x

Russell Simmons opfordrer til censur

Russell Simmons opfordrer til censur

Grundlæggeren af pladeselskabet Def Jam Records og broderen til Reverend Run fra Run DMC, Russell Simmons, bidrager nu til debatten om raptekster, der indeholder nedsættende ord om kvinder, ved at foreslå, at pladeselskaberne fjerner ord som "bitch", "ho" og "nigger" fra deres udgivelser.

Der har i årevis været en hed debat i USA om, hvilke ord man kan tillade sig at bruge i sangtekster, og den debat er der kommet ekstra gang i, efter at radiopersonligheden Don Imus tidligere på måneden blev fyret efter at have kaldt nogle kvindelige basketball-spillere for "nappyheaded ho's" (hvilket løst kan oversættes til krølhårede ho's) i sit radioprogram.

Imus protesterede over fyringen ved at spørge, hvorfor han blev fyret, når hiphoppere konstant bruger et værre sprog til at beskrive kvinder, og det har fyret op under en hel del mennesker i musikbranchen.

En lang række rappere som Snoop Dogg og Fat Joe har forsvaret sig ved at snakke om ytringsfriheden og sige, at problemet ikke er med musikken, men med USA generelt, og at man ikke skal bruge hiphop som en syndebuk.

Men nu har Russell Simmons meldt sig ind i debatten med en udtalelse, hvor han anbefaler, at pladeselskaber fjerner ord som "bitch", "ho" og "nigger" fra deres udgivelser, og at radiostationer censurerer ordene, som de allerede gør det med forskellige bandeord.

Simmons udtalte ellers oprindeligt, at selvom nogle tekster kunne være fornærmende, var det ikke branchens job at mindske ytringsfriheden. Men nu har piben altså fået en anden lyd.

Simmons kalder i sin udtalelse dog ikke disse indgreb i hiphop-teksterne censur, men derimod et udslag af social ansvarlighed ved frivilligt at vise respekt over for kvinder.

Hvorvidt denne opfordring vil blive fulgt af resten af pladebranchen må fremtiden vise. Men man kan i hvert fald sagtens forestille sig, at sådan som debatten kører lige nu, vil der komme mere pres for at få ændret tonen i amerikansk hiphop.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA