40 grunde til at elske Simon Kvamm

40 grunde til at elske Simon Kvamm

I dag fylder Simon Kvamm 40 år. Det fejrer vi ved at give dig 40 gode grunde til at elske ham. Stort tillykke!

1. Simon Kvamm begynder at klimpre på tangenterne allerede som 7-årig, men holder ellers sine musikalske aktiviteter for sig selv 

2. I sin pubertetskådhed vrager han klaviaturet for at pløje asfalt på sin Yamaha 4-gears knallert, men vender senere tilbage til musikken

3. Det gør han under sit højskoleophold på Fyn, hvor han som 19-årig genopdager musikken og bruger sit ophold på at dygtiggøre sig på tangentinstrumenter, træne stemmebåndet og skrive sange

4. Han producerer sine første (slag)sange på en computer i begyndelsen af 20'erne til sine venners årlige begivenhed 10kamp.

5. Før han fostrer sit musikalske hjertebarn, Nephew, slår han sine musikalske folder i et fritidsband, der egentlig gerne ville have kaldt sig selv for "Slap Happy", men ender i stedet med at opkalde sig selv efter den engelske dessert "Plum Duff" .

6. Efter sin studentereksamen fra Silkeborg Gymnasium i 1994 følger et sabbatår, hvorefter han begynder at læse musikvidenskab på Aarhus Universitet i 1996. Her møder han Kristian Riis, Jonas Juul Jeppesen og Søren Arnholt, som sammen danner orkestret Nephew. De støvede bøger om hedengange komponister, tunge forelæsninger og nodelæsninger bliver dog droppet til fordel for udforskningen af gruppens egen spidsfindige lyd. 

7. Senere samme år følger Nephew i fodsporene på danske rockorkestre som Dizzy Mizz Lizzy og Kashmir, da de deltager i DM i Rock. De går videre til semifinalerne, men må se skuffede til, da den bornholmske gruppe Diva løber med sejren

8. Han begynder på Danmarks Journalisthøjskole og kommer efter halvandet år i praktik på Metronome Productions, hvor han er med til at producere realityprogrammet "Big Brother", der indbringer Danmark en af sine første realitystjerner, Dildo Jill. Ikke just den mest prestigefyldte praktikplads, men Kvamm bider tænderne sammen, hvilket bærer frugt, da han senere bliver tilbudt en plads på DR UNG. Her står han bag de snurrende kameraer på satireprogrammet "Banjos Likørstue".

9. På DR får de hurtigt øjnene op for Kvamms satiriske talent, hvilket indbringer ham mindre roller i programserien. Det udmønter sig i pseudo-dokumentaren "Rockerne", hvor Simon bliver introduceret for Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard, der senere danner "Drengene Fra Angora".

10. I mellemtiden udgiver Nephew sit debutalbum "Swimming Time" i 2000, der trods anmelderroser – med visse torne grundet de tosprogede engelsk-danske tekster – ikke bliver den store salgssucces.

11. Bandet beslutter sig for at tage en pause året efter, men ved en afskedskoncert i Tyskland genfinder de spilleglæden og beslutter sig alligevel for at blive sammen. Det skal senere vise sig at være en klog beslutning. 

12. I 2004 bryder Kwamm igennem samtlige sendeflader med satireprogrammet "Drengene fra Angora" og albummet "USADSB", der indeholder hitsingler som "Movieklip", "En Wannabe Darth Vader" og "Superliga". 

13. Samme år høster han intet mindre end seks GAFFA-priser, blandt andet for Bedste Danske Sanger og Bedste Danske Band.

14. Han optræder samtidig på Smukfest, hvor Drengene Fra Angora bliver mødt af 20.000 tilskuere, mange iklædt neonfarvede Team Easy On-bluser. Her får Kvamm løsnet op for mundvandet som den hollandske sprinter, Pim de Keysergracht.

15. To år efter, i 2006, udgiver Nephew endnu et album: "Interkom Kom Ind", der ligeledes bliver en bragende publikumssucces.

16. "Så i de første par forsøg ramte jeg røven. 'Nej, nej, nej', råbte pigen. 'Ikke dér", fortæller han om sine første seksuelle oplevelser i et åbenhjertigt interview til Euroman i 2007. En intim oplysning, der også forplanter sig til de kulørte blade. 

17. Hullerne i den anatomiske viden, der kom til udtryk under de jyske halballer, ser dog ud til at være udfyldt, da den travle multimedie-gøgler får tilskrevet endnu en rolle, da han i 2006 bliver far til datteren Elinor.

18. I 2007 laver Nephew et remix af Timbaland-nummeret "The Way I Are", som bliver udgivet på Timbaland-deluxe-udgaven af hans album "Shock Value" og genlyder af vokale brudstykker fra sangene "Igen & Igen &" og "Mexico Ligger i Spanien".

19. I 2009 udgiver Nephew endnu et album "DanmarkDenmark", der blandt andte indeholder hitsinglen "007 Is Also Gonna Die".

20. I 2010 kolliderer den jyske hede med Valby Bakke, da han slår pjalterne sammen med Peter Sommer og albumdebuterer med duoen De Eneste To.

21. Også på hjemmefronten bliver der smedet jern, da Simon Kvamm bliver gift med sin kæreste gennem mange år, journalisten Stine Ellerbæk.

22. Efter mange år i rampelyset begynder Kvamm at sætte fokus på spirende talenter, da han synger duet med den færøske sangerinde Eivør Palsdottir til P3 Guld i 2010 og derudover medbringer hende med som opvarmning og duetpartner til gruppens forårskoncerter, hvor også dj-duoen White Pony medvirker. 

23. Efter at have betaget både lyttere og seere indtager han radiofladen på Radio24syv med fredagsprogrammet "Simons Syvkabale", hvor han med syv kort på hånden lægger syv emner på bordet for en bred vifte af personligheder indenfor musik, satire og skuespil. 

24. Sammen med Frank Hvam åbner han i 2011 dørene op til en musik - og comedyfest på Bremen Teater i København, hvor han har været bestyrelsesmedlem i to år. Arrangementet bygger på det spinkle grundlag, at de to værter næsten har det samme efternavn – og mere skal der vel i grunden ikke til.

25. Senere samme år kan Hvam.. Kvamm bryste sig af et prægtigt overskæg i forbindelse med Movember-kampagnen mod prostatakræft. 

26. Om det er den velgroede testosteron-skiltning eller noget andet, vides ikke, men samme år kommer datteren Alice til verden.

27. I 2012 får han lov at varme sædet på formandsposten på Bremen Teater. 

28. Han overtager samtidig styrepinden på P3 Guld, hvor han udfolder sig som vært. 

29. Også Jonas Breum får en hjælpende hånd med på vejen, da Simon Kvamm sammen med Tobias Kippenberger (The Floor Is Made Of Lava) og Sebastian Wolff (Kellermensch) stifter pladeselskabet I Vores Navn, der udgiver sangskriverens solo-debutalbum.

30. Samme år tager han et kvantespring fra tågehornssprudlende brevkasseredaktør, biseksuel sprinter og gryntende landsmandssøn, da han indtager det hvide lærred som psykopat i filmen "Fortidens Skygge", der rammer landets biografer på en vinterkold martsdag

31. "Det er jo Gud, for helvede" udtaler han i et interview til GAFFA i forbindelse med udgivelsen af "Hjertestarter" (2012), der byder på andre og mere dybfølte toner fra Nephew. Han proklamerer samtidig, at han foretrækker at være chefarkitekt på sine projekter – og medvirker derfor også i Kristeligt Dagblad i forbindelse med sin bekendelse til den øverste chefarkitekt, Gud.

32. I 2013 bliver sangeren/skuespilleren/komikeren/radioværten/musikeren involveret i en ophedet debat med formanden for det islamkritiske Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard. Det sker på baggrund af linjen "Lars Hedegaard er syg" i sangen "Superliga". Det medfører en længere kontrovers, der udspiller sig i Berlingske Tidendes online kroniksektion. 

33. Også Kim Kix fra PowerSolo er ude med riven. "Nephew. Åh... nej! Ikke igen. Jeg er sgu da ligeglad med, hvad fanden de render og laver. Eller hvad fanden Simon Kvamm råber. For det er det, han gør. RÅÅÅÅÅBER! Som en anden fodboldtosse til en røvsyg "Superliga"-kamp", skriver han på Facebook. Simon Kvamm reagerer ikke. 

34. I 2013 optræder han i kampagnen "Tænk dig om, før du ikke stemmer", der op til kommunalvalget spreder en politisk opsang til sofavælgere omkring i landet.  

35. Samme år mønstrer han at slå på drøblen med Marie Key på Nephew-nummeret "Gå med Dig" feat. Marie Key, hvilket er lidt af en bedrift, hvis man tager sangerindens seksuelle præferencer i betragtning

36. I 2013 argumenterer Kvamm for, at man skal anskue musik som en sportsgren, som alle kan dyrke og få et kick ud af. I samarbejde med Ungdomsringen og med støttekroner fra både Roskilde Festival og Bikubenfonden skyder Nephew en kampagne i gang, der bliver døbt "Musikstarter". Den giver unge mellem 13 og 18 år mulighed for at give sig i kast med musikken i løbet af deres efterårsferie. 

37. I 2014 udgiver han De Eneste To-albummet "Dobbeltliv" med Peter Sommer.

38. Han kan andet end at spille på tangenter – også strengeinstrumenter behersker han.

39. De Eneste To optræder til GAFFA-Prisen 2014 med en gaffa-tilplastret mikrofon imellem sig og intens øjenkontakt.

40. I dag runder han et skarpt hjørne med fyrretyve somre på bagen. Stort tillykke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA