x

De bliver store i 2015: De Dødelige

De bliver store i 2015: De Dødelige

GAFFA præsenterer koncerten "De bliver store i 2015" på Train i Aarhus torsdag den 9. april med De Dødelige, Gregersen, Kill J og Alex Vargas. Op til koncerten præsenterer vi de fire kunstnere, og her gælder det De Dødelige.

Find billetter til koncerten via GAFFA Live 

Poppede r&b-toner er måske ikke det første, man associerer med duoens navn – lige indtil man fordyber sig i deres dystre melodier og til tider vemodige sangskrivning. Sangeren Andreas Ringblom og produceren Ulrik Schultz har varmet op for kunstnere som Marie Key og Nik & Jay og er netop i færd med at udgive deres tre ep'er – "Opdag", "Oplev", "Opgiv" – som vil give lytteren en smagsprøve på drengenes fortolkning af et kærlighedsforholds diverse dimensioner. Den 9. april, som de pointerer er en uge før Dronningens fødselsdag, smutter de forbi Aarhus for at spille en masse nye numre på Train.

Før De Dødelige for alvor tog fart, rodede Andreas og Ulrik rundt med kommercielle house og dub-step baslines på højskolen. Når de ikke kunne holde det elektroniske ud, lavede de sukkersange på tømmermænds-søndage i stedet.

- De Dødelige blev en naturlig modreaktion, da vi gik døde i den elektroniske genre. Vi fandt en fælles bølgelængde, som vi ikke havde opdaget i alle de år, vi lavede house-musik sammen.

Deres første mediestrategi var at producere tre numre, men kun lægge et ud per måned for at skabe hype omkring musikken. Før de fik en kontrakt med Sony, havde de allerede lavet en ep, som hed "Opdag, Oplev, Opgiv", og omhandlede to mennesker, som møder, oplever og til sidst opgiver hinanden.

- Efter en snak med Sony besluttede vi, at konceptet ville være naturligt at gentage i et større format.

Ep'erne handler om et forholds begyndelse, kulmination og afslutning. Hvordan kom I på idéen?

- Vi blev forelskede i de mennesker, som vi skrev om. Vi syntes, det var synd, at vi ikke skulle skrive om dem igen. Så vi tænkte: "hvad hvis vi bliver i samme univers, så lytteren kan skabe en forbindelse til dem, vi skriver om?" En meget kunstnerisk tilgang.

Karakteriserer I jer selv som kunstnere?

- Vi går meget op i håndværket og historiefortællingen. Når folk møder os, bliver de overraskede over, at vi ikke er selvhøjtidelige. Vi har ikke fået stramme bukser og sølvtøj på endnu. Det kan være, Sony vil overtale os til det, men vi kan ikke være så mange andre end dem, vi er – så bliver vi i dårligt humør!

I 2014 delte De Dødelige scenen med blandt andre Stine Bramsen, Kidd og S!vas til "Nik & Jay præsenterer"-eventet. Kunstnerne blev tilbudt at lave en coverversion af sangen Novembervej, som så blev udgivet.

- Det var fedt at lave et mørkt cover af det nummer, men vi foretrækker at lave vores egen musik. Vi havde en uge til det, så det skulle være så intuitivt som muligt. Det er ikke altid, man kan arbejde på den måde, men bliver man tvunget til det, ryger der noget meget reelt ud.

Hvordan arbejder I normalt?

- Typisk har Ulrik lavet en produktion, som jeg laver en melodi til. Oftest skriver vi teksterne sammen, siger Andreas.

I vil gerne fortælle en god historie med musikken. Hvad udgør en god historie for jer?

- Det er fedt, når folk kan forestille sig, hvad der foregår, og at det ikke bare er ord, der rimer.

Gad vide, om jeg forestiller mig det samme, som I gjorde, da I skrev sangene.

- Det er lige meget! Vi sigter efter børnegenet – når de hører historier, kan de forestille sig tusindvis af ting! Når vi skriver, forestiller vi os en musikvideo.

Hvem kunne I tænke jer at varme op for?

- Usher og Metallica.

Hvad har været jeres bedste koncertoplevelse?

- Vega var fedt, fordi vi spillede en onsdag aften i regnvejr, og alligevel var der udsolgt. Vi havde lige spillet en gratiskoncert i København, hvor alle vores venner var kommet. De dukkede derfor ikke op ugen efter i Vega, og vi var i tvivl om, om der ville komme mennesker til koncerten. Da der så var fyldt, satte det vores musik i et andet perspektiv, og vi indså, at det ikke bare var et "venne-projekt". Ellers var Musik i Lejet også en fed oplevelse. Man står på stranden, under solen og omringet af god stemning.

Hvad kan man forvente af jer på Train?

- Vi kommer med to trommeslagere og spiller højt.

Bliver I nervøse, når I skal op på scenen?

- Ja! Der står så mange, som kigger på én! Det er svært ikke at være opmærksom på sig selv.

Hvad drømmer I om, og hvad er jeres ambitioner for fremtiden?

- Vi skal efterlade noget, der hedder De Dødelige til verdenen. Vores musik skal inspirere lyttere og andre musikere. Vi vil ikke kun være en døgnflue.

Hvem: Andreas Ringblom synger, Ulrik Schultz producerer, og sammen skriver de sangene til De Dødelige.

Hvad: Duoen lægger vægt på at skabe et elektronisk r&b-univers, hvor fortællingerne dominerer, mens deres kunstneriske "jeg" gemmer sig i baggrunden.

Hvor: Andreas bor i København, og Ulrik studerer i Haderslev. De turnerer rundt i hele Danmark.

GAFFA præsenterer koncerten "De bliver store i 2015" på Train i Aarhus torsdag den 9. april med De Dødelige, Gregersen, Kill J og Alex Vargas. Find billetter til koncerten via GAFFA Live 

Se musikvideoen til "Langt Væk Herfra":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA