x

Kontroversiel amerikaner til Roskilde

Kontroversiel amerikaner til Roskilde

Endnu et navn er, ifølge det svenske musikblad Sonic, klar til Roskilde Festival 2007. Det drejer sig om den 59-årige sanger, sangskriver, harmonikaspiller og guitarist, Roky Erickson.

Det er næppe et navn, der vækker genklang hos specielt mange danskere, og Roky Erickson er da også lige så kendt for sit kontroversielle liv, som for sin musik.

Erickson var i 1965 med til at danne bandet 13th Floor Elevators, der nåede at eksistere i fire år, men har fået en plads i historiebøgerne som et af de første psykedeliske bands.

I 1969 blev Erickson arresteret for besiddelse af en marihuana-joint, og med risikoen for 10 års fængsel valgte han at påberåbe sig sindssyge. Det viste sig at være en dårlig idé. Han blev efterfølgende sendt til "Rusk State Hospital for the Criminally Insane", hvor han blev behandlet med elektroterapi ind til sin løsladelse i 1972. Ikke overraskende ændrede det Ericksons mentale helbred for altid.

Siden da har Roky Erickson spillet i en række nye orkestre, og siden starten af 80’erne udgivet en lang række album i eget navn, efter sigende med masser af god musik imellem. Samtidig har han kæmpet mod skizofreni og derfor ikke turneret. Men efter, at hans tilstand i 2005 var bedret, gav han sin første fuldlængde-koncert i 20 år.

Det er derfor på mange måde lidt af en bedrift, at Roky Erickson er at finde på dette års Roskilde-program.

Er man interesseret i at vide mere, så er der for nylig lavet en dokumentarfilm om Roky Ericksons liv, med titlen "You're Gonna Miss Me", og for et par år siden lavede the Austin Chronicle en længere artikel om hans liv.

Læs artiklen i Austin Chronicle om Roky Erickson


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA