x

Se de 10 bedste musikoptrædener hos David Letterman

Se de 10 bedste musikoptrædener hos David Letterman

David Letterman har igennem 33 år været vært på Late Night With David på amerikanske NBC og Late Show With David Letterman på amerikanske CBS. Hans programmer har budt på en bred vifte af gæsteoptrædener, lige fra Sonny og Chers genforening til Future Islands' løsslupne dans.  

Senere på måneden vil David Letterman stoppe som vært. Det bliver ikke kun afslutningen på ét af tv-historiens bedste underholdningsprogrammer, men der bliver også lukket og slukket for en stor musikalsk platform. Næsten hver eneste afsnit har præsenteret store musiktalenter. Mange amerikanere oplevede R.E.M. og Weezer for første gang, da de optrådte hos Letterman. 

Rolling Stone er dykket ned i programmets arkiver og har håndplukket ti af de bedste musikoptrædener. Se dem her:

R.E.M. - So. Central Rain 

I begyndelsen af 80'erne var R.E.M. et relativt ukendt band, ihvertfald udenfor grænserne af deres hjemby, Athens i Georgia. David Letterman havde dog fået sporet sig ind på det unge orkester, og i 1983 tonede de frem på skærmen i hans talkshow. Det blev R.E.M.s første tv-optræden. 

Bob Dylan – Jokerman

Bandet The Plugz spillede sammen med Bob Dylan på tre sange, da folk/rock-med-mere-poeten gæstede David Letterman i 1984, og ifølge Rolling Stone er det Bob Dylans bedste tv-optræden til dato. Er du enig?

Sonny & Cher - I Got You Babe

I november 1987 forsøgte Sonny Bono ihærdigt at blive borgmester i Palm Springs, mens Cher promoverede sin nyeste film, Moonstruck. Det fraskilte par optrådte sammen med Paul Schaffer og hans band hos David Letterman. De var ikke synderligt gode venner, men fik alligevel skabt et uforglemmeligt tv-øjeblik. 

Bruce Springsteen – Glory Days

David Letterman havde siddet som vært for programmet på NBC i 11 år, men havde ikke fået et eneste besøg af Bruce Springsteen. Under det sidste program besluttede Springsteen alligevel at lægge vejen forbi og gjorde det med bravour. Han besluttede sig i samme åndedrag for at efterlade sine fodspor - ikke bare i tv-historien, men også på Shaffers keyboard. 

Oasis – Live Forever

I midten af 90'erne spredte Oasis-manien sig som en steppeild over hele Europa, men USA havde ikke rigtig fået øjnene op for Manchester-orkestret endnu. Mange bands venter, til en af deres singler slår igennem i Staterne, men brødrene Gallagher og besætning drog alligevel over Atlanten for at spille på nogle barer, selvom de snildt kunne udfylde arenaer hjemme i Europa. I 1995 debuterede gruppen på amerikansk tv hos David Letterman. 

Foo Fighters – Everlong

David Letterman har været stor fan af Foo Fighters, siden de første gang optrådte i programmet i 1995, og han har ved flere lejligheder udtalt, at han er besat af sangen "Everlong". Paul Shaffer og CBS Orchestra har spillet sangen til hudløshed under reklamepauserne, så det virkede passende at invitere orkestret ind for at spille Lettermans sangfavorit efter en operation i 2000. 

Warren Zevon – Roland The Headless Thompson Gunner

Warren Zevon gæstede programmet i efteråret 2002, og det var mildest talt en følelsesladet optræden. Sangeren og vennen af programmet var for nylig blevet diagnosticeret med en uhelbredelig form for cancer. David Letterman gav derfor hele programtiden til sangeren og sangskriveren. Selvom Zevon overraskede sine læger ved at leve 11 måneder længere end forventet, blev det hans sidste offentlige optræden. 

Paul McCartney – Get Back

Det kan være svært at leve op til The Beatles' amerikanske tv-debut i 1964. Da Paul McCartney gæstede Late Show i 2009, besluttede han sig for at genskabe The Beatles' sidste offentlig koncert fra 1969, da kvartetten spillede på taget af Apple Records. Han optrådte derfor med en gratis koncert til ære for tilskuerne, der stod og nød solstrejfene uden for Ed Sullivan Theatre. 

Future Islands – Seasons (Waiting On You)

Det kan være en jungle at slå igennem i en digital tidsalder, hvor mulighederne for at opdage ny musik er utallige. Fjernsynsprogrammer har derfor ikke samme monopol på de nye talentmasser, men sommetider sker det alligevel, at en optræden påkalder sig så meget opmærksomhed, at den bliver spredt viralt. Det skete, da Future Islands besøgte David Letterman i 2014. Frontfigur, Samuel T. Herring sang med så meget passion og energi, at det ikke gik nogen forbi. 

Darlene Love – Christmas (Baby Please Come Home)

Darlene Love er kendt for lidt af hvert. Nogen husker hende som én af de vigtigste røster i Phil Spectors Wall Of Sound, da hun sang "He's A Rebel", "Today I Met The Boy I'm Gonna Marry" og "Wait Til' My Bobby Gets Home", bare for at nævne nogle stykker. Andre husker hende som Danny Glovers hustru i de actionspækkede "Dødbringende Våben"-film. Men for fans af David Letterman vil hun altid være sangerinden, der dukkede op hver december måned og sang "Christmans (Baby Please Come Home)"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA