x

Stifinder: Sådan når du det vigtigste på Roskilde

Stifinder: Sådan når du det vigtigste på Roskilde

Klokken er halv fem lørdag eftermiddag, solen sender sine stråler ned over Roskilde, og der er god stemning i lejren. Ølbowling er gennemført, og du sidder nu og nyder din velfortjente sejr. Men i din salige koger foresvæver det dig, at der er et sted, du burde være. Paul McCartney spiller da først senere, tænker du ved dig selv... så kommer du i tanker om det: Der var da den der afrikanske percussiongruppe på Arena, du ville have tjekket ud! Pis også. Det kan være svært at nå det hele på Roskilde Festival - derfor kan det være en god idé med en "stifinder", en plan. Vi er i anledningen af programoffentliggørelsen kommet med et bud på en guide, der hjælper dig med at se så meget god musik som muligt. Læs med her og bliv inspireret!

Onsdag den 1. juli:

17:15 Future Brown, Apollo: Elektro-gruppen udgav deres debutalbum i februar efter succeen med singlerne "Wanna Party" og "World's Mine" og er klar til at vise, hvad de kan. En god og stilsikker måde at sparke festivalen i gang på.

18:30 The Minds of 99, Orange: Allerede onsdag er det en fortrinlig idé at lægge vejen forbi Orange, hvor det danske postpunkband The Minds of 99, der er blevet overdænget med priser og nomineringer, spiller op til Roskilde 2015's første fællesdans.

19:00: Antemasque, Avalon: Så er det tid til surfinspireret guitarrock i form af gutterne fra Antemasque, der, hvis man ikke ved det, består af tidligere medlemmer af The Mars Volta og At the Drive-In. Rock on!

20:30: Noel Gallaghers High Flying Birds, Arena/20.45: Young Fathers, Apollo: Noel Gallaghers, som i februar udgav "Chasing Yesterday" til fine anmeldelser, er forhåbentlig i topform, men han får kamp til stregen af den roste, skotske hip hop-trio Young Fathers, der har opnået stor succes og en Mercury Prize med debutalbummet "Dead" (2014).

22:00: Pharrell Williams, Orange: En af tidens vigtigste performers, sangskrivere og producere, skriver Roskilde på deres hjemmeside om Williams. Man skal nok komme i god tid for at få en ordentlig plads.

23:00: The War On Drugs, Arena: Har man fået nok of the Williams-fuzz, kan man smutte over til Arena, hvor rockbandet The War On Drugs giver den gas klokken 23. Det er første gang, bandet gæster festivalen.

00:00: Bargou 08: En blanding af tunesisk folkemusik og trance udført af den ældre, festglade herre Nidhal Yahyaoui. Den perfekte måde at slutte aftenen af på.

Torsdag den 2. juli:

12:30: Foghorn Stringband, Gloria: Med otte albums og tusindvis af af koncerter bag sig er Foghorn en sikker vinder, hvis ens hjerte banker bare en lille smule for god gammeldags, amerikansk stringband-musik.

14:00: Steve Gunn, Pavilion: Har man ikke fået nok, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi Pavilion og høre Steve Gunn, der er kendt for sine sikre folkmelodier, men som formår at blande så forskellige genrer som blues, psychedelia, vestafrikanske grooves, raga drones og klassisk rock.

15:00: G-Eazy, Avalon: Kendt for sine forrygende liveshows og sin opvarmen for kunstnere som Lil Wayne, Big Sean og Drake folder hiphop-artisten G-Eazy sig nu ud på Avalon, formodentlig med sit 2014-album "These Things Happen" centralt på sætlisten.

16:30: Dreamer's Circus, Gloria: Den dansk-svenske folkemusik-trio, som tidligere har brilleret på Tønder Festival, gør noget så sjældent som at blande nordisk folkemusik og klassisk musik. Find selv ud af, hvordan det lyder på Gloria torsdag kl. halv fem.

17:00: Ryan Adams, Orange/Father John Misty, Avalon: Et af de helt svære valg, hvis man er til gedigen singer songwriting. Det er de to herrer nemlig begge mestre i, Adams med sine fængende, storladne rockpop-numre, Misty med sine finurlige og træfsikre melodier akkompagneret af hans ofte interessante optrædener. Av av.

18:00: St. Vincent, Arena: Spillede også på Roskilde i 2009, og vender nu tilbage som en stjerne. Hendes robot-agtige persona er i sig selv et kig værd, og hendes indiepop-numre går lige i hjernen – og hjertet.

19:30: Florence + The Machine, Orange: Kvinden med det røde hår og den store stemme lægger stemningen for din torsdag aften med sine storladne popsange iblandet en god gang soul, rock, gospel og blues.

20.30: Mastodon, Arena: Så er der dømt metal. Veteranerne fra Mastodon fik flotte anmeldelser for sidste års album "Once More Round The Sun", så der er lagt op til et brag af en koncert.

22:00: Pallbearer, Pavilion: Mere metal i Black Sabbath-style. Pallbearers albums "Sorrow and Extinction" (2012) og "Foundations of Burden" (2014) er nogle af de mest omtalte metalalbums i de senere år.

22:00: Muse, Orange: Endnu engang optræder megabandet på Roskilde med en perlerække af et sangkatalog i ærmet – nu med albummet "Drones" i ryggen.

00:00: Ought, Pavilion: Et relativt nyt postpunkband, som dog allerede har opnået succes med deres første album "More Than Any Other Day" fra 2014. Der er energi, spilleglæde og referencer til Talking Heads.

01:00: Die Antwoord, Orange: White Trash-Rap når det er bedst.

02:00: Hot Chip, Arena: Er du stadig stopfyldt med energi klokken 02, er der ingen undskyldning for at misse pop og dance-bandet Hot Chip, som blandt andet har hittet med singlerne "Over And Over" og "I Feel Better".

Fredag den 3. juli:

12:00: Kronos Quartet, Avalon: Strygekvartetten kommer tilbage til Roskilde for første gang siden 1993 med en hyldest til avantgarde-komponisten Terry Riley.

13:00: Broken Twin, Pavilion: Majke Voss Romme, som er kvinden bag Broken twin, spiller klaver og synger, så englene må se sig slået. Sidste år udgav hun debutalbummet "May" på ANTI, hvor ingen ringere end Kate Bush og Tom Waits også er signet.

14:00: Rangleklods, Apollo: Den danske duo bestående af Esben Andersen og Pernille Smith-Sivertsen spiller mørk, elektronisk musik og er netop nu aktuelle med singlen "Lost U" og meget snart albummet "Straitjacket".

15:00: Méta Méta, Pavilion: Det punk/jazz/skar-klingende brasilianske band har sin helt egen lyd og kunne vise sig at være årets gode overraskelse.

16:00: The Tallest Man on Earth, Arena: Den svenske sangsmed med den Bob Dylanske vokal ville være ærgerlig at gå glip af. 12 maj udkommer han med albummet "Dark Bird Is Home" og har altså helt friske sange at byde på på årets festival.

17:00: Kwabs, Pavilion: Der er dømt soul og R&B, når Kwabs går på scenen. "En stemme så svedig som honning", skriver Roskilde... det må opleves.

18:00: Kate Tempest, Apollo/Lars H.U.G Special Show, Arena: To dygtige historiefortællere konkurrerer her om publikums gunst. Hvem skal det være?

19:30; Kendrick Lamar, Orange: Den californiske hip hop-kunstner hitter netop nu med det meget roste album "To Pimp A Butterfly". Han er ikke uden grund et af hovednavnene på årets festival.

21:00: Run the Jewels, Arena: En hiphop-duo, der også har taget verden med storm. En god forlængelse af Kendrick Lamar-koncerten.

22:30: Disclosure, Orange: Orange holder kog i gryden fredag aften -  kl. halv elleve spiller brødrene fra Disclosure, det bliver house, dance og engelsk garagerock, og det kommer helt sikkert ikke til at gå stille af sig.

00:00: Goat, Avalon: Er du mere til en fusion af psykedelisk rock, funk og afrikanske trommerytmer, er det de altid kostumeklædte Goat, du skal kridte danseskoene til.

01:00: Mew, Orange: Orange runder denne aften af med et stilskifte i form af Mew, der er albumaktuelle med albummet "+-".

02:00: Kygo, Arena: Norges nye dance-star har netop skrevet kontrakt med Ultra/Sony og spiller tropical house. Hans første album udkommer her i foråret, men der er allerede godt gang i lytningen på hans soundcloud-profil.

Lørdag den 4. juli:

12:30: Sabir Khan, Gloria: Sabir Khan fra Indien spiller på sarangi akkompagneret af en tabla og en dholak. Find selv ud af, hvordan det lyder lørdag formiddag på Gloria.

14:30: We Like We, Gloria: De fire klassisk uddannede piger fra danske We Like We eksperimenterer med instrumenterne og stemmerne og har skabt deres helt egen lyd.

16:00: WhoMadeWho, Arena: Den danske indie-dance-trio gik i en ny retning på 2014-albummet "Dreams" og skubbede guitarerne frem i lydbileldet. Der er dog stadig lagt op til dansefest, når de lørdag eftermiddag spiller op under Arena.

17:00: Ukendt Kunstner, Apollo: Melodisk, melankolsk hip hop og R&B. Ukendt Kunstner er i fuld fart mod stjernehimlen.

18:00: Tråström, Arena: Sveriges rockveteran spiller ærlig rock med blues-elementer og leder tankerne - mener nogle - hen på ingen ringere end Nick Cave.

19:30: Nicki Minaj, Orange: Årets pop-hiphop-overrsakelse trækker med sikkerhed fulde huse lørdag aften. Er du en af dem, der glæder dig til at skråle med?

20:00: Nils Frahm, Avalon: Nils Frahm har før gæstet Roskilde med sin minimalistiske klavermusik og ynder at bringe publikum i en næsten meditativ stemning. Vi får se, om det lykkes denne gang. 

22:00: Paul McCartney, Orange: Der er vel næppe nogen, der ikke skal se McCartney lukke Orange Scene? Det bliver nok noget med at sidde i kø i lang tid.

23:00: Africa Express, Arena: Musikerkollektivet runder årets festival af med et brag. Der er lovet overraskelser og special guests.

01.30: Suspekt, Orange: Hiphop-kongerne af Albertslund lukker Roskilde – mon ikke de brænder hele lortet ned?

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA