x

Janelle Monáe afbrudt under politisk tale i The Today Show

Janelle Monáe afbrudt under politisk tale i The Today Show

"Vi vil ikke forties" var Janelle Monáes ord, som The Today Shows seere ikke fik at høre, før der blev klippet væk.

Klipperne var hurtige på tasterne, da Janelle Monáe afsluttede sin gæsteoptræden med en tale om politivold mod sorte. Kameraet klippede væk, og en vært begyndte at tale over Monáes opsang, der i sin fulde længde lød: 

"Gud velsigne Amerika. Gud velsigne alle, alle dem, der har mistet livet til politivold. Vi vil have, at det hvide Amerika ved, at vi holder hovedet højt i dag. Vi vil have, at det sorte Amerika ved, at vi holder hovedet højt i dag. Vi vil ikke forties..."

Optagelser af den fulde tale er alligevel lækket, og det lille klip har skabt stor røre siden i fredags, hvor Janelle Monáe gæstede programmet. På Monáes sætliste var blandt andet hendes nye sang "Hell You Talmbout", der er en støttesang til bevægelsen "Black Lives Matter", for hvem Monáe for nyligt ledte en protestmarch. 

Om der bare var tale om uheldig klipning vides ikke med sikkerhed, men i så fald holder The Daily Show kortene tæt ind til kroppen. Mens den uheldige episode breder sig og skaber spekulationer og forargelse på Twitter, er det en helt anden sang, The Today Show selv synger i deres egen reportage fra sangerindens besøg. 

I deres egen artikel ligger nemlig optagelserne fra interviewene samt de to andre sange, hun optrådte med ("Yoga" og "Tightrope"), mens "Hell You Talmbout" er intet sted at finde. Monáes politiske finale er heller ikke nævnt med et eneste ord.

En seer var hurtig til at fange klippet og dele det på Twitter: 

"Black Lives Matter"-bevægelsen opstod sidste år, efter en række drab på sorte, ubevæbnede amerikanere dukkede op i mediebilledet. Støttesangen "Hell You Talmbout" opremser navnene på en lang række af ofrene for politivold, blandt andre de meget omtalte Sean Bell, Trayvon Martin, Walter Scott,Sharonda Coleman-Singleton, Eric GarnerMichael Brown, Aiyana Stanley-Jones og Sandra Bland. Efter hvert navn bliver der gentagne gange sunget "Sig hans navn"/"Sig hendes navn". 

Om sangen skriver Janelle Monáe på Instagram: 

"Den her sang er et fartøj. Den bærer på millioner af menneskers uudholdelige smerte. Vi har indspillet den som afløb for vores smerte, frygt og trauma, forsaget af den igangværende nedslagtning af vores brødre og søstre. Vi har indspillet den for at udfordre den ligegyldighed, ignoreren og forsømmelse af alle de, der stadig tier omkring dette problem. Stilhed er vores fjende. Lyd er vores våben. Man siger, at et spørgsmål lever for evigt, indtil det får det svar, det fortjener... Vil I ikke sige deres navne?" 

Hør sangen lige her: 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA