x

Kokain og tårer: Her er fem af Claptons største stunder

Kokain og tårer: Her er fem af Claptons største stunder

I dag fylder den britiske mesterguitarist Eric Clapton 70 år, og du kan læse et miniportræt af legenden her. Men eftersom dagens fødselar må regnes som en af rockmusikkens helt store profiler skal det ikke stå alene - så her får du en hurtig guide til fem af de mest mindeværdige indspilninger fra Claptons omfattende bagkatalog. Hør sangene nedenfor på Spotify og WiMP.
 
1. Layla (fra "Layla & Other Assorted Love Songs," 1970)
Har man først hørt det rødglødende riff fra denne tidlige Clapton-klassiker, glemmer man det aldrig igen. Sangen var titelnummeret på Claptons eneste album med gruppen Derek & The Dominoes, som udkom få måneder efter hans første soloalbum i eget navn. I 1992 udkom en omarrangeret, men ikke mindre mindeværdig, akustisk udgave af sangen på det succesfulde livealbum "Unplugged."
 
2. I Shot the Sheriff (Fra "461 Ocean Boulevard," 1974)
Clapton har alle dage været dybt rodfæstet i bluestraditionen og aldrig lagt skjul på sin store inspiration fra koryfæer som Robert Johnson og Howlin' Wolf. Clapton har imidlertid også æren af at have bragt reggaemusikken ind i den vestlige mainstream - og hans fine version af Bob Marleys kriminaldrama "I Shot the Sheriff" er bare en blandt flere regulære reggae-skæringer fra Claptons gyldne år i midten af 1970'erne.
 
3. Wonderful Tonight (Fra "Slowhand," 1977)
"Slowhand" betragtes af mange som Claptons hovedværk - og centralt i den uhørt stærke trackliste står denne ømme kærlighedserklæring til vennen og kollegaen George Harrisons daværende kone Pattie Boyd. Boyd blev skilt fra Harrison i '77 - og giftede sig med Clapton to år senere.
 
4. Cocaine (Fra "Slowhand," 1977)
Endnu en uforglemmelig "Slowhand"-skæring - skrevet af Claptons vigtige inspirator og ven J. J. Cale. Clapton havde succes med indspilninger af flere af Cales sange - og makkerne nåede at indspille albummet "The Road to Escondido" (2006) sammen, nogle år inden Cales død i 2013.
 
5. Tears in Heaven (Fra "Unplugged," 1992)
Clapton fik et massivt comeback med den akustiske liveplade "Unplugged," som bød på på overlegne versioner af en række bluesklassikere, en ny udgave af "Layla" - og så den decideret hjerteskærende "Tears in Heaven." "Would you know my name / if I saw you in heaven?," synger Clapton til den afdøde søn Conor, som mindre end et år forinden var død ved et tragisk fald fra et højhusvindue i New York - i en alder af blot fire år. Rystende stærkt. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA