x

Se Kanye West holde intens tale om racisme

Se Kanye West holde intens tale om racisme

Kanye West modtog i mandags The Visionary Award på årets BET Honors, som hvert år bliver uddelt til en afro-amerikansk berømthed. Her øjende West muligheden for at bruge sin takketale som platformen til at fordømme racisme. Den amerikanske rapper opfordrede folk til at fokusere mindre på individuelle raceforskelle og mere på den menneskelige race som en helhed. Det skriver Rolling Stone.

Han omtalte sit ægteskab til Kim Kardashian West og betegnede hende som en farveløs kvinde. Han forklarede med et skævt smil, at folk ikke bør dømme hende for at være gift med en rig, sort mand, fordi hun tidligere "har datet fattige sorte fyre, så det har ikke noget med penge at gøre". Derefter lindrede han på stemningen ved at fortælle en anekdote, som hun havde fortalt ham omkring sine teenageår: "Hun fortalte mig om en gang, hendes far, Robert Kardashian, opdagede, at demonstranter havde skrevet "Neger-elsker" på siden af hans Bentley, fordi Robert Kardashian var geniet, der havde sammensat forsvarsgruppen, der fik O.J. (Simpson, red.) ud af kniben" fortalte han og fortsatte:

"Hun sagde, at hun aldrig havde hørt sin far bande og blive vred; han var det mest afslappede menneske. Og han blev sindssyg og forsøgte at forfølge dem. Og hun stod grædende tilbage og sagde 'Far, hvorfor bliver du så vanvittig? Og han sagde til hende, 'En dag får du måske et sort barn. Et smukt, smukt, smukt sort barn. Og det bliver hårdt. Du kommer til at indse, hvor hårdt det er."

Han favnede derefter lidt bredere i sin tale og omtalte racisme som en helhed. "Problemet er, at vi fokuserer på forskellige racer i modsætning til helheden, som er den menneskelige race," udtalte han. "Den smule af små lydbidder, som alle elskede fra sidste år, var taget ud af en kontekst eller blev misforstået, men de kom fra et sted, der sagde 'Ja, en del af grunden til at jeg ikke bliver tilladt at udfolde mig er på grund af race, på grund af folks opfattelse af berømmelse, fordi alt, hvad de vil præsentere for unge, sorte mænd er idéen om at opnå den store liga eller at slå igennem som rapper, men ikke idéen om at blive en ejer.' Og de vil gøre alt, hvad de kan for at få en sandfærdig idé til at lyde som en dum eller vanvittig idé."

Han berørte også slaveri-ophæveren Harriet Rubman, som han citerede for at have sagt, at hun kunne have sat flere slaver fri, hvis bare de havde vidst, at de ikke var frie. Han brugte citatet til at belyse, hvad han opfattede som en moderne slavementalitet, nemlig at folk er blevet slaver af deres egne opfattelser eller "idéen om at være cool". Igennem brugen af olie som en metafor for velstand rettede West sig mod sin afro-amerikanske målgruppe: "Vores olie er vores udtryk, vores egen indflydelse. Lad dem aldrig fjerne det. Og når vi har chancen for at udtrykke os og for at få indflydelse, gør det da ikke kun for os, men for den menneskelige race"

Du kan se hele den uredigerede tale her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA