Nyhed

Kongen af Raïmusikken spiller på fredag

Det er igen tid til at møde den mest sælgende arabiske kunstner nogensinde. Cheb Khaled spiller i Amager Bio

Fredag aften er det atter tid til den store nordafrikanske fest i Amager Bio. For her træder Khaled - eller Cheb Khaled som han også kaldes - op på scenen, til endnu en svedig omgang raï-musik, den genre hvor der ingen er over manden fra Oran i Algeriet. Faktisk er det svært at undgå de store superlativer, for Khaled har altså leveret på højeste plan lige fra starten for godt 30 år siden og til nu. Fænomenet, der med 2012-albummet C'est La Vie endnu engang satte trumf på og grovhittede, er nu med godt 90 millioner solgte album den mest solgte arabiske kunstner nogensinde.

Undertegnede har set og interviewet Khaled et stort antal gange, sidst ved den fantastiske Mawazine-festival i Marokko, hvor det var rørende at se, hvordan et arabisk publikum tog i mod ham. Og hvordan den tilsyneladende evigt unge stjerne endnu engang steppede op og leverede en fantastisk koncert. Khaled besidder jo STEMMEN. Jeg har tidligere brugt betegnelsen "hæs honning" om de vibrerende stemmebånd, der første gang ramte mig på et kassettebånd i firserne, på den banebrydende udgivelse, der hed Hada Raykoum. Her lagde den unge - og ofte provokerende - stjerne for med sange, der på en gang var triumferende og hyldede festen og den ultimative frihed. En fest, der kostede flere af hans kollegaer livet - den mest berømte var Cheb Hasni (1968-94), som døde i et attentat udført af fundamentalistiske terrorister hjemme i Oran. I de år var Khaled selv øverst på dødslisterne, og i 1996 interviewede jeg en stjerne, der "betalte størstedelen af sine indtægter til sikkerhedsfolk", som han udtrykte det. Vel at mærke i sit eksil i Frankrig.

Dette er siden blevet til en veritabel rundrejse, som så vidt vides er endt i Marokko, hvor Kong Mohammed 6 uopfordret gav Khaled et marokkansk statsborgerskab sidste år. Og han har et dybt forhold til landet, ikke mindst fordi han er fra Oran - også kaldet Wahrane - som ligger i det vestlige Algeriet, meget tæt på grænsen til Marokko. Her blev Khaled tidligt påvirket af de revolutionære musikgrupper, der var opstået i slumområder i de marokkanske storbyer, Casablanca og Marrakesh. Specielt gruppen Nass El Ghiwane fra slumområdet Hay Mohammedi i Casablanca påvirkede han dybt, og han lavede med fire venner den lignende gruppe Nodjoum El Khems (De Fem Stjerner).


En gnawamester fik ham dog på andre tanker, og derefter skabte han sin egen stil ud fra den raîmusik, der allerede var opstået på værtshuse nede ved havnen. Forskellen var her, at Khaled og hans venner brugte rytmebokse og synthesizere og brugte kassettebåndet, via hvilket de snart sprøjtede nye sange ude og remixes, som ikke ulig med reggaemusikken i Jamaica, blev testet omgående foran publikum til fester. I kølvandet på Cheb Khaled kom en hel stribe stjerner, der alle kaldte sig enten Cheb (mænd) eller Chaba (kvinder) og havde navne som Cheb Mami, Chaba Fadela & Cheb Sahraoui, Chaba Zahouania, Cheb Kader, Cheb Abdelhak og mange andre. Alligevel var der aldrig tvivl om rækkefølgen: Cheb Khaled - eller blot Khaled, som han hed fra sin første Don Was-producerede internationale udgivelse i 1992 - var Kongen! En titel han stolt bærer endnu.

Til koncerten på fredag kan du forvente at se hele det marokkansk-danske samfund klædt på til fest. Og kender jeg arrangørerne ret, vil der være rige muligheder for at smage marokkanske specialiteter til festen.

Arrangement: Khaled


Tid: Fredag d. 31. oktober kl. 21

Sted: Amager Bio, Øresundsvej 6, 2300 København S

Billet:


405 kr (forsalg): www.billetnet.dk

450 kr (i døren)

Varm op med "C'est La Vie": 

ANNONCE