x

Michael Brecker død

Michael Brecker død

En af de mest indflydelsesrige saxofonister inden for jazzen nogensinde, Michael Brecker, døde lørdag på et hospital i New York.

Brecker havde i flere år kæmpet med det meget sjældne myelodysplastisk syndrom (MDS), et forstadium til kræft, der er svært helbredeligt. Breckers kone Susan Brecker kæmpede i lang tid for at finde en egnet donor til at give en knoglemarvstransplantation, men altså forgæves.

Michael Brecker blev født i 1949 i Philadelphia, og må karakteriseres som en af de absolut største saxofonister i æraen efter John Coltrane. Brecker havde selv en dyb forståelse af Coltranes tonesprog og formåede at udvikle sit eget talent i en sådan grad, at han transcenderede vanlige genrebarrierer og gjorde sig inden for både jazz og populærmusik.

Karrieren startede for alvor i 1969, da han som 19-årig flyttede til New York og medvirkede på det første af de mere end 900 album, hans diskografi i dag rummer.

Inden for jazzen spillede han bl.a. med navne som Horace Silver, Billy Cobham, Chick Corea, Herbie Hancock og Pat Metheny, mens han inden for populærmusikken arbejdede med bl.a. Frank Zappa, Aerosmith, James Brown, Paul Simon, Joni Mitchell, Lou Reed, Steely Dan, Donald Fagen, John Lennon, Elton John og James Taylor.

Hans største bedrifter var dog de mange album udgivet i eget navn, eller som "The Brecker Brothers" i samarbejde med storebror Randy Brecker. Mindes bør også hans rolle i gruppen Steps Ahead, der dominerede fusionsjazzen i starten af 80’erne.

Brecker vandt 11 Grammy-statuetter i sin karriere, heriblandt to for sit ambitiøse sidste album i eget navn "Wide Angles" fra 2003. Han spillede ofte med danske Chris Minh Doky og nåede som en af sine allersidste gerninger at medvirke på Chris Minh Dokys album "The Nomad Diaries", der udkom i november 2006.

Michael Brecker efterlader sin kone Susan og børnene Jessica og Sam.

 

Michael Breckers hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA