x

Factory Floor: Vores mål er at hypnotisere jer

Factory Floor: Vores mål er at hypnotisere jer

Elektropunk-trioen Factory Floor rummer en postindustriel, postapokalyptisk stemning, som får selv lytteren til at føle sig del af et eksperiment. Selvom Factory Floor har eksisteret siden 2005, da det blev formet af Gabriel Gurnsey og Mark Harris, fandt bandet først frem til deres endelige lyd, da Nik Colk erstattede Harris i 2010. I dag består gruppen af Dominic Butler (basguitar), Colk (vokaler, guitar), og Gurnsey (trommer), som GAFFA fik en snak med for at få afklaret hvilke tanker, der ligger bag syre-lydens mystik.

Jeg er virkelig spændt på at høre jer live! Jeg ved ikke, hvad jeg kan forvente, andet end at blive hypnotiseret.

- Det er vores mål!

Vil I fortælle lidt om bandet generelt?

- Vi mødtes i London for over fire år siden. Nik dukkede op til et af vores shows. Hun kunne lide musikken, så vi lavede et track sammen. Pludseligt var der plads i bandet. Nik trådte til, og det hele gik op i en højere enhed.

Så Nik var del af publikummet til at starte med?

- Det var stadig et tidligt stadium for Factory Floor. Jeg tror, det var vores femte show. Lyden var stadig kaotisk – det var dét, Nik godt kunne lide! Jeg syntes, det var forfærdeligt. Men vi klikkede som Factory Floor og begyndte at jamme sammen som band.

Jeres mini-lp blev udgivet i 2010. "Factory Floor"-albummet blev udgivet i 2013. Kan I fortælle om forløbet?

- Alle de veje, vi har taget, i forhold til labels og udgivelser, har altid været naturlige og aldrig tvunget. Arbejdet med Blast First Petite var spændende, fordi hele oplevelsen var rå – fra optagelserne i studiet til udgivelsen. Vi var stadig i gang med at udforske, hvordan vi fungerede som band, og hvordan det var at optage. Albummet fra 2013 er mere raffineret.

Hvordan ville I definere Factory Floors lyd nu? Jeg har forgæves prøvet at sætte en finger på den.

- Jeg ved heller ikke, hvad vores lyd er! Måske hypnotiserende, som du nævnte. Det er en åben lyd. Vi gør, hvad vi føler. Vi gør, hvad vi kan lide, i stedet for at bruge tid på at definere.

Hvad inspirerer jer?

- Vi bliver mere inspireret af det visuelle univers frem for andre bands. Måske bliver vi påvirket af andre bands, men vi bliver inspireret af hverdagsting og af, hvad vi ser i blade, på museer og gallerier. Det gør, at man bevæger sig i et andet univers. Lyde og det visuelle kommunikerer med hinanden. Når vi skriver sange, fokuserer vi på billederne i vores hoved i stedet for at fokusere på, hvordan vi vil lyde. Giver det mening?

Ja! Men ingen af jer har en konventionel musikalsk baggrund – hvordan besluttede I jer for at lave musik?

- Ingen af os er uddannede musikere. Vi har aldrig taget undervisningstimer. Vi har bare taget ting til os. Musikken er blot én af de mange måder, man kan udtrykke sig på. Det er en måde at fortolke det visuelle på. Vi lærer alt instinktivt for at kunne skabe.

Det ville jeg ønske, jeg kunne.

- Haha. Det er nemt! Bare tryk PLAY!

Fortæl lidt om hvordan I producerer musik.

- Vi arbejder aldrig individuelt. Vi eksperimenterer i lang tid, indtil vi når et punkt, hvor vi er tilfredse.

Hvordan ved I, at en sang er færdig?

- Vi er aldrig færdige! Vi starter med en lyd, som vi så udvikler for at se, hvad der sker. Vi elsker spontanitet.

Så er det derfor jeg ikke ved, hvad jeg kan forvente af jeres musik!

- Ja! Det er anderledes for hvert show vi laver. Ligesom med alle shows. I aften spiller vi i Manchester – lad os se, hvad der sker!

Så I improviserer på scenen?

- Det er der selvfølgelig en fare ved, men det er bare sådan, vi gør det! Vi er på scenen for at involvere alle og ikke bare for at sige: "Hey, dette er vores musik – elsk den eller lad være." Vi foretrækker at mærke efter hvilken stemning publikum er i.

På hvilken måde ønsker I at påvirke publikummet?

- Vi kan godt lide, når folk reagerer i bevægelse. Så kan vi visualisere, hvordan vores musik bevæger sig gennem lokalet. Vi elsker at se folk danse!

I kommer til Sónar København i næste uge. Hvad forventer I?

- At alle er tabt i musikken!

Og hvad kan vi forvente af jer?

- Et helt nyt sæt!

Så I spiller intet fra jeres albummer?

- Jo. Måske. Vi er stadig i færd med at eksperimentere.

Sónar er en elektronisk musikfestival – hvad er jeres forhold til det elektroniske?

- Der er mere plads til udforskning. Det handler om at manipulere. Vi befinder os i 2015! Teknologien må bruges som instrument.

Foretrækker I at spille i studiet eller live?

- Jeg elsker at være i studiet og opnå den helt rette lyd. Men der er ingen bedre følelse end at stå foran et summende publikum.

Er der ellers noget, som I kunne tænke dig at dele?

- Vi tuller bare rundt og nyder, hvad vi gør. Vi laver bare musik. Vi har intet at sige.

Med musikken har trioen i hvert fald en masse at sige. Fortab dig selv i deres støjende, forfriskende new wave-melodier, når de spiller til Sónar Festival den 14. marts kl. 21.30. Find billetter via GAFFA Live.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA