x

Tønder Festival klar med syv nye navne

Tønder Festival klar med syv nye navne

Tønder Festival, der finder sted 27.-30. august, skyder det nye år i gang med syv nye navne til programmet, nemlig Folkeklubben, Poul Krebs med skandinaviske venner, den amerikanske sangskriverveteran Chris Smither, de canadiske oldtime-fortolkere Sheesham and Lotus & 'Son, den britisk instrumentalgruppe Spiro, den amerikanske trio The Stray Birds og det unge canadiske band Ten Strings And A Goat Skin. 

"Det er oplagt, at vi præsenterer aktuelle og populære danske navne med rødder i folkemusikken og den gode sangskrivning. Og det er lige så oplagt at invitere internationale sangskrivere i veteranklassen såvel som yngre folkroots-navne på vej opad. Balancen mellem det internationale og det danske er vigtig, og det samme er balancen mellem traditionsmusikken og nye udtryk og kryds af genrer," siger Maria Theessink, kunstnerisk leder af Tønder Festival. Her er lidt mere om de syv navne:

Folkeklubben (DK)

Det er tredje gang, Folkeklubben spiller på Tønder Festival, og siden starten i 2011 har bandet givet over 400 koncerter. Medlemmerne af Folkeklubben er sanger og guitarist Kjartan Arngrim, One-Eyed Mule-frontmand og guitarist Rasmus Dall og perkussionist Rasmus Jusjong. I 2014 kom Folkeklubbens andet fuldlængde-album, "Danmarksfilm", hvor ikke mindst titelnummeret, inspireret af PH og Jørgen Leths Danmarksfilm, forsøger at kredse sig ind på et af tidens store spørgsmål: Hvad vil det sige at være dansk? 

Poul Krebs & venner (DK, N, S)

Poul Krebs er en af landets mest populære sangskrivere, og han har gæstet Tønder mange gange. Krebs har det seneste år turneret flittigt både solo og med band og har høstet fine anmeldelser for studiealbummet "Asfalt" fra februar 2014. Når Poul Krebs går på scenen i Tønder i 2015, bliver det med et hold skandinaviske venner, blandt andre hans mangeårige makker Henning Kvitnes fra Norge samt den svenske sangskriver Daniel Lemma. Flere musikalske gæster hos Poul Krebs bliver offentliggjort, når vi kommer tættere på festivalen.

 

 

Chris Smither (USA)

I 50 år har Chris Smither gjort sig som sanger og sangskriver. Hans sange er blevet indspillet af blandt andre Bonnie Raitt, Emmylou Harris og Diana Krall, og selv har han over 20 udgivelser bag sig. Som ung var Chris Smither inspireret af blueslegenderne Lightnin' Hopkins og Mississippi John Hurt. I midten af tresserne tog han turen til Boston for at blive en del af det spirende folk-miljø omkring Harvard Square. I anledning af 50 års-jubilæet sidste år udgav Chris Smither den retrospektive "Still on the Levee", og på pladen "Link of Chain" bliver han hyldet af blandt andre Bonnie Raitt, Loudon Wainwright III, Josh Ritter og Tim O'Brien.Sheesham and Lotus & 'Son (CAN)

Trioen Sheesham and Lotus & 'Son fra Toronto i Canada besøgte ligeledes Tønder Festival i 2014 og er blevet bedt om at komme tilbage. Musikken er oldtime folksongs, fiddle-tunes og andet fra den store amerikanske folkemusiktradition. Instrumenterne er violin, banjo, jødeharpe og mundharpe samt sousafon og forskellige hjemmebyggede instrumenter. Blandt andet synger de gennem en såkaldt "Sephia-phonic Monophone", en metalkonstruktion i stil med en messingtragt på en antik grammofon. 

Spiro (UK)

Instrumentalgruppen Spiro voksede ud af sessionscenen i Bristol, hvor Jane Harbour (violin), Alex Vann (mandolin), Jason Sparkes (harmonika) og Joe Hunt (guitar) fandt sammen i gruppen The Famous Five. Gruppen låner fra både den klassiske minimalmusik og dance-musikken. Ved at lade folkemelodier og stumper af disse være det skelet, musikken bygges op omkring, eksperimenterer de med repetitive forløb, som man kender den fra den elektroniske musik. Lyden kan minde om danske Dreamers' Circus og skotske Lau. Albummet "Lightbox" fra 2009 blev udgivet på Peter Gabriels Real World Records og er produceret af Simon Emmerson, der er chefarkitekten bag Afro Celt Sound System og The Imagined Village-projektet.

The Stray Birds (USA)

Trioen fra Pennsylvania gæstede Tønder sidste år, og det gik så godt, at festivalen har hyret dem igen. Maya de Vitry, leadvokal, guitar og violin, Oliver Craven, vokal og violin, og Charles Muench, bas, er alle klassisk uddannede musikere. De har samtidig hørt masser af folk, country og bluegrass, og det høres alt sammen, når trioen står på scenen og spiller tilsat trestemmige vokaler. De er blevet sammenlignet med navne som Crooked Still og Gillian Welch, og der er en ofte melankolsk og drømmende stemning i deres sange.

Ten Strings And A Goat Skin (CAN)

Opskriften er enkel: Ti strenge – en violin og en guitar – og et gedeskind – en bodhran – og musikken er inspireret af den keltiske musik i det østlige Canada. Trioen, der består af Jesse Périard og brødrene Rowen og Caleb Gallant, debuterede i 2011 med den prisbelønnede "Tri", og den blev i 2013 fulgt op af "Corbeau". 

Programmet til Tønder Festival er nu som følger:

Folkeklubben (DK), Poul Krebs & venner (DK, N, S), Chris Smither (USA), The Stray Birds (USA), Sheesham and Lotus & 'Son (CAN), Ten Strings And A Goat Skin (CAN), Spiro (UK), Hayseed Dixie (USA), Shovels & Rope (USA), Kathryn Thickell & The Side (UK), Kepa Junkera (E), Bellowhead (UK), Gregg Russell & Ciaran Algar (UK), Mary Gauthier (USA), Lynn Miles (CAN),  The Wood Brothers (USA), Allan Taylor (UK) The Sexican (DK), Three Tall Pines (USA), The Great Malarkey (UK), Meschiya Lake & The Little Big Horns (USA), King James & The Special Men (USA), Jonah Blacksmith (DK).

Du kan finde billetter til festivalen her

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA