x

Skal Gasolin' eller TV-2 oversættes til polsk, tysk og fransk?

Skal Gasolin' eller TV-2 oversættes til polsk, tysk og fransk?

Det er nu, du har muligheden for at påvirke hvilke danske sange, der skal være med i den kommende EU-sangbog. Du kan både stemme på ældre sager som "Jeg Ved En Lærkerede" eller pege på mere moderne sange som Gasolin's "Kvinde Min" eller "De Første Kærester På Månen" af TV-2.

Idéen til en fælles europæisk sangbog er fostret af Jeppe Marsling tilbage i 2003. Han sad hjemme i sin lejlighed i København, da musik steg op fra underboen. Det var den italienske komponist Francesco Cali, som spillede en italiensk sang på harmonikaen. 

Jeppe Marsling genkendte hverken melodien, teksten eller underboens stemme, og det gik op for ham, hvor lidt vi egentlig kender til hinandens kultur på tværs af de europæiske grænser. 

Netop uvidenheden blev drivkraften bag sangbogen: "Den dybeste motivation var, at vi ikke kender særligt meget til hinanden i de europæiske lande. Vi lever side om side, men spørger du en dansker, om han kan nævne en polsk sang, så tror jeg, de færreste kan svare ja," siger Jeppe Marsling til DR. 

12 år efter idéens undfangelse er Jeppe Marsling formand for Den Europæiske Unions Sangbog, og trods den kølige titel er der ingen EU-midler i projektet. Indsamlingen af sangene er udelukkende et civilt foretagende, der blandt andre involverer underboen, Francesco Cali.

De danske sange er udvalgt af studerende og undervisere fra Rytmisk Konservatorium og Skt. Annæ Gymnasium i København, men du kan være med til at udvælge dem, og du kan også selv foreslå sange. I alt seks sange skal repræsentere dansk kultur. Sangbogen får dermed 168 sange, når alle lande har leveret deres bidrag.  

Sangene er inddelt i forskellige kategoier som kærlighedssange, børnesange og sange om årstider.

Hvis EU-sangbogen giver et overskud, vil det blive brugt til sangbøger på alle europæiske sprog, hvor de 168 sangtekster er oversat til det lokale sprog.

Du kan stemme på dine favoritter her

Skal "De Første Kærester På Månen" af TV-2 være med i den europæiske sangbog? Genopfrisk sangen her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA