x

Midem er i gang

Midem er i gang

Søndag aften åbnede verdens største musikbranche-messe Midem i Cannes i Sydfrankrig. Messen, den 41. af sin slags, løber til og med torsdag den 25. januar og er stedet, hvor alverdens branchefolk mødes, udveksler erfaringer, skaber kontakter og køber og sælger og iler rundt til de talrige seminarer, konferencer, paneldebatter og koncerter. Managere, pladeselskabsfolk, publishere, koncertarrangører og så videre, og så videre, kaster om sig med visitkort, mens VIP-skiltene flagrer om halsen på dem.

I alt omkring 10.000 branchefolk er repræsenteret ved Midem, og dermed er messen større end lignende messer som EuroSonic (der blev afholdt i forrige uge i Groningen i Holland), Popkomm i Berlin og vor egen Spot-festival i Århus. Til gengæld fylder koncertdelen ikke helt så meget ved Midem som ved de tre nævnte musikmesser. Modsat disse henvender Midem sig også udelukkende til professionelle musikfolk.

Af koncertnavne på Midem kan nævnes den unge engelske soulkomet Amy Winehouse, den svenske melankoliker José González og vore egne The Broken Beats. Foredragsholderne tæller blandt andre det gamle Chic-medlem og nuværende producerikon Nile Rodgers og funklegenden George Clinton, mens et seminar med Beyoncés berømte managerfar Matthew Knowles er blevet aflyst i sidste øjeblik.

GAFFA.dk fangede en af de tilstedeværende for en stemningsrapport fra Middelhavskysten. Nemlig Jan Nissen, som er på Midem i egenskab af studerende på den århusianske Music Management-uddannelse.

– Jeg var til åbningsfesten søndag aften, men musikalsk fik jeg ikke ret meget ud af det, for der var stopfyldt. Jeg ved, at Mando Diao spillede der, men ellers fangede jeg ikke helt programmet, og jeg tror heller ikke, at de bands, der spiller her, får ret meget ud af det, fortæller Jan Nissen og fortsætter:

– Til gengæld er konferencerne på et meget højt niveau, bedre end på Popkomm. Jeg går meget efter konferencer, hvor man diskuterer mulighederne for at placere musik i film og computerspil. Det er helt klart dér, hvor kunstnerne har mulighed for at tjene penge i fremtiden, nu, hvor de taber så mange penge på svigtende pladesalg.

Computerspil og film er fremtiden
Jan Nissen fortsætter:
– Jeg har allerede overværet en meget interessant diskussion, hvor fem a&r-folk (kunstnerisk ansvarlige, red.) fra Sony sad og lyttede til nogle sange for at diskutere, hvordan de kunne bruges til lydsiden i PlayStation-spil. Det er interessant, hvordan alle typer musik kan indgå i et PlayStation-spil – alt fra pop over punk til dancehall og meget mere. Det kommer helt an på, hvordan spillet er.

Jan Nissen har dog også en anden kasket på, idet han også er bassist i den danske gruppe Amber, der har fået øjnene op for filmmediet som en afsætningsmulighed:

–Ambers musik er jo meget filmisk, så det er oplagt at kontakte filmproducenter for at høre om mulighederne for at få vores musik med i nogle film. Jeg skal faktisk til møde med nogle filmproducenter hernede på onsdag netop for at tale om Ambers muligheder inden for filmmediet.

Kan du ellers pege på nogle interessant tendenser på dette års Midem?
– Der er meget usikkerhed om det digitale musikmarked. iTunes er for eksempel slet ikke repræsenteret på årets Midem. Det synes jeg er påfaldende, påpeger Jan Nissen, inden han afslutningsvis drillende kan fortælle, at temperaturen ved Middelhavet er 12-13 grader, og at man sagtens kan gå udenfor uden jakke – samtidig med at årets første sne er faldet over Danmark.

MIDEMs hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA