x

Björn Ulvaeus fylder 70 – her er 13 stærke citater fra ABBA-ikonet

Björn Ulvaeus fylder 70 – her er 13 stærke citater fra ABBA-ikonet

Björn Ulvaeus er ikke blot en af Sveriges største sangskrivere og en del af ABBA, han er også virksom ejer af selskaberne Briggen Teaterproduktion AB, Little Star Ltd, StagePool AB, Koppernäset AB og en del af forlaget Fri Tanke. 

Siden 2005 har han været aktivt medlem i Forbundet Humanisterne og modtog i 2006 organisationens Ingemar Hedenius-pris.

I dag fylder sangskriveren, guitaristen og tekstforfatteren 70 år. Björn Ulvaeus er en mand med meget at sige, og derfor fejrer GAFFA ham med en liste bestående af 13 citater fra manden selv:

1. "Visse vurderinger må være universelle, ligesom menneskerettighederne, og at alle mennesker er lige."

2. "Jeg er så enormt træt af at vise respekt for alle kunstige idéer, der opstår, bare fordi de er om religion."

3. "Mange muslimer er ikke mere religiøse end den typiske Svensson. For dem er det naturligt, at menneskelige rettigheder kommer i forreste række."

4. "Hver gang jeg sidder blandt publikum og ser en forestilling, jeg har været involveret i, er det en fantastisk følelse at se alle menneskene omkring mig, at de faktisk iagttager og nyder noget, som jeg har skrevet. Det er en så altomfavnende følelse af glæde, som aldrig forsvinder, og det er nok derfor, at jeg elsker at arbejde med teater."

5. "Min erfaring med at skrive sange er, at der ikke findes så meget inspiration, som der findes arbejde. Du sidder der i flere timer, dage og uger, med en guitar og et klaver, til noget godt kommer ud af det."

6. "Jeg ønsker, at folk husker ABBA, som vi var. Jeg synes ikke, at fire oldninge, som bliver smidt op på en scene, er, hvad vi skal efterlade verden."

7. "Jeg mener, at religion skal være helt seperat fra staten. Sådan ser det ikke ud i dag, ikke engang i Sverige."

8. "Stocholm er unik på den måde, at byen er bygget på en ø, som er omringet af vand, så det medvirker til en stor frihedsfølelse. Byen har alt, du nogensinde kommer til at behøve, New York eller London, det findes i Stockholm, men uden alle menneskerne og al trafikken. Det er også blevet et utroligt kreativt sted, ikke kun når det omhandler musik, men også inden for mode og computerspil."

9. "Inden The Beatles blev store, var sangskrivere ret anonyme, og ingen gav dem penge eller nogen opmærksomhed."

10. "Jeg lover, at ABBA aldrig bliver genforenet. Jeg kunne ikke tænke mig al den stress over at komme til at skuffe allesammen."

11. "Hvis du spørger mig, hvad jeg ikke kan undvære, skulle det være sashimi (japansk red med råt kød eller fisk, red.)"

12. "Folk spørger mig, om jeg agter at skrive en biografi. Men selv hvis jeg ville, havde jeg ikke kunnet. Jeg har ekstremt få minder."

13. "Alle de her år senere har jeg næsten ingen erindring om vores koncerter. Det er tåget. Jeg husker bedre mine løberuter, det var min måde at få energien op på. Jeg forsøgte altid at komme til arenaen så sent som muligt, for ellers havde jeg ikke andet at tage mig til end at gå rundt og vente på, at jeg skulle på scenen."

Vi ønsker Björn Ulvaeus stort tillykke med fødselsdagen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA