x

11 essentielle musikere, der er blevet bandlyst i lande

11 essentielle musikere, der er blevet bandlyst i lande

Nogle regeringer har følehornene meget langt ude, når det gælder overvågningen af internationale stjerner, der har intentioner om at besøge deres lande. I stjerneland er det ikke længere helt unormalt at have et forbud eller to på samvittigheden, selvom nogle overrasker mere end andre. Om musikerne på denne liste ligger, som de selv har redt, kan nok diskuteres. I kølvandet på den seneste nyhed om Tyler, The Creators kollision med England, kommer her en oversigt med 11 andre artister, der også har gjort sig uvenner med de forkerte. 

1. SNOOP DOGG - STORBRITANNIEN

Vi starter ud med kongen af forbud, nemlig Snoop Dogg. Englænderne havde over en længere periode set sig sure på rapperen for hans vulgære sprogbrug og stofmisbrug, og historierne om hans indblanding i morder på en kendt pusher, hvilket han dog senere blev frikendt for. I 2006 fandt englænderne endelig en undskyldning for at bandlyse Snoop og hans følgesvende, da sidstnævnte hærgede en toldfri shop i Heathrow lufthavn. Bandlysningen varede til 2010. Ud over Storbritannien kan rapperen også bryste sig af midlertidige udvisninger i blandt andet Norge, Holland og Australien – primært for besiddelsen og brugen af marijuana. 

2. MADONNA - ITALIEN

I 1990 pådrog Madonna sig Vatikanets vrede takket være sin musikvideo til "Like a Prayer", der med sine religiøse referencer blev lige billedlig nok til de kalotklædte herrer. Spetaklet førte til en boykot fra Vatikanet og to aflyste koncerter i Rom. Superstjernen har desuden også indrejseforbud i Egypten, der ikke var helt tilfredse med hendes tidligere visit til Israel og hendes Kabbalah-tro - en livsstil, der oprinder fra jødedommen. 

3. ELTON JOHN - EGYPTEN

En sikkert meget velment udtalelse til Parade Magazine blev årsagen til, at Elton John i 2010 måtte aflyse en privatkoncert i Egypten, da han var blevet nægtet adgang i landet. Elton John kom til at sige i interviewet, at Jesus var en "medfølende, superintelligent homoseksuel mand, der forstod menneskets problemer". I samme interview sagde John også:

"Jeg forstår ikke, hvad der gør folk så ondskabsfulde. Prøv at være kvinde i Mellemøsten - du er så godt som død."

Mounir al-Wasimi, formand for de egyptiske musikeres fagforening, udtalte efterfølgende, at hans land ikke kunne tillade "en homoseksuel, som vil udrydde religion, har påstået at profeten Issa (Jesus, red.) var homoseksuel, og opfordrer mellemøstlige lande til at tillade homoseksuelle at have seksuel frihed" at optræde i landet. 

4. MILEY CYRUS - KINA

En umiddelbart uskyldig posering på et billede med en gruppe venner har kostet Miley Cyrus en livslang bandlysning fra Kina. På billedet sidder Cyrus sammen med en asiatisk ven og trækker sine øjne smalle og skæve, hvilket fik landets udenrigsminister, Yang Jiechi, til at udtale: 

"Miley Cyrus har gjort det klart, at hun ikke er ven af Kina eller nogen som helst af østasiatisk oprindelse. Vi ønsker ikke at fortsat forurene vores børns hjerner med hendes amerikanske uvidenhed." 

Endvidere har regeringen ulovliggjort al sangerindens musik og merchandise. Du kan se det omstridte billede her.

5. BJÖRK - KINA

Kina er hurtig til at eleminere enhver trussel mod regeringens suverænitet. Endnu en kunstner, der har fået det at mærke, er islandske Björk, der dog indtjente sit forbud på lidt anden vis end Cyrus. Under en koncert i Shanghai dedikerede hun sangen "Declare Independence" til tibetansk frihed for derefter at råbe "Tibet, Tibet!". Herefter var sangerinden ikke længere vekommen i landet, og Kinas kulturministerium besvarede Björks optrin med meddelelsen om, at hun havde "brudt kinesisk lovgivning og såret den kinesiske befolknings følelser". Herefter lovede kinesiske embedsmænd strammere retningslinjer for fremtidige udenlandske gæster.

6. YUSUF ISLAM/CAT STEVENS - USA

Den britiske singer/songwriter, tidligere kendt som Cat Steven, endte på USA's sorte liste efter terrorangrebet den 11. september 2001 og blev nægtet indrejse mellem 2004 og 2006. Åbenbart udelukkende på grund af, at hans nye, muslimske navn skabte mistanke om terror-relaterede aktiviteter. Dén besked må have været noget af en overraskelse for sangeren, der fortalte:

"Alle ved, hvem jeg er. Jeg er ingen hemmelig person. Alle ved, at jeg er en forkæmper for fred. Der må være en hel del forklaring. (...) Det eneste positive, jeg kan sige, er, at en masse af sikkerhedsfolkene var glade, fordi de fik min autograf. Folk begår fejltagelser. Jeg håber bare, at de indser, at de begik en stor en."

Cat Stevens er født i England af græsk/svenske forældre. Efter en nærdødsoplevelse tilbage i 1975 konverterede han til Islam og skiftede ved samme lejlighed navn til Yusuf Islam. Efter nogle års pause fortsatte han dog sin musikkarriere under sit nye navn og har i alle årene udsendt mange folkekære klassikere, eksempelvis sjæleren herunder. 

7. AMY WINEHOUSE - USA

Før stofferne tog Amy Winehouses liv, tog de også hendes visum til USA. Den britiske soullegende skulle have deltaget til det prestigefyldte Grammy awardshow i 2007, hvor hun var nomineret til seks priser og vandt de fem af dem. Sangerindens visumansøgning blev imidlertid afvist på grund af hendes tidligere domfældelse for besiddelsen af stoffer, så hun kunne ikke være der på aftenen til at tage imod sine mange priser. Det samme var skyld i, at hun i 2009 heller ikke fik indrejsetilladelse, da hun skulle optræde på Coachella-festivalen, hvorfor hendes navn måtte streges af programmet, og koncerten aflyses. 

8. JUSTIN BIEBER - ARGENTINA

Det må ikke være nemt at være Belieber i Argentina - for der er ikke udsigt til, at idolet nogensinde besøger landet igen. Den argentiske regering udstedte en arrestordre mod Bieber og hans bodyguards, efter stjernen og hans følge angiveligt havde langet ud efter en lidt for nærgående paparazzi-fotograf, da de var på vej ud af et diskotek i Buenos Aires i november 2013. Fotografen var snu nok til at lægge sag an, og da Bieber ikke kunne deltage i retssagen og forsvare sig, faldt dommen naturligvis ikke til hans fordel. Det betyder, at Bieber vil blive arresteret på stedet, hvis han nogensinde sætter fod i landet igen. 

9. JAY-Z - KINA

Jay-Z er endnu en af mange, hvis lyrikker ikke er faldet i de kinesiske magthaveres smag. I 2006 blev rapperen nægtet at give koncert i landet, da hans musik indeholdt "for mange profane tekster". Kulturministeren skrev i sin udtalelse, at han havde "besluttet at beskytte byens hiphop-fans fra modbydelige lyrikker om pimps, pistoler og stoffer". Vi gætter på, at den kinesiske regering ikke er særligt velbevandrede i hiphoppen og rappens vokabular. 

10. BLOODHOUND GANG - RUSLAND

Provocateur-rockerne Bloodhound Gang tog sig lidt for mange friheder under en koncert i Ukraine i 2013, hvilket ikke behagede russiske Kreml, der både bandlyste og sagsøgte bandet. Under koncerten hyldede bassist Jared Hasselhoff de ukrainske flag, for herefter at foregive at tørre røv i det russiske. "Sig det ikke til Putin", jokede Hasselhoff, men det overholdt publikum vist ikke helt.

Herefter fik bandet en sag på halsen, der endvidere beskyldte dem for at have "startet et plot for at vanære russiske borgere og danne en kriminel gruppe, der fokuserer på dette," skrev Russian Investegative Committee i en pressemeddelelse. Da bandet skulle flyve ud af landet, blev de forfulgt af aggressive anti-fans, der kastede æg og tomater efter dem. Bandet har efterfølgende undskyldt. 

THOMAS BREDAHL (VOLBEAT) - USA

For fem år siden var det danske Volbeat, der midlertidigt måtte udskifte deres nu tidligere guitarist Thomas Bredahl til en koncert i USA. En mindre plet på Bredahls strafattest var nok til, at de amerikanske myndigheder ikke ville lukke ham ind i landet. Pletten havde han pådraget sig i sine unge dage, hvor han havde stjålet - ja, den er god nok - en barstol. Ulovlighederne udspillede sig på Musikcaféen i Aarhus, men de komiske omstændigheder blev altså ikke taget med i betragtningen, og Bredahl måtte tålmodigt blive hjemme og gå glip af festlighederne.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA