x

Spanske Sónar er klar på nye eventyr i København

Spanske Sónar er klar på nye eventyr i København

Barcelona, 1994: Enric Palau, Ricard Robles, og Sergi Caballero lancerer Sónar Festival for at hylde og forene musik, teknologi og kreativitet. Siden har festivalens filosofi rejst kloden rundt og forkælet entusiaster med over 50 events i byer som Buenos Aires, New York, London, Seoul, Hamburg, Toronto, Tokyo. 13. og 14. marts er det for første gang Københavns tur. GAFFA interviewer Enric Palau (billedet) om hans håb og planer for festivalen.

Hvad er konceptet bag Sónar?

– Vores tilgang til elektronisk musik og til festivalen selv er unik, fordi den giver plads til de mest nyskabende aspekter af musik og kreativitet. Alle får lov til at opfinde deres egne instrumenter.

– Den elektroniske genre er i konstant udvikling. Måden kunstnerne bruger værktøjer på bliver rigere og mere varieret. Synthesizere, hardware, software og computere er nogle af de vigtigste instrumenter for en masse musikere. Sónar startede for over 20 år siden, og vi bliver ved med at fejre evolutionen – både musikkens, teknologiens og deres samarbejde. Sónar fejrer skabelsen af alle festivalens aspekter – fra musik til visuel kunst. Der er konstant plads til friske projekter.

Hvorfor har I valgt at bringe Sónar til København?

– Det er det åbenlyse næste skridt i vores nordiske oplevelse. Efter en succesfuld oplevelse i Stockholm og Reykjavik, er vi klar til København. Danmark har en forbløffende rig musikscene og har fingeren på pulsen på den elektroniske. Derudover har byen nogle af de bedste forbindelser i Nordeuropa. I forhold til Reykjavik er hovedstaden nemmere for de internationale gæster at nå til.

Hvorfor har I valgt at holde festivalen i Koncertsalen?

– Vi har vidst, at den skulle holdes i Koncerthuset fra starten. Det er det ideelle scenarie. Til Sónar spiller æstetikken og arkitekturen altid en essentiel rolle under arrangementet. Jean Nouvels ikoniske bygning ligger ved vandet, og selve akustikken var et vigtigt element under konstruktionen. Det sætter vi pris på. Stedet i sig selv vil forhåbentligt være med til at tiltrække endnu flere gæster. Og vi skal være med til at vise, hvordan det kan bruges på nye måder.

Hvordan har I valgt, hvilke kunstnere skal spille i København?

– Vores udvalg af kunstnere repræsenterer vores ideologi. Der kommer store navne, som folk venter at se – Metronomy, for eksempel. Nye talenter bliver en fornøjelse at opdage. Nordens kreative sjæle bliver spændende at opleve på scenen. Jeg er især fascineret af Puce Mary. Jeg glæder mig også til Kwamie Liv, som jo samarbejder med en dansk producer. Der kommer mennesker, som arbejder i alle områder af elektronisk musik. Vi involverer altid lokale kunstnere og giver dem muligheden for at præsentere deres kunst på et højt produktionsniveau.

Hvad er jeres fremtidsplaner for København?

– Vi vil arbejde på arrangementets udvikling og etablere København som del af vores nordiske vintereventyr. Nu til dags virker det, som om alt sker om sommeren. Vi kommer til at være indendørs alligevel, så hvorfor ikke udforske den kolde sæsons gode kvaliteter? Skandinavien er utrolig interessant om vinteren.

Hvordan vil Sónar konkurrere med Danmarks boomende festivalmarked?

– Vi vil ikke konkurrere! Derfor er vi glade for at ligge om vinteren. Vi tilbyder noget anderledes i form af en indendørs elektronisk festival og vil bare skabe spænding om de vigtige elementer.

Hvilken besked vil du gerne dele med Sónar Københavns gæster?

– Jeg inviterer dem og byder dem velkommen! Husk – det er en proces, og der vil være ting, som skal gøres bedre. Men vores håb er at blive i København. Så bliv involveret, deltag og fejr med os.

Sónar Festival starter fredag den 13. marts klokken 19.00 og vil byde på alsidige og eksperimenterende musikoplevelser over to dage. Du kan blandt andet opleve Metronomy, Jon Hopkins, Trentemøller og Âme. Find billetter via GAFFA Live.

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA