x

Reportage: Alive Festival – en festival i lokalt bredformat

Reportage: Alive Festival – en festival i lokalt bredformat

Se masser af billeder fra Alive Festival her

Alive Festival har efterhånden etableret sig som en festival, der i kraft af sin forankring i lokalmiljøet formår at skabe nogle unikke rammer om musikken, hvor fællesskabet om musikken står helt i centrum. Årets festival levede til fulde op til dette, men vanen tro valgte festivalens unge arrangører ikke at slå sig til tåls med blot at gentage opskriften på tidligere års succes. I stedet tog de i år skridtet videre i arbejdet på at gøre Alive til mere end blot en festival i Thy ved at integrere det lokale i selve festivalformatet.

Således havde man i år udvidet sidste års tiltag med at have et decideret sideprogram til selve musikken i Thisted, hvor man igennem få, effektive events rundt om i Thy inviterer festivalens deltagere til at opleve og tage del i nogle af de ting, som kendetegner området. Blandt de nye initiativer var blandt andet en fællesspisning inden festivalens begyndelse, hvor Thy Nationalpark og lokale produkter var hovedtemaet, og i det hele taget var maden på festivalen i år kendetegnet af lokalt præg og høj kvalitet.

Man havde også valgt af flytte et musikalsk indslag fra Thy Music Collective – en sammenslutning af unge lokale bands – ned på stranden i surfmekkaet Cold Hawaii i Klitmøller, og selv om vejret gjorde sit bedste for at sætte en stopper for gennemførslen af arrangementet, som i sidste øjeblik måtte rykkes indenfor, blev også dette en stor succes for dem, som havde trodset de tunge skyer og enten var trukket i våddragten for at deltage i surfskolen eller havde klemt sig ind i de restriktive rammer i det lille foreningshus ved stranden. Her spillede to af de nyere bands fra kollektivet nemlig nogle glimrende koncerter, og specielt Drengebande imponerede med en intim koncert med masser af overskud og poetisk dybde.

For jo, der var skam også musik på festivalen. Faktisk havde koncerterne i år et imponerende højt bundniveau, og kun åbningsbandet – og et af hovednavnene – Choir Of Young Believers, skuffede for alvor med en utrolig uengageret og rodet koncert, som et band af den kaliber burde holde sig for gode til at levere. Men herudover var der som sagt virkelig mange velspillede koncerter med blandt andre De Underjordiske, ANYA The Attic Sleepers, Kentaur og Júníus Meyvants. Hovednavnene WhoMadeWho, Ukendt Kunstner, Rangleklods, britiske Kindness og lokale The Entrepreneurs leverede alle på hver deres vis den såkaldte vare. Specielt sidstnævnte brændte helt igennem med en rasende energiudladning af en koncert, mens både WhoMadeWho og Ukendt Kunstner optrådte med et overskud og scenenærvær, der kun kan imponere og i begge tilfælde kickstartede en decideret fest foran scenen.

Men for undertegnede kom det virkelige musikalske højdepunkt fra en uventet kant – nemlig aarhusianske Velvet Volume. Bandet består af tre søstre, hvoraf ingen endnu har nået deres nittende år (!), men de spiller deres punkede og aggressive rock med et nærmest nonchalant overskud og en charmerende blanding af attitude i fremførslen og selvbevidst ydmyghed mellem numrene. Samtidig spiller de deres godt sammenskruede numre med masser af skift med et stort teknisk overskud og så "tight", at det var noget nær ærefrygtindgydende. Uden tvivl årets koncert!

Så selv om regnen prægede festivalen i år, formåede stemningen, den gode musik og følelsen af at være en del af en helt særlig helhedstænkt oplevelse, der er noget mere end blot og bare en festival, at løfte #thyalive – som hashtagget lyder – til nye højder. Alive er vitterlig en levende festival, der hele tiden udvikler sig i nye spændende retninger, og personligt glæder jeg mig allerede til at se, hvad de unge initiativtagere kan finde på til næste år.      

Se masser af billeder fra Alive Festival her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA