x

Jazz-legenden Ornette Coleman er død

Jazz-legenden Ornette Coleman er død

Den amerikanske saxofonist, violonist, trompetist og komponist Ornette Coleman er død, skriver The New York Times. En pårørende til Coleman fortæller, at musikeren døde af hjertetstop den 11. juni. 

Ornette Coleman var kendt som en af de helt store nyskabere inden for jazzen – både i sin rolle som komponist og som saxofonist. I Bagagen havde manden også en perlerække af indflydelsesrige plader såsom "The Shape of Jazz to Come" (1959) og "Free Jazz: A Collective Improvisation" (1961). Sidstnævnte gjorde netop Coleman til hovedmanden bag "Free Jazz"-bevægelsen, som herskede i 60'erne. Desuden havde musikeren også flere store samarbejder bag sig, blandt andet med Lou Reed. 

I 2007 modtog han prisen "Pulitzer Prize" for lp'en "Sound Grammar" – en prestigefuld pris, der bliver givet til en person, som har præsteret noget helt særligt inden for genrerne avisproduktion, onlinejournalistik, litteratur eller musikkomposition. Samme år vandt Coleman også prisen "Lifetime Achievement Award" – og optrådte til Bonnaroo festivalen i Tennessee, hvor han til publikums store forskrækkelse faldt om på grund af hedeslag og blev bragt til hospitalet. Ornette Colemans sidste optræden fandt sted i juni 2014 i Prospect Park i Brooklyn – et arrangement, der var stablet på benene som en tribut til musikeren af hans egen søn. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA