x

GAFFA anbefaler: 11 essentielle på Smukfest

GAFFA anbefaler: 11 essentielle på Smukfest

Så er Smukfest lige om hjørnet. Skanderborg-festivalen åbner onsdag og fortsætter til og med søndag – her er 11 bands og solister, du ikke må gå glip af, hvis du skal til Smukfest.

Avicii (fredag)

Avicii er på rekordtid blevet et kæmpenavn. Den 25-årige svensker Tim Berglin startede sin musikalske karriere i 2008, og tre år senere i 2011 udgav han sit debutalbum, "Levels", der banede vejen til en international karriere. På kort tid har han allerede leveret en masse ørebaskere, heriblandt "Wake Me Up" og "Hey Brother", der samlet er blevet streamet over en halv milliard gange på Spotify.

Lyt til "Hey Brother"

Beck (lørdag, billedet)

Beck blev født i L.A. i 1970, og i midten af 80'erne i sine teenageår begyndte han at spille forskellige steder. Som 19-årig flyttede han til østkysten og blev involveret i New Yorks lille anti-folk-bevægelse. I 90'erne slog han igennem med hittet "Loser" fra 1994 og blev nærmest en generations stemme. Han har siden hen haft en særlig karriere som undergrunds singer-songgwriter på den ene side og som verdenskendt musiker på den anden. I 2014 udkom hans 13. album "Morning Phase", der blev rost af anmelderne, heriblandt med 5 stjerner fra GAFFA. Pladen indkasserede ham en Grammy tidligere i år, hvor han, ligesom Taylor Swift nogle år tidligere, blev afbrudt af en frembrusende Kanye West.  

Lyt til "Heart is a Drum" 

Chic feat. Nile Rodgers (fredag)

Chic blev dannet af Nile Rodgers og Bernard Edwards, der mødte hinanden i New York i 1970. I starten spillede de sammen under flere navne, indtil nummeret "Everybody Dance" blev udgivet under navnet Chic, som har holdt ved siden. I 1978 udkom superhittet "Le Freak", og bandet kunne efterfølgende finde deres navn på Billboards Hot 100 chart, hvor det som det første nummer nogensinde har toppet som nummer 1 tre gange uafhængigt af hinanden. I slutningen af 70'erne gik bandet fra hinanden, og Rodgers og Edwards tog arbejde som producer og lavede musik med blandt andet Diana Ross og David Bowie.

I starten af 00'erne fandt bandet sammen igen (dog uden Edwards, der døde i '96) og udgav en stribe af opsamlingsplader. Nile Rodgers medvirker også på flere numre på Daft Punks storhittende 2013-album "Random Access Memories", herunder verdenshittet "Get Lucky". I 2013 begyndte de at spille og optræde under nuværende navn, og til juni udkommer "It's About Time", deres første album i 23 år.

Lyt til: "Le Freak"

Dirty Loops (fredag)

Den svenske trio Jonah Nilsson, Henrik Linder og Aron Mellergårdh dannede i 2008 Dirty Loops. Drengene har allesammen spillet musik, fra de var helt små, ligesom de alle tre har studeret musik på Södra Latin i Stockholm. I 2010 fik drengene opmærksomhed på de sociale medier, da de lavede covernumre af blandt andet Lady Gaga og Britney Spears i teknisk fremragende fusionjazz-versioner. Sidste år udgav de deres debutalbum "Loopified" gaden og fik fem stjerner af GAFFA.   

Lyt til "Hit Me"

Dizzy Mizz Lizzy (søndag)

Et af Danmarks mest populære rockbands blev dannet i '88, da Tim Christensen, Søren Friis og Martin Nielsen fandt sammen og besluttede, at de ville lave musik. Der skulle dog gå fem år før de slog igennem, da de vandt DM i Rock. Året efter udgav de deres debutalbum, "Dizzy Mizz Lizzy", og to år senere i 1996 fulgte de op med albummet "Rotator", som blev bandets sidste. I '98 gik bandet fra hinanden efter at have spillet sammen i 10 år, men 12 år senere fandt de sammen til en genforening på cirka 50 koncerter. Sidste år fandt drengene så atter en gang sammen, har udsendt to singler i 2015 – deres første nye musik i 19 år – og er nu taget på endnu en turné, hvor de blandt andet slutter festen i bøgeskoven. 

Lyt til "I Would if I Could But I Can't"

Future Islands (lørdag)

Future Islands blev dannet i Baltimore i 2006 og har leveret synthpop med Samuel T. Herrings ekspressive vokal og særegne dansetrin til danskerne ad flere omgange, senest på Roskilde sidste år, hvor de indkasserede 5 stjerner fra GAFFAs anmelder. De nyder fortsat stor popularitet blandt danskerne og vender i år tilbage for at give tre koncerter. Trioen gæster bøgeskoven om lørdagen.

Lyt til: "Seasons (Waiting on You)"

Hardwell (torsdag)

Som 10-årig så holldanske Robbert van de Corput en dokumentarfilm om den elektroniske scene i Holland. Filmen skulle vise sig at ændre hans liv. Allerede som 14-årig begyndte han spille seriøse steder med kun to års erfaring. Hans egentlige gennembrud kom i 2009, i en alder af 21 år, med sit bootleg af "Show Me Love vs. Be" og har igennem sin YouTube-kanal udgivet musik, der er blevet spillet over 100 millioner gange. DJ Magazine har de sidste to år kåret til ham være den mest populære dj i verden.

Lyt til: "Call Me A Spaceman"

Lenny Kravitz (torsdag)

Lenny Kravitz er efterhånden en erfaren mand i branchen. Lidt over 25 år er der gået, siden hans debut, "Let Love Rule", kom på gaden. Det er siden blevet til yderligere ni studiealbum fra ham, og i år er han på verdensturné med sin seneste plade "Strut" fra 2014. Kravitz står bag talrige hits, heriblandt "Are You Gonna Go My Way" fra 1993, der peakede som nummer 1 på Billboards Album Rock Tracks, og covernummeret "American Woman" gav ham en Grammy i 2000. Kravitz spiller torsdag, og så bliver det spændende, om bukserne kan holde, eller om de revner, så man kan se det hele, som det skete 3. august i Stockholm.

Lyt til "Can't Get You Off My Mind"

L.O.C. (onsdag)

Liam O'Connor er uden tvivl et af dansk hiphops største navne. Han startede sin karriere i Aarhus V, hvor han dannede B.A.N.G.E.R.S sammen med de to andre Aarhus-drenge, U$O og Johnson. Han slog dog først for alvor igennem i 2001 med pladen "Dominologi" og to år senere med albummet "Inkarneret", der i løbet af et år gik platin. Sidenhen er det blevet til yderligere syv plader, hvor han, efter at han gik på vandvognen, har ændret karakter, fra ghettogangster til rappende crooner.   

Lyt til "Pop Det Du Har"

 

 

 

Roisin Murphy (fredag)

Irske Roisin Murphy startede sin karriere i 1995, hvor hun dannede duoen Moloko sammen med sin daværende kæreste Mark Brydon. Duoen splittede otte år senere i 2003, og hun har siden gået solo, hvor hun i 2005 udgav sin solodebut "Ruby Blue". Det er sidenhen blevet til yderligere to plader fra hende med "Overpowered" i 2007, og her efter otte år er hendes seneste album "Hairless Toys" for nylig udkommet.  

Lyt til: "Exploitation"

Tiësto (onsdag)

Hollandske Tijs Michiel Verwest er bedst kendt under navnet kunstnernavnet Tiësto. Han startede sin karriere i 1994, og i starten af 00'erne slog han igennem med sit debutalbum "In My Memory". Han har siden udgivet yderligere fem plader med jævne mellemrum. Hans seneste plade er "A Town Called Paradise", der blandt andet ramte top 10 i Danmark.

Lyt til: "Red Lights"

 

Læs også disse Smukfest-artikler:
 
 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA