Nyhed

Frank Zappas sidste album får udgivelsesdato

Guitarvirtuosen efterlod før sin død i 1993 optagelser til en plade, der snart ser dagens lys

Bedst som man troede, at nu kunne der ikke komme flere udgivelser fra Frank Zappas hænder, viser det sig, at optagelserne til det sidste album, han arbejdede på før sin død, er klar til at blive udgivet. Pladen, der bærer navnet "Dance Me This", står til at udkomme den 1. juni. Udgivelsen bliver ifølge Zappa Family Trust, der siden hans død har varetaget rettigheder til Frank Zappas musik og image, også det sidste, man får at høre til legenden.

"Her er den. Nummer 100. Det sidste album af Frank Zappa. Bevæg jeres fødder algoritmisk til dette.", siger fonden i en meddelelse. I modsætning til mange af Zappas tidligere udgivelser, hvor han spiller guitar, er det på "Dance Me This" et andet instrument, den elektroniske synclavier, der er det centrale element på albummet. På titelnummeret akkompagneres Zappa angiveligt af en nordkinesisk stamme, der synger tuvinsk strubesang. Der er altså lagt i kakkelovnen til en plade, hvor Frank Zappa fortsætter sine traditioner som en eksperimenterende og grænsesøgende artist.

I 1966, i en alder af 26 år, udgav Frank Zappa med sin gruppe, Mothers of Invention, albummet "Freak Out!", der blandede traditionel rock med mere improvisatoriske elementer og lydbilleder. Albummet menes af mange til at være det første konceptalbum. Helt indtil sin død af prostatakræft som 53-årig i 1993 fortsatte Frank Zappa med at udforske den musikalske verden, og posthumt er flere opsamlinger og andet materiale blevet udgivet. Blandt andet dvd'en "Frank Zappa - A Token Of His Extreme", der tilbage i 2013 fik fem ud af seks stjerner og følgende ord med på vejen af GAFFAs Espen Strunk: "På denne dvd-udgivelse er den gakkede guitarist fanget på et heldigt tidspunkt i karrieren, flankeret af et Mothers med George Duke og Napoleon Murphy Brock (!) i centrale roller, for eksempel i en særdeles funky Room Service."


Nyd Frank Zappa her med et af hans større hits "Bobby Brown" fra 1979: 

ANNONCE