Nyhed

De gik i opløsning i 2014

En lang række bands kastede håndklædet i ringen i det forgangne år – vi bringer en oversigt

2014 var året, hvor en række danske og internationale bands valgte at gå hver til sit. Vi bringer her en oversigt over de mest markante.

Anthony Jasmin

Præcis syv måneder efter sejren i årets X Factor gik vinderduoen fra hinanden. På Facebook skrev de: "Vi er blevet gode venner, men har besluttet os for at gå hver vores musikalske veje. Vi skal færdiggøre skole og finde ud af, hvilken retning vi vil gå, både musikalsk og personligt. Vi kan ikke forestille os, at vi ikke stadig snakker sammen om 10 år, men lige nu er vi nødt til at fokusere på noget andet end 'Anthony Jasmin'. I er de bedste – tak for alt! Kærlig Hilsen AJ"


Beady Eye

Efter to album er Beady Eye fortid. Bandet blev dannet i 2009 af den tidliger Oasis-sanger Liam Gallagher og de tidligere Oasis-medlemmer Andy Bell (guitar), Gem Archer (guitar) og Chris Sharrock (trommer). I 2011 udgav de debutalbumet "Different Gear, Still Speeding" (ganske passende titel efter Oasis' opløsning), og i 2013 udsendte de deres andet album, "BE". Om opløsningen betyder en gendannelse af Oasis, melder historien ikke noget om, men Liam Gallaghers bror og eks-Oasis-kollega, Noel Gallagher, har stadig travlt med sit post-Oasis-band, Noel Gallagher's High Flying Birds, der udgiver deres andet album og turnerer i 2015.

Black City


Black City, det meget roste danske rock'n'roll-band med den karismatiske forsanger Bjørn Poulsen i front, valgte at stoppe som band efter fem år og to album. Ifølge Bjørn Poulsen er bruddet ikke sket på baggrund af musikalske uenigheder. Det er mere bandets arbejdsmetoder, som har skilt dem ad. 

Crystal Castles

Efter tre meget roste og velsælgende album gik den canadiske elektropunktrio hver til sit. Sangerinde Alice Glass sagde farvel med følgende ord: "Jeg forlader Crystal Castles. Min kunst og min selvudfoldelse i enhver form har altid drejet sig om inderlighed, ærlighed og medfølelse med andre. Af en række både professionelle og personlige årsager føler jeg ikke længere, at dette er muligt i Crystal Castles. Selvom dette er slutningen på Crystal Castles, håber jeg, at mine fans vil tage imod mig som solokunstner på samme måde, som de har taget imod Crystal Castles."


Efterklang

Den internationalt anmelderroste danske gruppe gik ikke direkte i opløsning, men meddelte, at de "fundamentalt vil ændre måden, de arbejder, skaber og optræder på" og gav en stort anlagt farvelkoncert i hjembyen Sønderborg i februar. Siden kastede de sig over internetradioen The Lake og dannede bandet Liima bestående af alle gruppens medlemmer samt den finske slagtøjsspiller Tatu Rönkkö. Liima giver flere koncerter i Danmark i begyndelsen af 2015.

Giana Factory


Efter to album gik den danske indie/elektro-trio fra hinanden, da medlemmerne Loui Foo (sang, trommer med mere), Lisbet Frizte (sang, guitar med mere) og Sofie Johanne (sang, bas, keyboard med mere) ville prøve nye ting af i andre sammenhænge.

The Knife

Efter deres koncert på Iceland Airwaves i november gik den kompromisløse svenske søskende-elektroduo hver til sit. The Knife blev dannet i 1999 og debuterede med et selvbetitlet album i 2001. De har siden udgivet albummene "Deep Cuts" (2003), "Silent Shout" (2006) og "Shaking the Habitual" (2013) samt filmsoundtracket "Hannah med H" (2003) og "Tomorrow, in a Year" (2010) med Mt. Sims og Planningtorock. Sidstnævnte var lydsporet til performanceforestillingen "I Morgen Om Et År" af danske Hotel Pro Forma.


Larsen and Furious Jane

Det massivt anmelderroste, men salgsmæssigt lidet succesfulde band med sanger og sangskriver Torsten Larsen i front meldte sig ud af kampen med følgende replik:

"Efter 12 gode år og i hvert fald tre albumudgivelser (fire, hvis man medregner den gratis "Dolly", red.) takker Larsen & Furious Jane af. Med Bob Dylans ord:


I've just reached a place
Where the willow don't bend
There's not much more to be said
It's the top of the end
I'm going
I'm going
I'm gone

Hav det godt."

Mötley Crüe


Glamrockerne begyndte året med at offentliggøre et ildevarslende billede af en gravsten med indgraveringen: "RIP Mötley Crüe - All bad things must come to an end". Der havde længe eksisteret spekulationer om bandets levetid, ikke mindst takket været forsanger Vince Neil, som tidligere havde udtalt sig skeptisk til pressen om bandets fremtidige virke. Det endte med en storstilet afskedsturné, som fortsætter videre ind i 2015 – desværre indtil videre uden danske datoer.

The Psyke Project

Efter 15 år som band, fem album, ét splitalbum og to ep'er trak det københavnske hardcore-metalband The Psyke Project stikket. "Siden udgivelsen af "Guillotine" har det ikke kunnet være bedre at være medlem af The Psyke Project, hvorfor vi har valgt at stoppe her. Det lyder måske mærkeligt i jeres ører, men vi vil slutte, mens vi er på toppen, med fred i sindet, oprigtig kærlighed til musikken, og fra nu af fejre alle de gode stunder vi har delt sammen. De fleste af os har spillet i The Psyke Project i mere end halvdelen af vores liv, og derfor er det en svær beslutning. Men det føles, som om tiden er moden nu," lød det i offentliggørelsen på bandets Facebook-side.


Surfact

De danske grungerockere Surfact sluttede karrieren på københavnske High Voltage i maj. Gruppen udtalte ved den lejlighed:

"Det er med blandede følelser, vi i fællesskab har besluttet at stoppe Surfact. Bandet har været vores altoverskyggende holdepunkt i henimod 10 år, hvor vi har kæmpet for det endelige gennembrud. Det blev dog kun ved "lige ved og næsten", og vi har ikke længere den gejst, det kræver at fortsætte med samme passion fremadrettet. Når det ikke er tilfældet, vil vi hellere stoppe nu med æren og glæden i behold! Vi er super taknemmelige for de uforglemmelige oplevelser, vores lange rejse i rockmusikkens tjeneste har bragt. Det har fandme været sjovt, og vi fik realiseret mange ambitioner undervejs. 300 koncerter og 4 albums er det blevet til. Lidt af en drengedrøm alligevel! Tak til alle, der har arbejdet for os og troet på os og ikke mindst tak til alle spillesteder, festivaler og selvfølgelig fans, der har været der for os! Vi vil slutte af med maner, med en 'farvel og tak' koncert på High Voltage den 9. maj. Kom og rock med os en sidste gang!"

Yellowish


Den aarhusianske indiegruppe Yellowish besluttede efter 16 år at kaste håndklædet i ringen. Aage Hedensted, Andreas Bundgaard og Lars Madsen har de sidste par år ført fanen videre efter sanger og synth-spiller Laura Noszczyks udtræden, men kom nu frem til at at opløse bandet. Yellowish nåede at udgive to album, "Solid Ground" fra 2004 og "So Bright" fra 2006. Helt trist er opløsningen dog ikke, for bandet har skabt to nye projekter: Machinery of Joy og Catch The Breeze, ligesom sanger Aage Hedensted allerede har udgivet to album med sit soloprojekt Mixtune for Cully.

 

ANNONCE