x

Det skal du høre på Roskilde – ifølge GAFFAs hiphop-ekspert

Det skal du høre på Roskilde – ifølge GAFFAs hiphop-ekspert

Roskilde Festival er i gang, og derfor vil en række af vore skribenter i disse dage fortælle om, hvad de ser mest frem til på festivalen – forhåbentlig kan det give dig inspiration. Her kommer bud fra vores hiphop-anmelder Peter Trier Aagaard.

Timbuktu & Damn! (Arena, torsdag kl. 18)

Hans kombination af spilleglæde, verdensmusik, spiritualitet og rapskills gør ham ubetinget en af skandinaviens bedste hiphop-kunstnere. Med reggae-orkesteret Damn! i ryggen er der garanti for Timbuktu rykker Arena rundt. Han har ganske vist spillet her et utal af gange, siden han fik bred opmærksomhed med "Alla Vill Till Himmelen" og "Det Löser Sig", men han formår stadig at genopfinde sit udtryk, senest på "För Livet Till Döden". Det er altid en oplevelse at høre svenske kunstnere på Roskilde, fordi de nærmest spiller på hjemmebane, så glæd dig til, at den lille rapper fra Skåne åbner en ny verden op for dig.  

Pede B & DJ Noize (Arena, fredag kl. 14)

Han er trekronet MC's Fight Night mester, men efterhånden er Pede B mindst lige så anerkendt for sit skrevne materiale. Den himmelhøje københavner er begavet med en evne til at løfte dagligdagens oplevelser til medrivende historier fortalt med voldsom verbal slagkraft. De seneste album har han dannet tagteam med verdemesteren i mix, DJ Noize, og sammen har de opbygget en fantastisk syntese især i deres live-optræden. Det er imponerende i sig selv, at han uden et radio-hit skal stå på Arena, men Pede har på forhånd lovet, at koncerten bliver en enorm sceneproduktion, hvor vi kan forvente et væld af gæsterappere og musikere, og han kan meget vel blive en af årets overraskelser på Roskilde. 

Kate Tempest (Apollo, fredag kl. 18)

Naturligvis skal vi allesammen se Nicki Minaj' store fede røv på Orange, mindre scene kunne næppe rumme den, men der er faktisk andre kvindelige rappere på Roskilde. I en helt anden boldgade findes britiske Kate Tempest, der blander rap med spoken word. Selvom hun har rappet halvdelen af sit liv, debuterede hun først sidste år med et album, der tog Storbritannien med storm. Det er naturligt at sammenligne hende med The Streets, men hun er faktisk en noget bedre rapper, og hendes evner som fængslende fortæller gør hende til en fængende oplevelse. 

Run The Jewels (Arena, fredag kl. 21)

Det er efterhånden El-P's fjerde besøg på Roskilde. Han har både spillet her som del af Company Flow og som solo-artist. Denne gang bliver det i hans absolut mest succesfulde inkarnation, nemlig som del af Run The Jewels med makkeren Killer Mike. Deres to album har budt på noget vidunderligt konfrontatorisk, kompromisløst, larmende hiphop-musik, som trækker tråde til fortiden og alligevel fremstår unikt med en autentisk autoritet. Live er den rødhårede newyorker og den velpolstrede southerner en energisk og intens oplevelse. På det seneste album har de desuden besøg fra Zack de la Rocha, og hvis han kommer med, er det da ret tæt på Rage Against The Machine på Roskilde. Ikke? 

Suspekt (Orange, lørdag nat, kl. 01:30)

Det er mere end ti år siden, de først spillede på Roskilde som en del af Nordic By Nature. Allerede dengang stod det klart, at Suspekt har et mere intenst, udadvendt og aggressivt sceneshow end stort set alle andre danske rappere. Med tiden er monsteret vokset til en live-oplevelse af enorm styrke. Man rives rundt i et maskulint, overseksualiseret univers, men jeg garanterer, at lige så mange piger som drenge i publikum råber "Jeg har kneppet til den her sang", når Suspekt brænder scenen ned. Suspekt har fået æren af at lukke Orange, og man kan kun håbe at det, som med D-A-D før dem, ikke bliver den eneste gang.  

   


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA