x

Festivalchef på Tinderbox: Der manglede en festival, der favnede de største navne og tidens hits

Festivalchef på Tinderbox: Der manglede en festival, der favnede de største navne og tidens hits

Tinderbox præsenterer i dag sit endelige program for årets måske mest omtalte musikfestival herhjemme. Den ny tre dages festival i Tusindårsskoven i Odense afvikles fra 26-28. juni. GAFFA har spurgt festivalchef Brian Nielsen, hvad han er gladest for, og hvordan den megen omtale har påvirket opstarten på Tinderbox.

I er den ny dreng i klassen. Hvordan kan man se det?

– Jeg kan ikke andet end svare nyt navn, første flerdagesfestival i mange år på Fyn, det er vel umiddelbart det mest revolutionerende ud fra ny dreng i klassen-terminologi.

Hvad giver I festival-Danmark, som vi ikke havde i forvejen?

– Vi giver Danmark en ny stor international flerdages festival, hvor vægten er lagt på de helt store udenlandske navne inden for poppen, rocken og den elektroniske genre. Vi mener, at Roskilde og NorthSide bruger mange kræfter på den skæve indie og andre specielle ting, Smukfest præsenterer alle store danske, så der manglede en festival, der favnede de store internationale navne som leverer tidens hits, som for eksempel en Ellie Goulding og en Calvin Harris.

Der har været meget snak om festivalkrigen – hvordan har I reelt mærket den?

– Vi mener nu ikke, at vi er i krig med nogen. Men vi må jo konstatere, at de ældre festivaler i klassen har haft endog meget svært ved at acceptere den nye dreng i klassen. Ærgerligt, at det skulle udstille branchen på værste vis i efteråret 2014 med en brandulovlig boykot af folk i vor ejerkreds samt konstant pegen fingre ad vor aftale med Odense Kommune i pressen, som blev kaldt konkurrenceforvridende og ulovlig, samtidigt med at man kastede ukorrekte tal ind i diskussionen. Det var både sørgeligt at se og høre på.

– Det gjorde at vor start blev ujævn, og at vi til en grad måtte bruge tid på at tale med pressen om "sagen" frem for at fokusere på at markedsføre og bygge en ny festival.

Set i bakspejlet kan vi se, at kritikken har været forfejlet, Roskilde, Smukfest og Jelling melder alle om udsolgt eller tæt på, og det udstiller jo egentlig blot deres aggressive retorik over for os. Det har været sørgeligt at være vidne til så lav en etik og moral hos veletablerede og normalt velansete aktører i branchen.

Foo Fighters var tæt på

Du nævnte i et interview med Formiddagen på P6 Beat at både NorthSide og Tinderbox har haft ting på blokken, der ikke lykkedes. Hvilke navne kunne du savne?

– Vi var meget tæt på Foo Fighters, men den faldt på at vi ikke kunne få datoerne til at passe med, at de også skulle spille Glastonbury. Blur havde faktisk sagt ja, men Damon er involveret i en musical i London, hvor at orkestret kun kunne øve den dag, vi skulle bruge Blur på Tinderbox, så den faldt også. Sidst har vi forhandlet længe med Kings of Leon, som heller ikke blev, da omkostningerne i forhold til at flyve de og deres produktion in overnight fra USA blev astronomisk store, så den lagde vi ned i sidste time… Og så bød vi også på Muse, men der passede datoen på Roskilde bedre ind i deres tourplan. 

Hvordan ser I jer selv i forhold til Roskilde?

– Vi ser ikke os selv i forhold til Roskilde. Vi kigger kun på os selv. Vi er fokuserede på at levere en god første festival, der forhåbentligvis sætter barren højt, så publikum har noget at snakke om indtil vi præsenterer næste års program. 

Hvordan har i samarbejdet med Northside?

– Der er ikke noget egentligt samarbejde med NorthSide, det er to forskellige festivaler med vidt forskellig DNA. Begge festivaler har lidt personsammenfald på produktionssiden, hvor der er folk, som arbejder for begge festivaler, men det skyldes mere, at der er få mennesker i Danmark, der har den produktionsekspertise, som vi har behov for. Som du sikkert ved, er der så også et sammenfald af personer i ejerkredsen bag begge, uden at det mærkes så voldsomt meget i det daglige.

Hvilke genrer har I forsøgt at ramme?

– Vi vil gerne omfavne den internationale pop mere, end det er set tidligere på de danske festivaler. Rocken ligeså, og her ville vi egentlig gerne have stået stærkere i år, men der har været ganske få store navne på tour i genren. Vi omfavner desuden EDM og præsenterer den i sit rette univers med et specielt designet område og scene, frem for blot at programsætte som et hvilket som helst andet navn. 

Årets scoops

Hvad er du gladest for I jeres samlede program?

– Jeg er selvfølgelig stolt over, at Robbie Williams vælger at spille hos os. Vi er trods alt en helt ny festival uden nogen traditioner, så det viser jo en ganske stor tillid til os, der står bag, og det er jeg meget stolt over. 

Hvad er årets scoop?

– Jeg synes egentlig, at der er en del. Major Lazer og MØ på samme program, når de netop nu topper med deres fælles single verden over. Calvin Harris på sit første danske festivaljob, siden han blev den mega stjerne, han er i dag. Han er jo med længder ned til nummer to verdens største dj. Også fedt at have Ellie Goulding lige nu, hvor hun har verdens største hit med "Love Me Like You Do". Personligt ser jeg frem til The Prodigy, som jeg har fulgt og lavet shows for siden starten af 90'erne, så det glæder jeg mig ekstremt til. 

Hvad skal I have ud af årets premiere-festival?

– Vi skal have en succesfuld festival for det publikum, som har købt billet. De skal have en god oplevelse i en hyggelig setting i Tusindårsskoven. Opleve, at vi har gjort noget for at servicere dem på bedste vis med et bredt udvalg af drikkevarer, mad og gode forhold. Det er vort hovedmål. Dernæst er det selvfølgelig at fortælle resten af Danmark, at den nye dreng i klassen er værd at holde øje med, og at vi er kommet for at blive. 

– Vi vil selvfølgelig gerne sælge ud, men det forventer vi ikke at gøre, det er for hård en opgave i år 1, hvor mange stadigvæk ikke har stiftet bekendtskab med, hvem vi er. Sådan noget tager tid, og vi har masser af tid til at vente på, at Tinderbox bliver en fuldgod succes. Vi skal nok hen i festivalens år 4 eller 5, før det lykkes.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA