x

Her er syv kvindelige rappere, der rykker

Her er syv kvindelige rappere, der rykker

2014 har i den grad stået i de kvindelige rapperes tegn. Nicki Minaj regerer stadig den feminine side af hiphop-dronningeriget – senest med bangeren Anaconda – men et væld af andre kvindelige kunstnere har grebet mikrofonen for at spytte rim og levere hits. GAFFA sætter her fokus på syv af de mest fremtrædende kvindelige rappere lige nu.

  

Iggy Azalea

Hvem er hun?

Australske Iggy Azalea forlod sit hjemland som 16-årig for at skabe sig en karirere som rapper i USA. Hun flyttede i første omgang til Miami ("no money, no family, 16 in the middle og Miami, som det hedder i Work"), men bosatte sig siden længere sydpå i henholdsvis Houston og Atlanta. Hun fik en god portion opmærksomhed på YouTube, med de mildest talt provokerende og fisse-fikserede videoer til sangene Pu$$y og Two Times. På den måde fangede hun Atlanta-bosatte T.I.s opmærksomhed, og rapperen producerede og udgav hendes ep Glory i 2012. I år udkom så endelig debut-albummet, hvorfra nummeret Fancy sikrede Azalea en position som den fjerde kvidelige rapper til at toppe Billboards top 100. Hendes medvirken på Ariana Grandes single Problem placerede hende som nummer to på selvsamme hitliste. Hun har desuden gang i en modelkarriere for Levi's.

Hvad kan hun?

Det at hun har boet i Texas og Georgia har sat sine spor i både Iggys musik og hendes måde at rappe på, idet hun har adopteret en sydstats-accent i sit flow. Ud over den hardcore rap flirter hun også lidt med klubvenlig dance-musik.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Iggy har selv udtalt, at hun er inspireret af Tupac og Missy Elliot, og selvom hun ikke ligefrem lyder som nogle af de to, har hun i hvert fald godt styr på sit flow og er en absolut talentfuld rapper. Desuden er det ret sejt, at hun droppede sin aftale med Interscope, fordi hun ikke ville gøre sin musik mere simpel og let tilgængelig. I stedet skrev hun kontrakt med Def Jam. Sejt. Og så har hun lige lavet en duet med vor egen MØ, Beg for It

Højdepunktet?

Hun har tjent adskillige millioner på virale videoer som førnævnte Pu$$y uden at have et pladeselskab i ryggen. Ud over hende er det desuden kun The Beatles og Ashanti, der har haft både en første- og en andenplads på én gang med deres første top 100-hits.

Citat:

"Min hund hed Iggy – han var opkaldt efter Iggy Pop – og Azalea er navnet på den gade, hvor jeg er vokset op. Når man slår de to sammen er der nok stavelser til en cool kunstnernavn."

Diskografi:

Ignorant Art (mixtape, 2011)

Trapgold (mixtape 2012)

Glory (ep, 2012)

The New Classic (2014)

 

 

 

 

 

Azealia Banks

Hvem er hun?

Vejen til succes har for den 23-årige Azealia Banks har ikke været let. Banks' far døde af kræft, mens Azealia kun var to år gammel. Efterfølgende blev moderen ustabil og begyndte at behandle Azealia og hendes søstre ganske forfærdeligt. Efter at have forsøgt sig på pladeselskabet XL Recordings under kunstnernavnet Miss Bank$ og et smut til Canada, var Azealia tilbage i hjembyen New York, hvor hun blandt andet solgte nøgleringe på et casino og arbejdede som stripper for at betale regningerne.

I 2011 udgav Banks den gratis single 212, der også er at finde på ep'en 1991, som fik pæn succes i blandt andet Holland og England og var medvirkende til, at en række prominente kunstnere fik øjnene op for Azealia, og der opstod en vis hype omkring hende. Nok til, at selveste Kanye West har indspillet en række uudgivne sange med hende og til, at Pharell medvirker på 2013-singlen ATM Jam. Siden 2011 har Banks proklameret, at debut-albummet Broke With Expensive Taste skulle være lige rundt om hjørnet, men de seneste meldinger går på, at pladen udkommer til januar næste år.

Hvad kan hun?

Hun er i besiddelse af indiskutable evner som rapper, og så er hun ikke bange for at smøge de lyriske ærmer op og give den, hvad remmer og tøj kan holde. Men under aggressiviteten gemmer der sig hele tiden en tør humor og ironi, der er en af Banks' største styrker.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Banks er en ilter energibombe, der ikke er bange for at være grov i munden eller levere en sprængfarlig cocktail af rap, rave og soul.

Højdepunktet?

Da hun optrådte til L.A. Pride efter at være beskyldt for homofobi på grund af brugen af ordet "faggot". Banks er i øvrigt selv biseksuel.

Citat:

"Når jeg rapper, er det bare en forlængelse af min måde at tale på. Hvis du ikke kan lide det, så lad være med at lytte."

Diskografi:

Fantasea (mixtape, 2012)

1991 (ep, 2012)

 

 

 

 

 

Cassie

Hvem er hun?

Cassies karriere tog sin begyndelse tilbage i 2002, da hun mødte producer Ryan Leslie, som hun skrev sangen Kiss Me sammen med. Nogle år senere fik Leslie overtalt Puff Daddy – eller Diddy – til at udgive Cassies debut-album på Bad Boy Records, hvor det udkom i 2006. Hun har siden arbejdet med folk som Lil Wayne, Rick Ross, Akon og Wiz Khalifa og leveret vokaler på flere Jay-Z-plader. Ud over musikkarrieren har hun haft en model- og skuespillerkarriere sideløbende. Det har betydet, at der skulle gå syv år, før hun udgav noget nyt siden debut'en Cassie, men sidste år udkom mixtapet RockaByeBaby, der har kastet hits som Numb og Paradise af sig. Cassie har også udgivet hitsinglerne King Of Hearts og Balcony, der skulle være at finde på hendes andet album, der dog i skrivende stund ikke har set dagens lys.

Hvad kan hun?

Cassie kan både rappe og synge, men holder sig mest til r&b-stilen. Det forhindrer hende dog ikke i at bevæge sig indenfor hiphop-genren og mænge sig med masser af rappere.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Hun leverer lækker minimalistisk r&b og fuldblods-pop – og så kan hun altså også levere et flow, der tåler sammenligning med mange af de rappere, hun samarbejder med.

Højdepunktet?

Det stemningsmættede RockaByeBaby-nummer Addiction.

Citat:

"Det ville være fedt at blive ved med at være populær, men jeg ville også have det fint med at være undergrunds-artist."

Diskografi:

Cassie (2006)

RockaByeBaby (mixtape, 2013)

 

 

 

Chanel West Coast

Hvem er hun?

Ud over at være den anden hvide rapper på vores liste er Chanel West Coast også den anden til at være signet på Lil Waynes pladeselskab, Young Money. 26-årige Chanel startede med at rappe, da hun var 14, og oprettede allerede som 17-årig sin egen MySpace-side, hvor hun begyndte at dele sine hjemmegjorte indspilninger med omverdenen, men siden har Chanel, der også er kendt fra MTV-programmerne Rob Dyrdek's Fantasy Factory og Ridiculousness, opnået massiv hype i kølvandet på mixtapet Now You Know. Hendes musikvideoer har fået millionvis af visninger på YouTube, og chefen Lil Wayne er ikke i tvivl om hendes talenter. Han har blandt andet udtalt: "Chanel er en skinnende stjerne. Hun har alt det, Young Money leder efter hos en kunstner. Det her er hendes tid, og det kommer ikke til at vare længe, før alle ved, hvem hun er."

Hvad kan hun?

Hun har et imponerende flow og en sans for den gode pop-sang. Og så har hun lokket sværvægtere som Snoop, Robin Thicke og French Montana med på sit mixtape.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Som ung blond, hvid pige, der står en smule i skyggen af Iggy Azalea, arbejder Chanel hårdt for at blive taget seriøst og anderkendt som rapper, og det kan mærkes i energien og den indsats, hun lægger for dagen i sine sange.

Højdepunktet?

Karl Lagerfeld-hyldesten Karl og den dertilhørende musikvideo.

Citat:

"Da jeg startede med at rappe, havde jeg ét mål, og det var at blive den kvindelige Eminem."

Diskografi:

Indtil videre har Chanel kun udgivet mixtapet Now You Know fra sidste år og medvirket på Young Money compilation-albummet Rise Of An Empire, men det forlyder, at hendes debut er lige rundt om hjørnet.

Angel Haze

Hvem er hun?

Angel Haze, der er født Raeen Roes Wilson i Eminems hjemby, Detroit, er opdraget i den strenge religiøse trosretning Apostolic Faith. Det betød for den unge Raeen, at hun hverken måtte tale med nogen uden for trosretningen, lytte til musik eller date. Der var også en lang række ting, hun ikke måtte spise. Da en præst imidlertid truede hendes mor, forlod familien religionen og flyttede til New York, hvor en 16-årig Haze fordybede sig i en ny og spændende verden af musik. I sin cover-version af Eminems Cleaning Out My Closet afslører hun, at hun som syvårig blev udsat for en række voldtægter af en bestemt person i det religiøse fællesskab.

I 2012 udgav Angel Haze sin debut-ep, New York EP, der fik fremragende anmeldelser og cementerede hendes status som en rapper, man skulle holde øje med. Året efter udkom albummet Dirty Gold.

Hvad kan hun?

Angel Haze er et naturtalent med flow som et maskingevær og opfindsomme, men samtidig modige og dybt personlige tekster. Hun har desuden en absolut glimrende sangstemme og er ikke bange for at smække et gedigent diss track sammen – som for eksempel On The Edge eller Shut The Fuck Up, der begge er rettet mod kollegaen Azealia Banks, som du kan læse mere om på disse sider.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Angel Haze skiller sig ud fra mængden af rappere – både mandlige og kvindelige – ved blandt andet at indrømme, at hun på et tidspunkt bare prøvede at være som alle andre på nummeret Supreme. Hun har masser af energi, noget på hjerte og ikke mindst gode sange.

Højdepunktet?

Den flabede coverversion af Kanye Wests og Jay-Z's Otis, Haze fremførte sammen med Iggy Azalea i London i 2011. Den kan høres på YouTube.

Citat:

"Jeg vil være en kunstner, der er uden for kategori. Man kan ikke proppe mig i en kasse. Man kan slet ikke proppe mig i noget som helst."

Diskografi:

New Moon (mixtape, 2009)

Altered Ego (mixtape, 2011)

King (mixtape, 2011)

Voice EP (mixtape, 2012

Reservation (mixtape, 2012)

Classick (mixtape, 2012)

New York EP (ep, 2012)

Dirty Gold (2013)

 

 

  

 

 

Nicki Minaj

Hvem er hun?

Hun må siges at være dronningen af mikrofonen i en tid, hvor det er længe siden, vi har hørt noget seriøst på musikfronten fra damer som Missy Elliott, og Lil Kim og Queen Latifah har for travlt med at gøre væsen af sig på lærredet. Efter at have imponeret Lil Wayne med sine mixtapes skrev hun kontrakt med Weezys pladeselskab Young Money, og ligesom chefen skabte hun en massiv hype omkring sig selv gennem netop mixtapes og vanvittige gæsteoptrædener på andre kunstneres numre. Mest markant med sine rablende genialiteter og vanvittige skizofrene flow på Kanye Wests Monster, hvor hun både overskygger Mr. West selv, Jay-Z, Rick Ross og Justin Vernon.

Hvad kan hun?

Ud over at være en meget talentfuld rapper er hun ikke bleg for at strø om sig med store pop-baskere som Starships, Pound The Alarm og Super Bass. Hun har desuden et vanvittigt persongalleri i sine sange – blandt andet det mandlige alter ego Roman og dennes mor.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Hun har styr på det tekniske, har en hæsblæsende fantasi, og så forstår hun at underholde både visuelt, lyrisk og musikalsk.

Højdepunktet?

Der er mange, men det er svært ikke at tabe næse og mund over hendes overlegne gæsteoptræden på Kanye Wests Monster.

Citat:

"Det er ingen dans på roser at være kvindelig rappper. Man er nødt til at være som en pige, men man er også nødt til at være lige så hård som fyrene. Og det tror jeg er grunden til, at nogle kvindelige rappere bliver skræmt væk af branchen, før de har en chance for at bryde igennem."

Diskografi:

Playtime Is Over (mixtape, 2007)

Sucka Free (mixtape, 2008)

Beam Me Up Scotty (mixtape 2009)

Pink Friday (2010)

Pink Friday: Roman Reloaded (2012)

Pink Friday: Roman Reloaded – The Re-Up (genudgivelse med nyt album, 2012)

Efter planen skulle desuden albummet The Pinkprint udkomme senere i år

 

 

  

 

 

 

Rapsody

Hvem er hun?

Rapsody startede sin karriere som en del af North Carolina hiphop-gruppen Kooley High i 2007, men gik solo året efter, hvor hun signede med 9th Wonders pladeselskab It's A Wonderful World Music Group.

Marlanna Evans, som Rapsody er født som, er inspireret af en lang række forskellige kunstere, og selv nævner hun folk som Michael Jackson, Luther Vandross, Notorious B.I.G., Jay-Z og Lauryn Hill som de vægtigste inspirationskilder. Hun blev overbevist om, at hun skulle være rapper, da hun så videoen til MC Lytes Poor George. Om oplevelsen har hun udtalt: "Lyte viste mig, at kvinder også kunne rappe – og være lige så seje som fyrene." Rapsodys gennembrud kom med mixtapet Return Of The B-Girl i 2010, og hun har arbejdet sammen med folk som Erykah Badu, Estelle, Raekwon og Kendrick Lamar.

Hvad kan hun?

Hun kan noget helt specielt med rytme og rim, og sidstnævnte er ofte proppet med metaforer og indviklede ordspil.

Hvorfor skal du lytte til hende?

Hun har en klædelig aggressivitet i sin stil, og så dropper hun alt fra tanker om vor tids ungdoms tabte uskyld over sine egne parforhold til Batman-referencer. Rapsody er uden tvivl kommet for at blive.

Højdepunktet?

Den multifacetterede debutplade The Idea Of Beautiful, der af flere anmeldere blev sammenlignet med selveste Lauryn Hills The Miseducation Of Lauryn Hill i sit nyskabende bud på hiphop-genren.

Citat:

"Det smukke ved hiphop-kulturen er, at den tillader os alle at være individuelle. Det er drivkraften. Det handler ikke kom køn, race, religion eller etnicitet."

Diskografi:

Rapsody Replay (mixtape, 2010)

Return of the B-Girl (mixtape, 2010)

Thank H.E.R. Now (mixtape, 2011)

For Everything (mixtape, 2011)

The Black Mamba (ep, 2012)

The Idea of Beautiful (2012)

She Got Game (mixtape, 2013)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA