x

Hvordan Blur endelig kom tilbage i studiet

Hvordan Blur endelig kom tilbage i studiet

Rolling Stone kan man i dag læse om Blurs genopståen som et band, der igen formåede at spytte et album på gaden.

For cirka to år siden befandt medlemmerne af Blur sig nemlig i Hong Kong, hvor de pludselig havde tid tilovers. Brit-pop-stjernerne havde turneret rundt i Asien, da deres næste optræden på en festival i Tokyo blev aflyst. "Vi sagde til os selv, "Vi har fem dage. Lad os blive og skrive et album"," husker guitaristen Graham Coxon. 

Siden deres genforening i 2009 efter seks års afbrydelse havde Blur lavet mindst ét mislykket forsøg på at lave et nyt album. "Det er virkelig ikke en selvfølge, at tingene fungerer," siger forsanger Damon Albarn. Men denne gang i Hong Kong forholdt de sig meget afslappet og arbejdede på de mere end 100 GarageBand-skitser, som Albarn altid har liggende på sin iPad. "Vi jammede det hele, indtil vi ikke kunne jamme det mere," siger Coxon.

De sessions er dem, der i sidste ende lagde grundlaget for albummet "The Magic Whip", som kommer på gaden den 28. april. Men da briterne sad med de nye sange i Hong Kong, var det meget uklart, hvor de var på vej hen. "Det føltes godt, men vi var usikre på, hvad det hele var til for," siger Coxon. "Jeg var ikke sikker på, om vi ville lave et album, eller om vi bare havde det sjovt, eller om vi ikke havde det sjovt, eller om det var en katastrofe."

Efter at bandet kom hjem til England, glemte de mere eller mindre de instrumentale inspilninger, de havde lavet i Hong Kong, og projektet lå øde hen i mere end et år. "Det var ikke blevet lavet færdigt, og det stak i alle retninger," siger Albarn, som selv var travl med en solo-lp i 2014. "Jeg havde ikke hjertet, tålmodigheden og lysten til at gå tilbage og gå igennem alle de ting."

Men sidste efterår meldte Coxon sig frivilligt til at forme Hong Kong-materialet om til strukturerede sange. "Politik kan være ret vanskeligt i bands, som er gået hver deres veje, og som så finder sammen igen," siger Coxon. "Eller måske er det bare mig. Men jeg tog en chance og sagde til Damon: 'Jeg vil gerne tage styringen på den her plade og se, om der er noget i det.'"

Han var usikker på, hvordan Albarn ville reagere, men sangeren var begejstret. "Jeg sagde, "Gud, hvis du vil gøre det, vil det være brilliant"," siger Albarn. 

Coxon arbejdede sammen med produceren Stephen Street (som sad ved roret ved flere af Blurs gamle lp'er) i London, indtil han havde noget, som han følte var færdigt til at vise Albarn. "Det var ret nervepirrende," siger Coxon. "Damon er ikke høflig på det område - han siger, "Det her er noget lort", hvis han ikke kan lide det, eller 'Graham, du har skrevet en stor klump af lort ind i min sang. Hvad fanden sker der?" Han er ikke genert.'

Men i stedet følte Albarn sig nok inspireret til at svinge tilbage til Hong Kong-materialet sidste jul for at skrive tekster til albummet.

Sangene på "The Magic Whip" dækker emner om alt fra flødeis til politik. Andre bevæger sig tæt ind på bandets hjerte, for Albarn afslører også, at mange af numrene handler om det komplicerede forhold til Coxon. "Der er sange, hvor det er ret klart, at jeg synger til ham," siger Albarn og henviser til nummeret "My Terracotta Heart". Det sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt jeg stadig vil have et tæt forhold til et menneske, som jeg sådan set havde forladt." 

Blur har allerede udgivet tre singler til "The Magic Whip", som altså udkommer den 28. april. Du kan se videoerne til alle tre numre via YouTube her:  

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA