Nyhed

Reportage: Lyden af 2015 ifølge Copenhagen Records

Torsdag aften var der fokus på lyden anno 2015, da Copenhagen Records inviterede til showcase med stjerneskuddene Years & Years, Alex Vargas og Patrick Dorgan

Se mange flere billeder fra showet her

200 inviterede stod på gæstelisten, da Copenhagen Records torsdag aften bød inden for i lokalerne på Amager til en label night, der stod på live musik, øl og shawarma.

Branchen, journalister og artister var alle inviterede for at få en bid af Copenhagen Records bud på det musikalske landskab anno 2015, og med de to danske stjerneskud Alex Vargas og Patrick Dorgan og det engelske og allerede vildt hypede navn Years & Years var der for alvor lagt op til en aften med fokus på musikalsk kvalitet. Alle tre i øvrigt artister, som GAFFA tidligere har spået til at blive store i 2015.


Idéen med aftenen var at præsentere pladeselskabets nye profil, der satser på kvalitet frem for kvantitet, efter de store ændringer i slutningen af 2013, hvor den administrerende direktør Jakob Sørensen og kreativ direktør Christian Backman valgte at forlade det selskab, som de selv var med til at stifte. I dag står Copenhagen Records med et nyt hold, og de var i den grad klar til at give deres bud på lyden af 2015.

GAFFA var eksklusivt inviteret til at følge forberedelserne i timerne op til showcase-aftenen.

Years & Years tæt på


Da GAFFAs udsendte ankommer, er der travlhed at spore hos de tre unge musikere, Olly Alexander, Mikey Goldsworthy og Emre Turkmen, bedre kendt som Years & Years – eller "dem med hittet Desire". Journalister og kamerafolk vimser rundt om dem. MTV er troppet op for at følge bandet, der allerede kan bryste sig af være vindere af BBC Sound of 2015 og "breaking sound"-darlings hos Brit Awards, The Guardians og MTV. Det samme er GAFFA.

For at få Years & Years, der i øvrigt er Copenhagen Records' første udenlandske artist, på så tæt hold er måske ikke en mulighed, der byder sig igen i fremtiden. Med deres sjælfulde London electro-pop har Alexander, Goldsworthy og Turkmen allerede erobret prominente fans som Katy Perry og Ellie Goulding, der tweeter løs om deres kærlighed til musikken fra den unge trio.

Men at hypen skulle have sat sig som arrogance, kan på ingen måde spores hos de unge musikere, der hilser med smil og et hej, når de passerer i lokalet, før de én for én forsvinder ind til make-up-artisten for at gøre sig klar til næste interview. Nemlig med GAFFA. Et interview, der vil være at finde i bladet i den nærmeste fremtid.


 

Alt er mere komplekst

I mellemtiden er Patrick Dorgan og Alex Vargas ankommet med deres musikere. Tildelt hver deres lokale, forsynet med øl, vand og chips, summer de begge rundt. Hilser på dem de kender, afholder lydprøve og tjekker plakater ud med de andre kunstnere, der, nu lige som dem, er en del af Copenhagen Records-familien.


Særligt for Patrick Dorgan, for hvem signingen med pladeselskabet kun ligger små to uger tilbage, er kollegerne værd at bide mærke i.

"Prøv lige at tjekke den stand, jeg er kommet ind i. Lige her bag mig hænger en masse plakater med Lukas Graham. Wow, det er vildt," lyder det fra sangeren, da GAFFA fanger ham i hans backstage-lokale, hvor han plejer stemmen med en kop kaffe. Øllene står uåbnede på bordet, for som han netop har fået at vide af en stemmetræner, så "udtørrer humle slimhinderne".

Og ja, der hænger ganske vist plakater med navne som Lukas Graham, Scarlet Pleasure og Stine Bramsen, men Patrick Dorgan fotograferet i profil er skam også at finde på væggene, selvom alting er helt nyt, som han siger.


"Det er fedt, men også meget angstprovokerende. Alt, hvad jeg laver lige nu, er nyt," fortæller Patrick Dorgan, der indtil videre blot har udsendt singlen "On The Way Down", mens næste single "Marilyn" er på trapperne. Det har derfor overrasket sangeren, at han allerede nu står over for sin første Danmarks-turné.

Men selvom Patrick Dorgan endnu er ny på den danske musikscene, om end han dog har erobret særligt det københavnske publikum adskillige gange på byens mindre scener, så er der allerede blevet skabt en fortælling om ham. Nemlig fortællingen om det unge soulhåb, der i sine teenageår tilbragte onsdag efter onsdag på Café Hvide Lam på Kultorvet i København for at lytte til crooneren Asger Rosenberg. En oplevelse, der blev et musikalsk vendepunkt i Dorgans liv. Men også en oplevelse, der ikke rummer hele fortællingen om Patrick Dorgan og hans musik. Faktisk langt fra.

"Det hele er så meget mere komplekst end det. Intet menneske kan anskues ud fra kun én fortælling, ligesom min musik ikke kun kan betegnes som soul. Det der med at blive sat i en kasse, det er jeg ikke vild med," påpeger han.


Forfængelige røvhuller

I et andet lokale har Alex Vargas, der lige nu hitter med singlen "Solid Ground", trukket sig tilbage sammen med sin ven og kollega, guitaristen Tommy Sheen. Også her er øllene uåbnede, og jetlag efter en tur til Los Angeles plejes med lidt ro inden aftenens koncert.

Siden han var 17 år, har Alex Vargas boet i London, men nyder at komme hjem til familien i København. I aften er hans mor og stedfar mødt op, for som der bliver sagt en time senere, da Alex Vargas bliver præsenteret på scenen som aftenens første kunstner, "så er det i aften, at Alex Vargas skal bevise over for forældrene, at han gjorde det rette i at brænde sine skolebøger og rykke til London."


"Det bliver super sjovt at være med i aften. Det er et fedt set-up, og her er virkelig god lyd, men de er jo også perfektionister her, så det er en fornøjelse at være under deres tag," lyder det fra Alex Vargas, der fortsætter:

"For mig handler det ikke om, hvor stort pladeselskabet er, men derimod, at dem, som du arbejder med, forstår dig. At de forstår, hvad jeg forsøger at udtrykke, og hvilke mål det er, jeg har som kunstner og med min musik. Jeg har fra starten følt, at jeg blev respekteret her for, hvem jeg er. Og som musikere er vi alle nogle forfængelige røvhuller, så det handler i bund og grund om, hvordan vi gerne vil ses og opfattes af publikum," lyder det ærligt fra Alex Vargas.

Set – og ikke mindst hørt – bliver både Alex Vargas, Patrick Dorgan og aftenens headliner Years & Years da også, da de hver især går på scenen og spiller et sæt på omkring 30 minutter for et veloplagt publikum, der med øl i den ene hånd og shawarma i den anden synger med på musikken anno 2015.


Se mange flere billeder fra showet her

ANNONCE