x

Hun bliver stor i 2015: Kill J - Antiheltinden, som redefinerer feminisme

Hun bliver stor i 2015: Kill J - Antiheltinden, som redefinerer feminisme

Julie Aagaard er den gådefulde kvinde bag Kill J-projektet, som har været i søgelyset, lige siden Phoenix-singlen blev smidt på Soundcloud i 2013. Produceren Lennart Rasmussen har siden hen forladt duoen, og Julie pusler nu selv om sin musikalske baby. Genren kan bedst beskrives som elektronisk pop med urbane hiphop elementer, men der bliver eksperimenteret med alt fra trommemaskiner til marokkanske kastagnetter. Hendes karakteristiske stemme er i høj grad præget af den klassiske sangundervisning, hun allerede modtog som 12-årig. Efter at have været med i et teaterstykke, hvor hun mødte en operasangerinde, plagede Julie sin mor om, at hun også gerne ville lære at synge.

- Jeg kommer fra et hjem, hvor man dyrker de klassiske dyder, så den idé var min mor vild med. I dag benytter jeg mig stadig af den træning, jeg lærte dengang.

Julie fandt hurtigt ud af, at hun var god til at synge. "Det stod nærmest skrevet i kortene, at jeg skulle på konservatoriet og blive operasanger," griner hun. Men sådan blev det ikke.

- Jeg ikke ville være et fortolkningsapparat. Jeg ville skabe noget selv. 

Lyrik i USA

Som 19-årig havde Julie fået nok af den klassiske musikverden og begyndte så småt at lave musik selv. Midt i det hele kom der en livskrise, hvor hun flyttede til Californien og tog kurser i forfatterskab. Der gik nogle år, hvor musikken blev sat på hylden.

- Jeg spillede for hyggens skyld i en vens stue, men det var intet særligt. Da jeg så kom tilbage til Danmark, kastede jeg mig ud i at skrive musik. Jeg havde virkelig savnet at lave musik – det var det rigtige!

Kill J bliver født

Sammen med Lennart Rasmussen startede Julie Leap over Light, hvor hun lærte alt fra produktion til selvudgivelse. Projektet pegede i alle mulige retninger, og duoen blev nødt til at slå deres darlings ihjel.

- Vi skar alt det fra, som ikke føltes nødvendigt. Det, som så stod tilbage, var Kill J.

For lidt over et år siden valgte Lennart at forlade duoen, og Julie står nu selv for at skrive sangene og producere.

- Sangene skriver jeg hele tiden. Om natten, når jeg vågner, og har et tema på hjernen. Nogle numre følger jeg selv til dørs, og andre numre tager jeg hen til andre for at høre, om de vil spille bold. Lige nu er jeg i studiet med Simon Littauer. Eller – jeg står i hans baggård og går frem og tilbage i kulden! Den vigtigste opgave, når man vælger producer, er den kommunikative opgave. Taler man det samme sprog, kan man nemt blive enige om æstetikken. Jeg har lige lavet et nummer færdigt med Patrick fra Sekuoia. Vi faldt i hak, og der er kommet et fedt track ud af det!

Fremtidsplaner og feminisme

Der er ikke en konkret dato på, hvornår det første album udkommer, men Julie lover, at der kommer nogle ting droppende de næste par måneder. På Train den 9. april optræder hun med spritnyt materiale og nye live-musikere.

- Der kommer til at være heftige trommemaskine-numre, drum and bass og gammeldags Björk-inspirerede ting.

Når Julie skriver sange, ved hun aldrig på forhånd, hvilke instrumenter hun kommer til at bruge. Det vigtigste er, at lyduniverset har en onomatopoietisk værdi. Med sin musik fortæller hun historier fra et feminint perspektiv.

-  Der er mange måder at være kvinde på, men vi er stadig underlagte en masse i vores kønsrollemønstre. Men hvorfor tænker eller gør vi, som vi gør? Det er ikke ofte, at vi reflekterer over det. Alt behøver ikke være så sort og hvidt. For mig er det i det grå og mudrede, at alle interessante historier ligger.

 

Hvem: Julie Aagaard har både sunget opera og været journalist, men er nu bedre kendt som sangerinden, sangskriveren og produceren Kill J. 

Hvad: Kill J var oprindeligt en duo, som Lennart Rasmussen var medlem af. Sammen har de udgivet sangene Phoenix, Cold Stone, og Bullet. Julie producerer nu alene eller i samarbejde med forskellige andre kunstenere som Sekuoia og Simon Littauer.

Hvor: Julie er opvokset i Hørsholm, men har boet i Los Angeles og Orange County.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA