x

Reportage: Natasja Memorial – en hyldest til talentet

Reportage: Natasja Memorial – en hyldest til talentet

Igennem det tætpakkede program viste såvel danske som jamaicanske reggaenavne deres kærlighed og respekt til sangerinden. Lineuppet spændte bredt, fra friske talenter til etablerede artister, både fra Danmark, Sverige og Jamaica. Og så blev aftenen bundet sammen af Lars "Hydepark" Hydeskov, der igennem mange år har været en nøglefigur i at sprede den jamaicanske musik, på blandt andet Christiania Radio og mange andre steder. Der var altså gode kort på hånden til at stable en ordentlig hyldestfest på benene i Pumpehuset. Desværre var spillestedet lige en tand for stort til, at publikum kunne fylde det ud.

Prisuddelinger

Som noget nyt blev aftenen i år skudt i gang af en sangkonkurrence, som blev holdt i foyeren. Som optakt til eventen kunne sangtalenter sende demoer med reggae eller dancehallmusik ind og deltage i konkurrencen om 10.000 kroner. Som optakt til Natasja Memorial 2014 var der udvalgt tre finalister, der skulle konkurrere om hovedpræmien. Finalen stod mellem Swaginas, Ania og endelig Mia, der stillede op i stedet for Rune Kuda, der havde trukket sig fra konkurrencen.

Swaginas lagde ud med dansere på stylter, stærk riddim og levering og masser af tekstmæssige Natasja-referencer i "Nu Vender Det". Ania fulgte efter og sang "Har Du Aldrig" (været forelsket) med mærkbare nerver, der gjorde sangen lidt for uskyldig, trods potentiale. Sidste deltager, Mia, endte dog med at tage sejren, da hun med selvtillid og tilstedeværelse overraskede publikum med sangen "Ville Ønske", hvor hun blandt andet sang: "Jeg ville ønske jeg sku' hjem og ha' lidt pik/Det skal jeg ik'/Nej jeg skal bare hjem og ligge." Vinderen blev kåret ud fra en kombination af Natasjafondens votering og publikums applaus.

Bagefter blev Natasjas ærespris uddelt til hendes danske liveband, RaggaPack, der fik et velfortjent klap på skulderen, efter at have været backingband for ikke alene Natasja, men også en efterhånden lang stribe af andre navne på reggaescenen.

Skandinaverne

Million Vibes Soundsystem fra Malmö rykkede festen op i hovedsalen, og efter en "natural mystic" havde lagt sig i salen, trådte aftenens husband på scenen. Rutinerede Roots Harmonic dannede baggrund for samtlige liveacts aftenen igennem. De skød showet i gang med en skarp one drop rytme og syngende trommeslager. Desværre vekslede vokalen her, og et godt stykke ud på aftenen, imellem at ligge lige lovlig uldent i mikset og at feede.

Cisilia trådte på scenen og skubbede gang i dansegulvet med smittende reggaetonrytmer og leverede til publikums begejstring både en cover af Natasjas "Op Med Ho'det" og sin egen single "Ring Den Alarm". Kaka greb stafetten med lige så fed energi i debut-singlen "Bang Bang (Reggaejam)" og fortalte om, hvordan han – netop i Pumpehuset – var blevet hevet op på scenen til en af Natasjas sidste danske koncerter og fået en af de første store chancer for at vise sit talent. Kaka lukkede sin solokoncert med sangen til Natasja - "En Sidste Sang", som fik en ekstra intensitet på denne mindeaften: "Giv mig en sidste sang, før du går væk herfra/de siger, de gode dør unge/vi ved ik', om tiden er snart".

Kaka blev afløst af svenske Etzia, der forførte med sit nærvær, gode udnyttelse af scenen og sit fængende patois-flow – der desværre druknede lidt i det samlede lydbillede. Da hun sang Natasjas "One Spliff A Day", var salen desværre også begyndt så småt at tynde ud. Men så var det donkey-drengenes tur. Pharfar, Wafande og Kaka havde deres sædvanlige stærke tag i publikum og lige så meget i Roots Harmonic, der blev dirigeret op og ned i dynamik – hvilke skabte nogle fede kontraster og alle muligheder for en fest på dansegulvet. Og det skrumpede publikum var ikke nogen hæmning for Pharfars evne til at levere en fest. Han fik folk op mod scenen, og efter "Alt Er Godt" fik vi den nye single "Jeg Er Sulten", serveret med Pharfars sædvanlige cocktail af humor, fest og vilde dansemoves.

Folk kom endnu tættere på til "La' Mig Rulle Dig", hvor Wafande og Kaka freestylede – Kaka i sædvanlig topfart. Wafande fortsatte festen med hitsinglen "Uartig", efterfulgt af den nye single fra pladen "Nyt Land" (oktober 2014) - "Se Mig Nu" , som denne aften fik sin live-premiere. Radiohittet ramte måske ikke hundrede procent reggaepublikummet, men så blev der til gengæld rundet af med "Gi' Mig Et Smil" og "gode vibrationer med Natasja, min pige".

Og så til Jamaica

Dernæst skulle vi til den jamaicanske del af live-showet, med Norris Man først. Desværre var publikum nu så udtyndet, at Norris Man og hans eksplosive energiudbrud ikke fik sin fortjente modfest. Sidste officielle navn på plakaten var U Brown, der efter eget udsagn repræsenterede den type rytme og vokalisering, der bragte Natasja til Jamaica.

Vi trådte ind i en tidslomme og blev begavet med masser af reggae inna rub a dub style, med numre som "Gimme The Music" (der sammen med Pass The Kouchie af Mighty Diamonds dannede forlæg for Pass The Dutchie af Musical Youth). Endelig spillede Roots Harmonic den populære Revolution-rytme, og U Brown sang et kort udsnit af "Black Roses" over. Med sådan et repertoire kan man ærgre sig over, at Pumpehuset ikke var bedre fyldt ud, ikke kun for artisternes skyld, men også for publikums oplevelse. Det var desværre lidt en halvtom sal, særligt Norris Man og U Brown havde foran sig, trods godt materiale, og live-energi. Livedelen blev lukket af Hydepark og hans eget nummer "Legalisér". Sammen med publikum råbte han "Natasja - vi elsker dig", og det blev aftenens sidste ord, før Pharfar vendte plader ud på de sene timer.

Generelt var spændvidden mellem dansk og udenlandsk og mellem vækstlag og etablerede artister meget passende. En glimrende hyldestaften, men ikke uden problemer. Som nævnt havde (især) vokalen kamp til stregen for ikke enten at drukne eller feede. Og så var Pumpehuset alt for stort et sted at fylde ud for publikum. Natasja Memorial 2014 var dog alt i alt en god og positiv hyldest til en stærk og inspirerende person, som er tydeligt savnet. Natasja blev mindet på bedste vis – med ønsket om at kigge fremad og lade livet og talenterne udfolde sig.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA