x

Stridens æble er Apple

Stridens æble er Apple

Pladeselskabet Apple Corps (logo på billedet), der blev dannet af The Beatles, og Apple Computers har i 25 år skændtes om, hvem der har retten til navnet Apple og det tilhørende logo til at sælge musik.

Men nu ser det dog ud til, at der er fundet en løsning på striden om æble-navnet og -logoet, med computerfirmaet som vinder.

Parterne er ifølge BBC blevet enige om, at det er computerfirmaet, der skal have retten til alle varemærker relateret til Apple – dog med undtagelse af enkelte varemærker, som pladeselskabet fortsat skal have ret til at bruge.

Striden stammer helt tilbage fra 1980, hvor eks-beatlen George Harrison bemærkede en annonce for Apples computere i et blad. Han mente straks, at der var en potentiel varemærke-konflikt med firmaet pladeselskabet Apple Corp, som The Beatles dannede i 1968.

I 1981 fik Apple Computer lov til at bruge navnet, så længe det udelukkende drejede sig om computere, mens The Beatles ville bruge navnet i musikbranchen. Men den teknologiske udvikling gjorde, at Apple Computers pludselig stod med en fod inde i musikbranchen, og i 1991 indgik parterne en ny aftale.

I 2003 lancerede Apple så iTunes, hvor man kan downloade musik til sin iPod, og så opstod der atter problemer, fordi æble-logoet igen optrådte, og pladeselskabet hævdede, at computerselskabet var trængt ind på deres område.

Pladeselskabet tabte altså, og retten begrundede afgørelsen med, at iPod og iTunes ikke brød aftalen, fordi det kun er "måder til at overføre musik" og ikke det "at skabe musik".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA