x

Fire nye navne til Tønder Festival

Fire nye navne til Tønder Festival

Tønder Festival har pakket fire musikalske gaver ind og flår nu gavepapiret i stykker og blotter indholdet for offentligheden. De enkelte gaver indeholder Shovels & Rope og Hayseed Dixie (billedet) fra USA, Kathryn Tickell & The Side fra England og Kepa Junkera fra Baskerlandet.

De første 1.200 billetter er allerede solgt til næste års Tønder Festival. Leveret som en forsinket adventsgave er der dog nu fire yderligere gode grunde til at købe armbånd og tage til tønder i august 2015.

"Vi er meget glade for at præsentere et nyt varmt navn som Shovels & Rope, der passer godt ind i festivalens musikalske profil. Kepa Junkera, Kathryn Tickell & The Side og Hayseed Dixie repræsenterer hver for sig nogle af de øvrige genrer og stilarter, vi gerne vil tilbyde publikum. Samlet set viser den foreløbige plakat for Tønder Festival 2015, at vi fortsætter den gode kunstneriske udvikling og fornyelse, festivalen har været i gang med de senere år," siger Maria Theessink, kunstnerisk leder af Tønder Festival.

Lad os se lidt nærmere på, hvad julemanden har sendt til Tønder ved en kort præsentation:

Shovels & Rope

Med albummet "O' Be Joyful" tog Shovels & Rope skridtet fra de små lokale klubber til de store nordamerikanske scener. Jack White lod duoen stå for opvarmningen ved to koncerter i efteråret 2012, og siden er det blevet til support for store amerikanske folk-, country- og rock-acts som The Avett Brothers, Willie Nelson og Drive-By Truckers. Shovels & Rope fandt også vej til prominente festivaler som Coachella og Newport Folk Festival. Shovels & Rope består af ægteparret Cary Ann Hearst og Michael Trent, der med ganske få midler formår at skabe en stor lyd, der spænder fra punket blues over traditionsbevidst folk til smukke afdæmpede ballader. De er aktuelle med albummet "Swimmin' Time", som udkom tidligere i 2014.

Hayseed Dixie

"Rockgrass", kalder Hayseed Dixie deres musik, der er en blanding af rock, bluegrass, country og hillbilly. Læg hertil en stor portion galskab, ironi og musikalitet. For godt 15 år siden bragede Hayseed Dixie igennem med en spøjs idé: Hey, lad os spille AC/DC-numre på banjo, mandolin, akustisk guitar og gulvbas- og sætte tempoet lidt op. Også sange af Led Zeppelin, Kiss, The Who og Alice Cooper har været igennem Hayseed Dixies akustiske turbomaskine. Publikum var med på spøgen, og i dag kan Hayseed Dixie med John Wheeler - med kunstnernavnet Barley Scotch - i spidsen se tilbage på turnéer i over 30 lande. Blandt andet Danmark, hvor Tønder-publikummet havde glæde af bandet første gang i 2005.

Kathryn Tickell & The Side

Det er nærmest umuligt at tale om Northumbrian smallpipes uden også at nævne Kathryn Tickell. I snart 30 år har hun været den fremmeste ambassadør for den lille bælgdrevne sækkepibe og den traditionelle musik i området omkring Newcastle og floden Thyne. Senest har Kathryn Tickell fundet sammen med klassiske musikere i projektet The Side, og det er i den sammenhæng, hun kan opleves på Tønder Festival.

Kepa Junkera

Han er født i 1965 og begyndte som helt ung at spille på den baskiske diatoniske harmonika kaldet trikitixa. I 1983 var han en del af den baskiske folkgruppe Osskori og etablerede sig hurtigt som en innovativ kunstner. I dag er den selvlærte Kepa Junkera etableret som en af dem, der har gjort trikitixaen kendt og skabt ny interesse for den traditionelle baskiske folkemusik.

Programmet ser ind til videre således ud: 

Hayseed Dixie (USA), Shovels & Rope (USA), Kathryn Tickell & The Side (UK), Kepa Junkera (E), Bellowhead (UK), Gregg Russell & Ciaran Algar (UK), Mary Gauthier (USA), Lynn Miles (CAN),  The Wood Brothers (USA), Allan Taylor (UK) The Sexican (DK), Three Tall Pines (USA), The Great Malarkey (UK), Meschiya Lake & The Little Big Horns (USA), King James & The Special Men (USA), Jonah Blacksmith (DK).

Du kan finde billetter til festivalen her. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA