Sukker Lyn har fået stjålet beat, som amerikansk rapper storhitter med

Sukker Lyn har fået stjålet beat, som amerikansk rapper storhitter med

Danske-sebiske Lazar Lakic, bedre kendt som Sukker Lyn, var i strid modvind op til udgivelsen af sit andet album, "Lazarus", der kom på gaden i maj. For i månederne op til opdagede han nemlig noget mærkeligt, noget direkte uretfærdigt. Han havde købt og brugt et beat i en sang på det nye album - men pludselig opdagede Lakic, at en amerikansk rapper havde fået fingrene i det præcis samme beat. 

Det hele drejer sig om sangen "Trap Queen" af Fetty Wap, som lige nu storhitter på blandt andet YouTube, hvor den i skrivende stund har mere end 94 millioner afspilninger. Musikmedier som Billboard og Pitchfork har skrevet meget om nummeret, hvorfor det har fået stor gennemslagskraft. Problemet med nummeret er, at det beat, som Fetty Wap rapper hen over, i virkeligheden er ejet af Lazar Lakic og hans manager Søren Mensberg, der sammen udgør pladeselskabet "42 plader".

I februar 2014 købte de nemlig de eksklusive rettigheder til beatet af den amerikanske producer Tony Fadd for 900 dollars. Efterfølgende brugte Lazar Lakic beatet til at skabe sangen "Ung og Fri", der skulle have figureret på rapperens nye album: - Nummeret var ikke tiltænkt rollen som førstesingle, men den kæmpede kampen om at blive andensingle. Mange af numrene på det nye album er alvorlige og tunge, og "Ung og Fri" skulle ligesom være den perfekte ende på albummet, der lige kunne bløde hele suppen op. Den handler om, at selvom man har været igennem helvede, så er det stadig vigtigt at være taknemmelig, siger Lakic til GAFFA. 

Men en dag i februar i 2015 sad Sukker Lyn i studiet med en af sine samarbejdspartnere, Marc Johnson. Det nye album "Lazarus" var tilnærmelsesvist færdigt, og de to rappere sad og tjekkede musik ud på nettet. Her faldt de over Fetty Waps "Trap Queen", og straks blev det klart for Lazar Lakic, at det var hans beat, der var blevet brugt. 

Få dage inden havde produceren Tony Fadd faktisk skrevet til Lazic og Mensberg med det formål at købe beatet tilbage. Han startede med at byde 2000 dollars og endte på 5500 dollars, men de to mænd i Danmark var ikke interesserede i at sælge: - 40.000 kroner er mange penge, men jeg synes ikke, at det opvejer den arbejdsindsats, jeg har lagt i nummeret. Det fik hurtigt stor affektionsværdi for mig, og jeg ved, at jeg ville have fortrudt, hvis jeg havde solgt beatet tilbage, lyder det fra Lazar Lakic.

Mensberg og Lakic kontaktede straks Tony Fadd gennem en advokat, efter de havde gjort den chokerende opdagelse. Men tilbagesvaret fra den amerikanske producerer udløste endnu et chok. Fadd beskyldte nemlig Mensberg og Lakic for at have udgivet nummeret med det købte beat i Danmark - uden hans samtykke. Og her måtte han altså henvise til en paragraf fra købskontrakten, der sagde, at hvis Mensberg og Lakic havde lavet det mindste om på beatet, så skulle han genkende det endelige nummer, inden det blev udgivet. Dermed havde de to danskere altså brudt kontrakten. 

Problemet - for Tony Fadd - er, at nummeret "Ung og Fri" aldrig blev udgivet, da det blev taget af "Lazarus", inden pladen kom på gaden. Mensberg og Lakic' advokat mener da også, at der er tale om en stærk sag, idet de sort på hvidt har de eksklusive rettigheder til beatet. Problemet - for Lazar Lakic og Søren Mensberg - er, at en sag mod Tony Fadd skal føres i USA, og at det bliver en uhyre dyr omgang for et lille, uafhængigt pladeselskab som 42 plader. Lakic siger dog, at der bliver en sag uanset hvad: – Vi er to hundestædige jyder, og om jeg så skal flytte fra hus og hjem, skal vi nok få ført en sag mod Tony Fadd, siger han til GAFFA. Han understreger, at det ikke handler om penge, men om at de er blevet snydt.

Hvordan Lakic og Mensberg vil forsøge at rejse penge til at føre en sag mod Fadd er ikke helt klart endnu. Lakic fortæller, at de overvejer at låne pengene, men også at flere advokater har vist interesse for at føre sagen pro bono - det vil sige, at en given advokat vil føre sagen gratis, mod at få del i en eventuel erstatning. Rapperen og hans manager arbejder dog også med idéen om crowdfunding som et alternativ, hvilket vil bestå i at oprette en officiel side, hvor offentligheden kan komme med bidrag. Overskuddet efter retssagen vil i så fald gå til velgørende formål. 

Sukker Lyn udgav sit nye album, "Lazarus", den 13. april - uden nummeret "Ung og Fri". GAFFA tog en snak med musikeren en måned efter udgivelsen - om pladen og om tiden som en del af en flygtninge-familie, inden musikken kom på banen. Du kan læse interviewet lige her. Sukker Lyns debutalbum, "Megaflex", kom på gaden i foråret 2013, et album som GAFFAs anmelder Maria Therese Seefeldt Stæhr gav tre stjerner

Dagbladet Politiken har uden held forsøgt at få en kommentar fra Tony Fadd. GAFFA har kontaktet Tony Fadd per mail og afventer svar.

Du kan høre sangen "Trap Queen" af Fetty Wap - som altså indeholder det beat, som Sukker Lyn ejer:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA