x

Nekrolog: Bobby Keys' legendariske sax er forstummet

Nekrolog: Bobby Keys' legendariske sax er forstummet

Bobby Keys er død. En sideman, javel, men som det var med Clarence Clemons i The E Street Band, var Bobby Keys' saxofonlyd af en slags, så du aldrig glemmer ham. For det var jo ham, der var den foretrukne, når The Rolling Stones gik i studiet eller den store lyd skulle langt ud hinsides scenekanten. Bobby Keys levede hårdt og døde af skrumpelever bare 70 år gammel. En sygdom, der mere end antyder, at en stol nu er blevet ledig i baren.

Rullestenene har ikke været sene med at gå ud og hylde manden, som de kalder en bror. For ikke nok med, at Bobby Keys havde den der enorme lyd på hornet, han var også en særdeles festlig fyr, som havde haft en mængde besøg i fængslet, som oftest "uden at kunne huske, hvorfor jeg lige landede der", som han ville sige. Men også en bror i bedste forstand, som på den store turné i 1972 i kølvandet på det banebrydende album Exile On Main Street, hvor politiet forsøgte at arrestere Keith Richards. Som Keith selv skriver det i sin selvbiografi, Life, (frit oversat af Gaffa):

"Vi var landet i Providence i staten Rhode Island, og mens politiet gennemsøgte vores bagage, var jeg faldet i søvn på en forskærm på en brandbil. Jeg følte en eksplosion i varme - en blitz lige i synet - og jeg sprang op og greb fat i kameraet. Fuck off!! Sparkede til fotografen. Og blev arresteret, Hvorefter Mick og Bobby Keys og Marshall Chess krævede at blive arresteret sammen med mig..."

I sin selvbiografi, Life, skriver Keith Richard endvidere, at han mødte Bobby Keys ("..den store saxofonist, min bedste ven - vi blev født med få timers mellemrum - en rock'n'roll-sjæl, en solid fyr, men også en depraveret galning!!!") på bandets første USA-turné for 50 år siden i 1964. Og han lader Bobby Keys selv fortælle:

"I mødte første gang Keith Richards fysisk i San Antonio i Texas. Jeg havde alle mulige fordomme mod manden, før jeg overhovedet havde mødt ham. De indspillede en sang, Not Fade Away, skrevet af en fyr der hed Buddy Holly, som var født i Lubbock i Texas ligesom mig selv. Jeg sagde: "Hey, det er Buddys sang. Hvad bilder de wienerbrødsansigter med deres sjove accent og tynde ben sig overhovedet ind sådan at komme herover og lave kassen på Buddys sang? Jeg giver dem sgu en røvfuld". Jeg gav ikke meget for The Beatles. Det vil sige, i hemmelighed kunne jeg godt lide dem, men jeg så saxofonens endeligt blive til virkelighed foran mine egne øjne. Ingen af disse fyre havde saxofoner i deres bands, mand! Jeg kommer til at spille det der Tijuana Brass-lort resten af livet. Jeg spillede med en fyr der hed Bobby Vee, og vi spillede først, og så kom de (Rolling Stones) på og de var hovednavn. Og det var i Texas, mand. På min hjemmebane!...Sidenhen fandt jeg ud af at Keith Richards og jeg havde samme fødselsdag, begge født den 18. december 1943. Han sagde til mig: "Bobby, ved du, hvad det betyder? Det betyder, at vi er halvt mand og halvt hest, og at vi har ret til at skide på gaden!" Well, det var simpelthen en af de bedste oplysninger, jeg har fået i mit liv..

Bobby Keys spillede første gang med The Rolling Stones på 1969-albummet Let It Bleed og var også fast inventar på de følgende mesterværker, Sticky Fingers og altså Exile On Main St. Det var i de år, at der var den berømte historie om, hvordan den tørstige mand fyldte sit badekar med Dom Perignon-champagne og drak det meste selv! En mand der altid var forrest i udskejelserne. Og som snart kom med på en række vægtige plader og turneer og samarbejdede med en lang række af rockens store: John Lennon, George Harrison, Ringo Starr, Joe Cocker, Warren Zevon, Eric Clapton, Dr. John og mange flere. Ligesom han også udsendte et par soloplader, som dog er glemte. Det var som sideman med den store lyd, at Bobby Keys huskes og i dag er savnet.

Vi så ham såmænd i sommer på Roskilde Festival med rullestenene. Da var han allerede begyndt at blive træt, og måtte da også siden aflyse. Skrumpelever er en ubehagelig omgang. Og i hjemmet i Texas sluttede det altså i går.

Bobby Keys (1943-2014) - Æret være hans minde.

Se Bobby Keys spille "Brown Sugar" med The Rolling Stones i hjemstaten Texas i 1972 her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA