Nyhed

Hør årets højdepunkter ifølge Kenneth Bager

Danske musikere fortæller om deres favoritter fra 2014 i en artikelserie udarbejdet i samarbejde med WiMP

WiMP kigger i samarbejde med GAFFA tilbage på året, der gik sammen med en række danske kunstnere, der hver især repræsenterer en særlig genre i det danske musikmiljø.

Denne gang har vi talt med dj og producer Kenneth Bager, der har travlt med både at producere og spille til events herhjemme – foruden også at dj'e for sit faste publikum på solbeskinnede Ibiza.

Vi fik ham til at fortælle lidt om 2014 – højdepunkterne, tendenserne, nye talenter, de bedste sange og album – samt hvad han tror, 2015 kommer til at bringe.

Det største højdepunkt i 2014?
– 2014 har været det år, hvor pladespilleren for alvor er kommet tilbage. Teenagere ønsker sig HiFi-udstyr og pladespillere i konfirmationsgave. Der er kommet flere vinyludgivelser – hvilket er lig med klubaftener, hvor der kun spilles vinyl og specielle kasettebåndsudgivelser. Den varme og alternative downbeat-lyd vokser og vokser.


Hvad har være højdepunktet i din karriere i 2014?
– Jeg har ikke spillet så meget i udlandet, som jeg gør nu – i hvert fald ikke siden 90′erne. En stor del skyldes, at folk har taget godt imod mit seneste album Follow the Beat, som har fundet sine egne veje via nettet. Mit pladeselskab Music For Dreams har signet så mange fantastiske nye kunstnere i løbet af året, og vi har endelig fået Music For Dreams' vinyldistribution op at stå maksimalt. Derudover var der også lancering af Music For Dreams' YouTube-kanal samt diverse events på Ibiza og på Louisiana. Og sidst, men ikke mindst skal der også næsten siges et specielt tak til det utrolige publikum, der kommer til Coma Club-festerne i København.

Har 2014 budt på nogle nye tendenser indenfor den elektroniske genre?
– New Age er tilbage i en ny form – store drømmende klangflader er igen blevet populært at anvende, især tilsat nye friske progressive beats. Hvad kunstnere angår, så tænker jeg umiddelbart, at Andras Fox godt kunne blive det navn, som krydser over fra kult til at blive et regulært popfænomen. Noget, jeg særligt har lagt mærke til er forandringen ude i klubberne – især inden for den mere alternative scene af den elektroniske musik. Mange dj's sætter nærmest en ære i at finde Shazam-frie numre – det vil sige, der købes vinyler, som ikke er tilgængeligt digitalt. Dj's bliver dermed mere interessante, når de kan præsentere musik, som ikke kan Shazames, og vinylportalen Discogs har kronede dage. En anden hastigt voksende tendens er udgivelsen af kassettebånd – flere og flere artister udgiver limited kassettebånd.

De største talenter fra 2014 – efter din mening?
– Peaking Lights. Deres seneste album Cosmic Logic er deres store internationale gennembrud, hvor de fuldender og finpudser den lyd, de startede på i 2011 på deres album 936 – som i øvrigt var mit yndlingsalbum det år. Deres referencer er mange, men Cosmic Logic minder i stemning og stil om en opdateret version af gruppen Tom Tom Club og deres album fra starten af 80′erne. Også bandet Horsebeach fra Manchester. Derudover er Australien kommet seriøst på det musikalske landkort – det musikalske liv spirrer, og der en kæmpe scene. Nogle af mine personlige australske favoritter er Eleventeen Easton og Andras Fox.


Hvad byder dit 2014 soundtrack på og hvilke numre har særlig betydning for dig?
– De kommer her. Det skal dog lige nævnes, at en stor del af de numre, jeg ville have på listen ikke findes digitalt, men primært er udgivet på vinyl.

Sange
Leisure Connection – 'Jungle Dancing'
Brenda – 'Ara Koufax'
Patrick Topping – 'Forget'
Peaking Lights – 'Breakdown'
Fur Coat – 'There is no Time'
Coldplay – 'Magic'
Emil Germ – 'Tease & Burn'
Roisin Murphy – 'Ancora Tu'
Andras Fox feat IMHOTEP – 'Ankle Snapper'

Album
Eleventeen Eston – Delta Horizon
Hans Zimmer – Interstellar
William Onyeabor – Who is William Onyeabor?
Kenneth Bager – Kenneth Bager's Balearic Bisquits
Lewis  - L'Amour
Music For Dreams – The Sunset Sessions Vol. 2
Coldplay – Ghost Stories


Hvem var din bedste 2014 liveoplevelse med?
– Det var uden tvivl at se The National spille et alternativt livesæt på Claus Meyers og min alternative festival, Apple Flower Festival, som afholdes på Lille Ø i pinsen. Og så vil jeg nævne Norske Hubbabubbaklubb – tjek deres single Mopedbart og deres video ud.

Hvad er 2014′s mest undervurderede nummer og hvorfor?
– Jeg har to favoritter, som begge har det tilfælles, at de er en kombination af live-instrumenter og programmerede beats – og så er de funky as fuck. SBTRKT med New Dorp New York, og Butch & C. Vogt med The Infamous (Robytek vs Shield re-edit). Et andet nummer, som har været i mine dj sets hele året er Leisure Connection med Jungle Dancing.

Hvad skal du danse til nytårsaften?
– Mit soundtrack til nytårsaften er ikke bestemt endnu. Men jeg ville nok starte med soundtracket fra filmen Interstellar, så Eleventeen Easton-albummet, og Music For Dreams Best of vol. 2 kompileret af den legendariske dj Jon Sa Trinxa fra Ibiza, efterfulgt af Peaking Lights – Cosmic Logic, og dernæst min egen kompilation Kenneth Bager's Balearic Bisquitssom er mere alternativ og uptempo dansemusik. Derefter kan alt ske.


Hvad skal du høre d. 1 januar, når du skal pleje dine tømmermænd?
– Så vil jeg klart sætte min seneste kompilation Music For Dreams – The Sunset Sessions Vol. 2 på – fire timers afdæmpet og tilbagelænet chill.

Hvad byder 2015 på for dig og den elektroniske genre?
– Måske at den nye kosmiske version af New Age bliver pop. For mit eget vedkommende: masser af udgivelser og events og lancering af Music For Dreams-samarbejdet med tøjfirmaet Le Fix.

Hør Kenneth Bagers favoritter fra 2014: 


ANNONCE