x

Tove Lo: Et indie-projekt, der løb løbsk

Tove Lo: Et indie-projekt, der løb løbsk

Du kender måske ikke navnet, men du har helt sikkert hørt hittet Habits (Stay High) brage ud af radioen for ikke at nævne numrene Not On Drugs og Talking Body. Sange, som alle er skrevet og sunget af det 27-årige svenske stjerneskud Ebba Tove Elsa Nilsson, bedre kendt under kunstnernavnet Tove Lo. Sange, som alle er dybt personlige, og som nu er brudt ud over de svenske landegrænser og ikke blot har kærtegnet de danske radiostationer, men også har taget rejsen over Atlanterhavet til USA, hvor svenskeren blandt andet er blevet portrætteret i det ikoniske amerikanske musikmagasin Rolling Stone.

Tove Lo måtte i januar aflyse sin første optræden i Danmark på grund af cyster på stemmebåndet. Men med hurtig behandling kom stemmen tilbage i topform, og derfor kan du nu opleve sangerinden på Store Vegas scene på mandag den 13. april.

Har du nogensinde optrådt i Danmark før?

– Nej, kun på tv, haha, så jeg ser virkelig frem til det. Jeg skal møde mit danske crowd for første gang. Jeg elsker Danmark. Jeg har mest været i København, og det er så cool og tilbagelænet der.

Snublede ind i successen

Det hele startede med beskedne digte og noveller, men udviklede sig efter et ophold på Rytmus Musikergymnasiet til en reel sangskriverkarriere, hvor hun skrev for navne som Icona Pop, Ellie Gouding, Cher Lloyd og Girls Aloud. Men kvinden, der havde båret kælenavnet Lo, det svenske ord for en "los", siden hun var lille, var træt af kun at stå bag ved artisterne.

– Jeg havde bare en følelse af, at jeg ikke var villig til at slippe nogle af mine sange. De var for personlige. Og jeg ville gerne udgive noget af mit eget. Jeg savnede at optræde. Jeg troede, det ville blive mit eget lille indie-projekt, haha, det var så ikke sådan, det gik, fortæller Tove Lo.

Og det er lidt af en underdrivelse. Førstesinglen Habits (Stay High) fra debutalbummet Queen of the Clouds røg direkte ind på en tredjeplads på den velrenommerede amerikanske hitliste "Billboard Hot 100" og fik en top ti-placering i lande som Danmark, Frankrig, Storbritannien og Australien. Så det har været noget af en rakettur for den nyudnævnte popstjerne.

– Det har været ret skørt, overvældende og sjovt. Det er en mærkelig følelse at blive genkendt. Jeg elsker opmærksomheden på scenen, mine fans er de sødeste, men jeg har det ikke godt med kritik fra folk, som analyserer mig og dissekerer alt, jeg siger og gør. Du ved, kigger efter ting, de kan hade.

Sange fra livet

Tove Lo bryder sig ikke om, når folk angriber hende personligt, men samtidig lukker sangerinden op for hele sit personlige liv, når hun skriver sine sange. Det gælder også på debutalbummet fra 2014, hvor de forskellige faser i et forhold gås igennem lige fra "The Sex" (Talking Body) over "The Love" (Not On Drugs) til "The Pain" (Habits (Stay High)) .

– Mønsteret i mine tidligere forhold, og hvordan jeg lever mit liv i det hele taget, inspirerede mig: Jagten på suset, dybe følelser, den emotionelle rollercoaster og alt det der. Jeg ville desuden gerne lave et album, der var sammenhængende og havde en historie.

Kigget ind i sjælens inderste er ikke noget nyt for sangerinden.

– Alle mine sange handler om mit liv. Det er en slags terapi for mig. Det er lettere for mig at synge om det end at tale om det.

Inspirationen kommer også fra kollegerne i musikbranchen.

– Mange kunstnere inspirerer mig, men én favorit er Sia. Hendes musik og tekster er utrolige, og jeg elsker den måde, hun gør ting på. Hun har en masse integritet.

Det er ikke så sært, at Sia er et forbillede eftersom hun, ligesom Tove Lo, netop har været sangskriver for en masse store stjerner, inden hun brød igennem den kommercielle lydmur med storhittet Chandelier sidste år. En rejse, der dog er foregået i et helt andet rasende højt tempo for lossen fra Sverige. Og det har givet blod på tanden. For hvad svarer stjerneskuddet på spørgsmålet om, hvor hun håber at være om et år? Til den tid turnerer hun selvfølgelig verden tynd, lyder svaret. Og mon ikke det ønske har gode muligheder for at gå i opfyldelse.

 

Hvem? 27-årige Ebba Tove Elsa Nilsson er bedst kendt under navnet Tove Lo. I september 2014 udgav hun debutalbummet Queen of the Clouds, der blandt andet indeholder hittene Habits (Stay High), Not On Drugs og Talking Body. Hun udgav i marts 2014 desuden ep'en Truth Serum.

Hvad? Tove Lo laver god gedigen powerpop, der er perfekt til dansegulvet. Inspirationen kommer fra kunstnere som Charlotte Gainsburg, Robyn, Lykke Li og Sia.

Hvor? Tove Lo er født og opvokset i Stockholm, Sverige, hvor hun senere studerede på det anerkendte Rytmus Musikergymnasiet.

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA