x

Kan U2 nå ind på salgshitlisten efter en halv milliard gratis album?

Kan U2 nå ind på salgshitlisten efter en halv milliard gratis album?

Det er fredag og dermed dagen for offentliggørelsen af ugens danske hitlister, og traditionen tro kigger GAFFA nærmere på toppen og ugens nyheder.

Toppen på albumhitlisten er på fjerde uge 80-årige Leonard Cohen og hans 13. studiealbum, "Popular Problems", der høstede de maksimale seks stjerner af GAFFAs anmelder Jan Opstrup Poulsen, som endda skrev: "Flere af sangene på "Popular Problems" er deciderede højdepunkter i Cohens karriere."

Ugens højeste nyhed er Folkeklubben, der går ind på en andenplads med deres andet, ligeledes meget velanmeldte album "Danmarksfilm". Gruppens højeste hitlisteplacering til dato på den officielle salgshitliste.

Et af ugens store spørgsmål er, om U2 (billedet) er kommet ind på hitlisten med den fysiske udgave af deres meget omtalte album "Songs of Innocence", som udkom på cd og vinyl og som stream sidste mandag, den 13. oktober. Albummet blev givet væk 9. september til samtlige iTunes-brugere i verden, cirka en halv millard personer. Man kunne på den ene side mene, at behovet for at købe albummet herefter ikke ville være så stort, men omvendt ville den megen omtale af det gratis album måske skabe interesse for albummet i fysisk format, ikke mindst på vinyl – coveret og selve vinylpladen er jo også en del af oplevelsen. Og albummet findes også i en deluxe-udgave med bonusnumre. Svaret er, at albummet har indtaget albumhitlistens tredjeplads. Om det er imponerende eller skuffende, vil vi lade dig om at vurdere.

De næste nyheder finder vi i den klassiske afdeling, nemlig mezzosopranen Cecilia Bartoli, der går ind på en 10. plads med "St. Petersburg" og sopranen Pumeza Matshikiza, som er ny som nummer 12 med "Voice of Hope". Den engelske X Factor-deltager Ella Henderson er ny på en 17. plads med "Chapter One", You+Me går ind som nummer 18 med "Rose Ave.", Jessie J debuterer på en 26. plads med "Sweet Talker", veteranen Marianne Faithfull debuterer med "Give My Love to London" på en 18. plads, og endelig går dansk-grønlandske Small Time Giants ind på en 39. plads med "Stethoscope".

Tracklisten toppes af en tidligere etter, Meghan Trainor og "All About the Bass", mens Kesis "Søvnløs" kravler op på toppen af streaminghitlisten. Mest spillede nummer på de danske radiostationer er Taylor Swifts "Shake it Off".

Se alle ugens hitlister her

Se musikvideoen til U2's "The Miracle (of Joey Ramone)", åbningsnummeret fra "Songs of Innocence":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA