x

Glæd dig til Wu-Tang Clan på NorthSide – hvis de kommer…

Glæd dig til Wu-Tang Clan på NorthSide – hvis de kommer…

Det amerikanske hiphop-kollektiv er hovednavn på sommerens NorthSide Festival. Og så er de bagmænd til en af Danmarks mest velbevandrede historier om en festivalaflysning i Roskilde.

Northside Festival har i Wu-Tang Clan landet et absolut verdensnavn. Den ni mand brede New York gruppe har siden 90'erne inspireret et utal af kunstnere ikke kun inden for musikken. Deres nyeste udgivelse "A Better Tomorrow" blev i december tildelt fem stjerner af GAFFAs begejstrede anmelder. Samme antal opnåede deres seneste danske "magtdemonstration" af en livekoncert på Vanguard Festivalen i august 2013.

Men Wu-Tang Clan er også et band, der slæber rundt på et utal af kaotiske anekdoter. Medlemmer er i årenes løb kommet og gået – blandt andet efter dødsfald grundet overdosis. Interne stridigheder har ført til aflysninger som da bandet i 1997 skuffede 70.500 gæster på Roskilde Festival ved af aflyse en af årets mest imødesete koncerter. Wu-Tang Clan var på toppen af deres karriere, men nåede aldrig frem til Dyreskuepladsen. Forklaringen var, at de på grund af et internt slagsmål i lufthavnen i New York aldrig var nået ombord på flyet mod Danmark. Først i 2004 kom Wu-Tang Clan tilbage på Roskilde Festival og rettede delvist op på fadæsen.

Roskilde-booker: Telefonen ringede… Den er hel gal!

GAFFA har spurgt booker og promotor Niels Træden, der på daværende tidspunkt var en del af musikgruppen på Roskilde Festival, hvordan han husker balladen om Wu-Tang Clan:

– Allerede dengang havde de det rygte, at de ofte aflyste, og der var ikke nogen herhjemme, der havde haft held til at lande dem, da det endelig lykkedes for os. Alt var fryd og gammen, og for at være sikre på at alt fortsatte sådan, aftalte vi, at en booker-assistent/agent skulle følge med dem med i lufthavnen og på turen. Jeg husker tydeligt, at jeg stod nede på Grøn Scene og lige havde fået duetfunktion på min mobiltelefon, da den ringede: "Den er hel gal!".

Wu-Tang Clan var kommet op at slås indbyrdes midt i JFK-lufthavnen i New York. Airforce Security var kommet til, og medlemmerne blev tilbageholdt i timevis, der var ikke noget at gøre. Aargh, hvor var det ærgerligt – vi kendte rygtet, de var notorisk kendt for aflysninger, men det her var tæt på. Dengang bookede vi altid et par bands, der var klar og kunne træde til, hvis vi fik aflysninger. Et af dem var det amerikanske ørkenrockband The Droogs. Vi nåede ikke at tænke så meget, så de fik den bare. Dengang var der jo ikke samme adgang til kommunikation som i dag, så selvom der gik rygter på pladsen om Wu-Tang Clans aflysning, var Grøn Scene fyldt op dagen efter, og publikum var forventningsfuldt opstemt til det her store hiphopnavn. Men der kom sgu ingen Wu-Tang Clan.

– I stedet stod det her stenede ørkenorkester og spillede ukymret, mens dåser og flasker fløj mod scenen – jeg mindes faktisk, at de gjorde de udmærket, men folk var rasende. Wu-Tang Clans agent opgav dem ved samme lejlighed, og jeg har aldrig arbejdet med bandet siden, men jeg har lavet andre aftaler med agenten. Jeg så lidt af deres koncert på Orange Scene i 2004, men husker at jeg var lidt skuffet – måske fordi mine forventninger var enormt høje? Siden har flere hovednavne og hiphopnavne aflyst koncerter på Roskilde Festival på grund af flyforsinkelser, sygdom eller andet, og hver gang kan man på Dyrskuepladsen høre folk sige: "Det er typisk de amerikanske rappere – det er ligesom Wu-Tang dengang…" Niels Træden er ikke i tvivl om, hvorfor historien fra 1997 stadig bliver fortalt:

Den blev berømt, fordi teltet stadig var fyldt, og det der kom i stedet for overraskede folk så meget. Og så har vi aldrig haft en aflysning, der som den her var så selvforskyldt. Man kan misse sit fly, eller man kan tabe sin bagage – hvilket vi har oplevet flere gange – men det her er bare dumt.

Se GAFFAs store artikelsamling om NorthSide med blandt andet guide til både kendte og mindre navne, en playliste med de mest streamede NorthSide-kunstnere og meget mere lige her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA