x

Dem mistede vi i 2014 – in memoriam

Dem mistede vi i 2014 – in memoriam

Intet år kan gå uden mandefald i musikverdenen. Vi har her samlet en oversigt over de mest markante dødsfald i musikverdenen i det forgangne år.

Phil Everly (74 år)

Lige efter nytår mistede vi den ene af The Everly Brothers, idet Phil Everly i en alder af 74 er død som følge af den KOL - populært kaldet rygerlunger - han habde pådraget sig gennem et langt livs cigaretrygning. The Everly Brothers var et af 50'ernes og 60'ernes helt store navne og stod bag evergreens som Wake Up, Little Susie, Bye Bye Love og ikke mindst All I Have To Do Is Dream.

Pete Seeger (94 år)

Pete Seeger afgik i år ved døden af naturlige årsager i New York i januar. Seeger er en af de absolut vigtigste figurer inden for den amerikanske folkemusik i det 20. århundrede og har været en stor inspirationskilde for blandt andre Joan Baez, Bob Dylan og Bruce Springsteen. 

Jacob Eriksen (48 år)

Sangeren og sangskriveren Jacob Eriksen døde af en blodprop i april. Jacob Eriksen gjorde sig først bemærket som sanger og sangskriver i bandet Shirtsville, der udgav tre engelsksprogede album fra 1992-98 og spillede akustisk popmusik med associationer til navne som Fairground Attraction og Vaya Con Dios. Gruppen kendes især for titelnummeret til debutalbummet, "Girls Deserve the Best".

Shirtsville gik i opløsning i 1998, og herefter arbejdede Eriksen i nogle år med musikpolitik i blandt andet Dansk Rock Samråd. I 2006 blev han ramt af en blodprop i hjernen, som gjorde ham uarbejdsdygtig i længere tid. Han kom sig dog nogenlunde, om end hans højre arm forblev lammet, og han mistede således evnen til at spille guitar. I stedet begyndte han at skrive sange på klaver. I 2009 udgav Eriksen sit første soloalbum "Populær Mekanik". Senere dannede Eriksen duoen Jacob Eriksen & Koldstart med multiinstrumentalisten Niels Chr. Simmelsgaard. De udgav i 2013 albummet "Antarctica".

Malik Bendjelloul (Searching For Sugarman-instruktør, 36 år)

Den Oscar-vindende svenske filminstruktør Malik Bendjelloul begik selvmord i maj i år, kun 36 år gammel. Malik Bendjelloul var journalist, filminstruktør og tidligere barneskuespiller. Hans store gennembrud kom med dokumentarfilmen Searching for Sugar Man, der fik en Oscar for bedste dokumentarfilm i 2013. 

Bobby Womack (70 år)

Bobby Womack levede notorisk hårdt og kæmpede de seneste år mod blandt andet mavekræft og Alzheimers, og sidstnævnte sygdom førte til, at han pludselig havde problemer med at huske teksterne på scenen. Hvorfor han især er solidt placeret i 1960'erne og 1970'erne som et af de store soulikoner. Womack døde i juni.

Tommy Ramone (62 år)

Tommy Ramone, eller Tommy Erdelyi, som han egentlig hed, er bedst kendt for at sidde bag trommerne i det legendariske New York-band Ramones. Han døde i sit hjem i Ridgewood, Queens, New York, efter i en længere tid at være blevet behandlet for kræft i galdeblæren. Ramones havde i de første år kun begrænset kommerciel succes, men var et af de allerførste punkbands og havde stor indflydelse på punkscenen i både USA og Storbritannien. Tommy Ramone døde i juli.

Jess Ingerslev (67 år)

Den folkekære sanger og skuespiller Jess Ingerslev er afgik ved døden mandag den 13. oktober, 67 år gammel. Jess Ingerslev blev uddannet på Odense Teater 1973. Han var måske mest kendt fra den musikalske 70'er-trio Klyderne med Tom McEwan, Jesper Klein og lejlighedsvis Lykke Nielsen, men har optrådt på stort set samtlige teatre i Danmark, lavet børne-tv og har medvirket i en lang række film.

Jack Bruce (71 år)

Jack Bruce, sanger og bassist i den stilskabende engelske 60'er-trio Cream, døde i oktober som følge af en leversygdom. I Cream spillede Bruce sammen med guitarist og sanger Eric Clapton og trommeslager Ginger Baker, og bandet blandede bluesrock med hardrock og psykedelisk rock. Efter Creams opløsning fortsatte Jack Bruce som solist, ligesom han også har spillet med andre grupper, blandt andre BBM med Ginger Baker og Gary Moore og Ringo Starr's All Starr Band.

Joe Cocker (70 år)

Umiddelbart før jul måtte vi sige farvel til den legendariske hæse stemme Joe Cocker, som gik bort efter en kamp mod lungekræft, 70 år gammel. Cocker fik sit store gennembrud på Woodstock-festivalen i 1969, og resten er historie. Han har både modtaget en Grammy, en Oscar, en Golden Globe og den engelske orden OBE, Most Excellent Order of the British Empire.

  

Vi mistede også:

Rik Mayall (skuespiller, The Young Ones, 56 år)

Jonny Winter (guitarist og sanger, 70 år)

Wayne Static (sanger m.m., Static-X, 48 år)

Alvin Stardust (sanger, 72 år)

John Holt (sanger, 69 år)

The Spaceape (rapper, 44 år)

Annik Honoré (Ian Curtis' veninde, 57 år)

Nicky Da B (rapper, 24 år)

Jimi Jamison (sanger i Survivor, 63 år)

Tim Rawbiz Williams (Suicidal Tendencies-bassist, 30 år)

Rick Parashar (producer for blandt andet Pearl Jam, 50 år)

Dick Wagner (guitarist for blandt andre Alice Cooper, 71 år)

Charlie Haden (jazzbassist, 76 år)

Gerry Goffin (sangskriver, 75 år)

Jimmy Scott (jazzsanger, 88 år)

Bernard Doc Neeson (sanger i australske The Angels, 67 år)

David Brockie (sanger i Gwar, 50 år)

Søren Nissen (tidligere direktør på pladeselskabet CBS' danske afdeling i Gasolin'-tiden, 74 år)

Peaches Geldof (tv-vært, datter af Bob Geldof, 25 år)

Frankie Knuckles (house-dj, 59 år)

L'Wren Scott (Mick Jaggers kæreste, 47 år)

Scott Asheton (The Stooges-trommeslager, 64 år)

Paco De Lucia (flamenco-guitarist, 66 år)

Bob Casale (Devo-guitarist, 61 år)

William "Bunny Rugs" Clarke (sanger i Third World, 65 år)

Ibrahima Sylla (senegalesisk pladeproducer, 57 år)

Ronny Jordan (acid jazz-guitarist, 51 år) 

 

Vi sagde også farvel til:

iPod Classic (7 år)

DRs Underholdningsorkester (75 år)

TP Musik (35 år)

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA