x

Performance-kunstner føler sig misbrugt af Jay-Z

Performance-kunstner føler sig misbrugt af Jay-Z

Jay-Z har muligvis ikke kun 99 problemer - han har i hvert fald lige fået et enkelt mere på nakken.

Den kendte performance-kunstner Marina Abramovíc, hvis installation "The Artist Is Present" fra 2010 stod som inspiration til rapperens musikvideo "Picasso Baby: A Performance Art Film" (2013), siger nu, at hun er utilfreds med samarbejdet med Jay-Z. Til Spike Magazine har hun nu nemlig udtalt, at hun gik ind i samarbejdet under den betingelse, at Jay-Z efterfølgende ville støtte kunstnerens institut (The Marina Abramovíc Institute) og dermed hjælpe med at give opmærksomhed til hendes kunst - og den del af aftalen har Jay-Z angiveligt ikke opfyldt. Derfor føler kunstneren sig direkte misbrugt og vil holde sig fra sådanne samarbejder frem over.  

Den serbiske kunstner udtaler også, at samarbejdet med Jay-Z var helt anderledes end det, som hun lavede med Lady Gaga, der optrådte nøgen i en af Abramovícs kunstfilm. Her oplevede kunstneren, at Lady Gagas 45 millioner followers gjorde lykke, idet en masse unge mennesker begyndte at interessere sig for serberens kunnen.  

Det blev ikke tilfældet med Jay-Z, som altså angiveligt ikke har ydet den støtte, han havde lovet. "The Artist Is Present" (Kunstneren er til stede) gik ud på, at Marina Abramovíc sad stille på et bord i en udstillingsvindue på New Yorks Museum of Modern Art i hele 736 timer, mens publikum sad og kunne følge hende i en stol overfor. Jay-Z's version af kunstprojektet varede seks timer og bestod i, at han gang på gang rappede den føromtalte sang i New York Citys Pace Gallery i juni 2013. I musikvideon ser man på et tidspunkt Abramovíc og Jay-Z presse deres hoveder mod hinanden. Dén kærlige gestus får vi næppe at se igen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA