x

Throwback Thursday: Da Tina Turners eventyrlige løn skabte skandale

Throwback Thursday: Da Tina Turners eventyrlige løn skabte skandale

For præcis ti år siden løb det stort anlagte H. C. Andersen-show, "Once Upon A Time", af stablen i Parken i anledning af 200-årsdagen for forfatterens fødsel. Aftenens absolutte hovednavn var legenden Tina Turner, og hun så sig godt betalt for de to sange, som hun lukkede ballet med. En hurtig udregning i hovedet viste nemlig, at sangerinden kunne stikke seks millioner danske kroner i lommen for ti minutters underholdning, og det blev startskuddet til en større skandale.

Der opstod i kølvandet en masse polemik omkring økonomien bag showet. Overskuddet fra showet var tiltænkt bekæmpelsen af analfabetisme, men det viste sig, at der ikke var noget overskud at dele ud af. Tværtimod var der et underskud på hele 13 millioner kroner. Underskuddet skyldtes ifølge arrangørerne svigtende billetsalg og ikke mindst, at kunstnerhonorarerne havde oversteget det budgetterede beløb.

Først trak Odenses borgmester Anker Boye (S) sig som formand for H.C. Andersen 2005 Fonden, da det kom frem, at underskuddet lød på hele 25 millioner kroner. Dernæst trak generalsekretær Lars Seeberg sig fra sin post. De to havde været under hård kritik, efter at Boye ifølge adskillige medier, blandt andet DR1 og TV2, i samråd med Seeberg, men uden om det meste af bestyrelsen, havde besluttet at hyre Tina Turner som hovednavn med ti minutters optræden til showet. Boye havde kun fået 1,5 millioner kroner til at skaffe et topnavn, og Tina Turner kostede cirka 5,8 millioner kroner foruden udgifter til privatfly m.m.

Jubilæumsshowet floppede så fælt, at det påvirkede resten af årets HCA-events, og i ugerne, der fulgte mega-showet i Parken, hvirvlede det med anklager mellem HCA-fonden og det britiske produktionsselskab, som stod med for afviklingen af jubilæumsshowet. Fonden holdt på, at Initial havde en stor del af ansvaret for pengenes flugt ud af vinduet, og de prøvede således at få et forlig i stand, som dog først så sig løst året efter.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA