x

50 grunde til at elske Thomas Helmig

50 grunde til at elske Thomas Helmig

I dag fylder Thomas Helmig 50 år. Vi fejrer ham med 50 grunde til at elske ham. De første 41 har redaktionen selv fundet frem til, mens de ni sidste kommer fra nogle af vore læsere, der har svaret på vores forespørgsler på Facebook, Twitter og Instagram. Kom gerne selv på flere i kommentarfeltet. Rigtig god læselyst – og stort tillykke til Helmig!

1. Thomas begynder at spille klaver i 1969, som femårig. Tænk, hvis han var begyndt at spille skak i stedet – hvad var vi ikke gået glip af?

2. Han kaster sig ud i at spille trommer i folkeskolen i 70'erne. Kærligheden til musikken vokser.

3. Han følger sit hjerte og dropper ud af gymnasiet efter 1. g efter et år på high school i Detroit, Michigan, hvor han for alvor opdager soulmusikken. Thomas vil følge en musikalsk karriere, selvom han kommer fra en lægefamilie. En fornuftig beslutning, må man konkludere i bagklogskabens lys.

4. Han overtager i 1983 rollen som sanger i Aarhus-bandet Elevatordrengene, der turnerer med succes med deres soul, funk og rock. Blandt medlemmerne er guitarist Palle Torp, der senere storhitter med Sko/Torp, og trommeslager Claus Antonsen, som Helmig har arbejdet med uafbrudt lige siden. Gammelt venskab ruster aldrig.

5. Helmig udgiver i 1985 sit første album "Thomas". Albummet bliver et mindre hit, og Thomas bliver efterhånden pigernes ven. Samme år synger han første vers på Afrika-støttesinglen "Afrika", skrevet af Nanna Lüders, og synger duet med Anne Linnet på "Venner" fra Edward Flemings filmatisering af Klaus Rifbjergs romanklassiker "Den Kroniske Uskyld". Begge bliver store hits.

6. Han bliver i 1986 gift med sangerkollegaen Søs Fenger, og de to bliver hurtigt et af landets mest feterede kendis-par. Ægteskabet holder i tre år.

7. I 1986 får Helmig sin første GAFFA-forside. Siden skal følge indtil videre yderligere syv GAFFA-forsider, senest i 2006.

8. Han og Søs Fenger storhitter i 1988 med anti-aids-singlen "Den Jeg Elsker, Elsker Jeg" skrevet af Anne Linnet og Sanne Salomonsen, der medvirker på kor. Et vigtigt budskab i en tid præget af mange aids-dødsfald.

9. Han lader sig ikke skræmme af, at nogle uopdragne publikummer kaster tomater efter ham til Grøn Koncert i 1988. Hvorfor skulle han også det?

10. Han er med til at sparke Hanne Boels solokarriere i gang i 1988 ved at skrive, spille med på og producere flere sange på hendes storsælgende solo-debutalbum "Black Wolf", blandt andet hittet "Talk it Out".

11. Han udgiver det særdeles velsælgende album "Vejen Væk" i 1988 med to af sine til dato største hits, "Nu Hvor Du Har Brændt Mig Af" og "Det Er Mig, Der Står Herude Og Banker På". Albummet er inspireret af ægteskabet med Søs Fenger, der på dette tidspunkt knager voldsomt. Parret bliver skilt året efter.

12. Han og Søs Fenger udgiver i 1988 julesangen "Når Sneen Falder". Ægteskabet holder som nævnt ikke, men det gør sangen, og du kan høre den overalt jul efter jul.

13. Helmig optræder i blandt andet dametøj og med makeup på coveret til det meget soulpåvirkede "Løvens Hjerte"-album i 1990 – med stil, naturligvis. Albummet indeholder blandt andet hittet "Giv Mig Din Mund". Samme år køber han en del af Gnags' pladeselskab Genlyd, som parterne i 1992 sælger til multinationale BMG, hvilket de tjener millioner på.

14. Han er stor fan af Bob Dylan og indspiller i 1992 en hæderlig version af "Memphis Blues Again" på albummet "Rhythm" – hans første album af en række på engelsk. Han har formodentlig åbnet nogle fans' ører for Dylan, og det har ingen taget skade af. Da Dylan i 2000 giver intimkoncert i Horsens Ny Teater, betaler Helmig to børn 2500 kroner hver for at stå i kø i flere dage for at købe to billetter til ham.

15. Han medvirker i 1992 i Jarl-Friis Mikkelsens talkshow på DR1, hvor Ove Sprogøe læser teksten op til "Det Er Mig, Der Står Herude Og Banker På", som om det var et digt. Det er stærkt underholdende – se selv:

16. Han får i 1994 en massiv succes med albummet "Stupid Man", der sælger over en kvart million eksemplarer, vinder seks Grammyer, og hvorfra titelnummeret er et af hans største hits til dato.

17. Han er inkarneret AGF-fan, og i 1994 skriver han og Flemming Bamse Jørgensen AGF-slagsangen "De Hvide Fra Fredensvang", som følger holdet i medvind og modvind.

18. Han bliver i 1995 gift med fotomodellen Heidi Andersen – man har vel stil – som han har dannet par med siden 1991 og i 1992 fået datteren Ida Marie med. Parret bliver skilt i 1997.

19. Han scorer den tidligere supermodel og senere psykolog og forfatter Renée Toft Simonsen i 1997 – man har vel stil. Parret får i 1998 sønnen Hugo og bliver gift i 2000. I 2013 annoncerer de, at de skal skilles, men de finder hurtigt sammen igen, efter at Helmig har haft en kort affære med overlægen Tina Horsted. Danmarks kendispar nummer 2 er tilbage.

20. Han tager det pænt, da Stig Pedersen fra D-A-D slår ham ned ved en fest i 1997, hvor Renée Toft Simonsen også er til stede. Også selvom han må aflyse flere koncerter, blandt andet på Kløften Festival i Haderslev, officielt på grund af sygdom. Senere fortæller Helmig til GAFFA, at der var tale om "fuldemands-tjatteri i baren".

21. Han udgiver opsamlingen "Årene Går (De Største Af De Første)" i 1997 med hits fra hans dansksprogede periode og to nye numre – de første nye sange på dansk i syv år. Både albummet og den nye single "Jeg Tager Imod" bliver store hits.

22. Han optræder i begyndelsen af 00'erne i farvestrålende, tætsiddende læderoutfits – man har vel stil.

23. Han står sammen med D-A-D og det nu hedengangne bookingbureau Rock On bag den stort anlagte Wig Wam Tour i 2002 med pop- og rocknavne i et omrejsende telt. Det bliver godt nok en kæmpe fiasko, turnéen må aflyses efter to ud af otte koncerter, Rock On går konkurs, og mange taber penge, men det medfører underholdende avisoverskrifter som "Peter A.G. til Helmig: Betal, eller du er færdig", som man kan læse på forsiden af BT i august 2002. Og siden giver han og D-A-D gratis erstatningskoncerter til skuffede festivalgæster – og bliver gode venner med Peter A.G. igen.

24. Han inspirerer i 2004 Aarhus-humor-kunstneren Je M'Appelle Mads – i dag kendt som børnemusikeren Onkel Reje – til sangen "Det Glade Budskab", hvor teksten i al sin enkelhed lyder: "Thomas Helmig, Thomas Helmig, Thomas Helmig…" Hør den her:

25. Efter 14 år med plader på engelsk vender han tilbage på dansk i 2006 med albummet "Helmig Herfra" – som bliver et kæmpehit.

26. Han er aldrig blevet for stor til Aarhus, men bor stadig i byen, med udsigt til Aarhusbugten. Han var lige et år i Malaga i 2005-2006, som han synger om på sangen af samme navn fra 2006. Selvom den handler om Aarhus.

27. Han nævner 80'ernes aarhusianske in-café Casablanca i Rosensgade i sangen "Støvregn" fra 2006-albummet "Helmig Herfra". Det var her, folk som kronprinsen og Helmig kom i 80'erne. Casablanca findes endnu og har det så vidt vides godt.

28. Han holder i 2008 en støttekoncert for Christiania sammen med Kim Larsen – for at vise solidaritet, som Larsen siger.

29. Han er til gengæld ufrivilligt komisk, da han sammen med Kim Larsen, Johnny Madsen og Klaus Kjellerup fra Danser Med Drenge laver bandet Den Gule Negl, som hylder rygningens glæder og advarer mod rygeloven på sangen "Hold Dig På Måtten" i 2008. Men der skal være plads til at slå en skævert – husk, kun Gud er fuldendt.

30. Han synger duet med Medina i 2009 på singlen "100 Dage" fra albummet "Tommy Boy" og kommer dermed i kontakt med et nyt, ungt publikum. Singlen sælger platin, albummet dobbeltplatin.

31. Han tager på sit livs første soloturné i 2011 med et look, der siger ren Johnny Depp – man har vel stil.

32. Han giver nogle glimrende duokoncerter med Steffen Brandt i Aarhus Festuge i 2012 og en fortrinlig dobbeltkoncert med TV-2 i Aarhus Festuge 2014 i Mindeparken – med introduktion af Dronning Margrethe. Så bliver det ikke større. Og så giver han endda sceneplads til Burhan G og Rasmus Walter undervejs.

33. Han modtager Danish Music Awards' Ærepris i 2012 for lang og tro tjeneste i musikken. Prisen overrækkes af det foregående års vindere – Nik & Jay.

34. Han har fremvist et flot gråt skæg ved sine seneste koncerter. Det står smukt til de nu gråsprængte krøller. Helmig ser simpelthen fremragende ud trods de 50 år.

35. Han udfordrer sig selv ved at bruge en loop-pedal til sin optræden ved uddelingen af Kronprinsparrets Priser i september 2014. Det går ikke helt som planlagt, men det er da nytænkning. Vi beklager den lidt aggressive tekst ved YouTube-klippet – så slemt er det da heller ikke!

36. Han er en fremragende sangskriver både på dansk og engelsk. Også selvom han holder sig til fire akkorder – eller måske netop derfor.

37. Han er vinterbader – lidt viking er man vel altid.

38. Han kan få sine fans til at smide bh'er efter ham – stadigvæk. Hvilke andre danske musikere kan det?

39. Din mor er vild med ham – statistisk set.

40. Han giver sig stadig 100 procent til koncerter.

41. Han spiller til tider på en forgyldt guitar – man har vel stil. Til gengæld trækker det lidt ned, at han fik rettet tænder sidste år – vi kunne bedre lide dem skæve.

Læsernes bidrag:
42. Jette Høibjerg Matthiesen, Facebook: Har gennem hele mit ungdomsliv været vild med Thomas Helmigs musik, og det er stadig min yndlingssanger. Thomas og jeg er begge af den gode årgang 1964. Jeg har fulgt ham rundt forskellige steder til koncerter. Har både stået bagerst ved koncertstederne, men vil allerhelst stå UP FRONT, for at få hele herlighedsværdien på tæt hold.  Jeg er vild med hans musik, fordi han formår at give et godt indhold i teksterne.  Teksterne fortæller ofte om et liv, der er levet. Et liv fortalt med god musik til. Jeg elsker at høre musikken om og om igen og igen. Thomas er en KONGE – en ægte sang-KONGE.

43. Pia Sørensen Vejle, Facebook: I 1986 hørte jeg Thomas Helmig for 1. gang, til en koncert på Ry Byfest, jeg faldt for musikken, der var sange til fester, til kærestesorger, til oprydning, til at fordybe sig i. Han betog sit publikum, holdt en fest MED sit publikum, og det kunne jeg være en del af. I starten af 90'erne mødte jeg mit store idol ved et hegn og fik en autograf, wauw – det var så vildt, og det skulle vise sig ikke at ske igen før i 2010. Men imellem tiden og til d.d. er det blevet til rigtig mange koncerter, udendørs, i haller, til fodbold, til håndbold, solo, med band, med gæster, og i år var jeg til 30 af slagsen  Jeg er vild med hans musik, fordi han formår stadig at forny sig, at genoplive gamle sange så de pludselig er "nye" igen, han drager sit publikum og ikke mindst, han rejser sig igen, når tingene har gået den gale vej, han står ved, hvem han er og den musik, han spiller. Og så har han det fedeste band, man kan ønske sig. 50 years as a star, 30 years on a scene, PROUD TO BE A TRUE HELMIG FAN /psv

44. Gitte Lone Hildebrandt, Facebook: Lang love story. Den går tilbage til slut 80'erne, hvor jeg havde pladen "Vejen Væk" på min pladespiller i 2 år. Jeg faldt for Thomas' charme og musikken. De forskellige stemninger og især de danske tekster. I 1995 mødte jeg Thomas for første gang, da jeg var frivillig til Grøn Koncert. Jeg var i VIP-baren og mødte ham og bandet hver dag til en lille snak. Claes havde faktisk min kasket på til en af koncerterne, og jeg var meget beæret. Thomas forstår at variere numrene og lave nye versioner af sangene. Mit absolutte yndlingsnummer er "Støvregn". Jeg er virkelig stor fan, min datter hedder Ida Marie opkaldt efter Thomas' datter, og vores nu afdøde kat hed Hugo, som hans søn, haha. Stort tillykke til dig, Thomas! Jeg glæder mig til flere oplevelser!

45. Perra Elg, @perkapop, Twitter: Jeg' I Live (duet med Sanne) – smuk tekst og vigtig sang i mit liv. Tillykke, Thomas!

46. Powerjulie, Instagram: Thomas er en af de danske musikere, der formår at lave hits på hits, som er tidløse. Hans scenetilstedeværelse og enorme show er ikke til at blive træt af. Tillykke med det runde tal, må din musik blive fornyet og vare ved!

47. Susannemeinertsen, Instagram: Fordi TH altid rammer tidens tone, og jeg bli'r ALDRIG træt af at høre på ham.

48. Frularsen52, Instagram: Stort tillykke til #helmig. Dejlig mand, man bliver aldrig træt af hans musik, vækker altid gode minder, når man hører et af hans utallige hits.

49. Rikkenice, Instragram: Fordi han er #rimeligtoldschool og ikke kan finde ud af at bruge loop-pedal, men gør det alligevel. Til ære for #fredeogmary #detvarbaremaskinendervaristykker #aarghthomas #dentagerduligepådinegengammelkappe

50. hannemunk64, Instagram: Jeg har fulgt ham i alle 30 år og fylder snart selv 50. Jeg er blevet skilt og gift ligesom TH og har altid gennem hans sange følt nøjagtigt den samme glæde, lykke, forelskelse, smerte osv., som han har skildret i sine sange. Han er en fest! Og har i mange år haft det mest fantastiske orkester. Plus han er GF-fan.

Kom selv med dine bud i kommentarfeltet nedenfor. Endnu engang: Stort tillykke med dagen, Thomas!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA