x

Shaka Loveless: Støjberg er jo helt gal

Shaka Loveless: Støjberg er jo helt gal

Da han var 11 år gammel, fik han stukket en guitar i hænderne af sin far med beskeden, at nu var det på tide at lære at spille et instrument. Det var ikke nogen dum idé, den garvede bluesmusiker, James Loveless, fik der. Sønnike er nu klar med tredje album, Til Vi Ligger, og han har – som altid – masser på hjerte. Vi er taget med Shaka Loveless til barndomsbyen Alken ved Skanderborg til en samtale, som blandt andet forløber som følger:

Singlecoveret til Ud Af Mørket er en tegning af en bisonokse, og på siden af maven har Shaka også tatoveret en flok bisonokser, der symboliserer de amerikanske "buffalo soldiers", som Bob Marley også synger om. Et regiment af sorte amerikanere, der kæmpede for et samfund, der i virkeligheden ikke ville dem og ikke ville lade dem være ligeværdige. For Shaka ligger der en inspiration i, at der er en masse at kæmpe for, selvom man ikke føler sig set i samfundet. Og det at være halvt sort amerikaner er da også noget, han har mærket gennem tiden.

– Jeg har oplevet at blive kaldt forskellige ting, og jeg har oplevet, at der var et arbejde, jeg ikke kunne få, men jeg synes ikke, jeg har været særlig hårdt ramt i forhold til, hvordan det er for nogle andre.

Hvad er det for andre?

– Der er en masse unge mænd på Nørrebro på 15-16 år, der er så langt uden for samfundet, som man nærmest kan være. De ved, at politiet hader dem, de ved, at politikerne hader dem, og de ved, at danskerne hader dem. Det er ikke noget, de tror, det er noget, de ved. Og sådan er det jo ikke nødvendigvis i virkeligheden, men når det kommer dertil, synes jeg, samfundet har et stort problem, og jeg bliver ked af, at måden, man vil løse det på, er ved at skælde mere ud.

Ja, nu har vi jo også fået en integrationsminister, der har en lidt …speciel tilgang til tingene…

– Ja, Støjberg er jo helt gal. Det er utroligt, at vi kan sende bombefly af sted og så samtidig nægte at tage imod de flygtninge, det forårsager. Det er utroligt, at vi er gået ind i en ulovlig krig i Irak på et forkert grundlag, og så bare nedlægge kommissionen. Jeg er fuldstændig målløs. Det er jo ikke fordi, at jeg sidder og siger, at Socialdemokraterne har gjort det skidegodt, for der har også været meget pis, men jeg synes, de ting, der er foregået efter det sidste valg er værd at skamme sig over. De kan sige, hvad de vil, men faktum er nu engang, at Danmark er multikulturelt, og det kommer de ikke til at kunne lave om på. Det eneste, de kan gøre, er sådan set at få det til at fungere dårligere og sørge for, at det bliver meget hårdt for nogle folk, og det er jo pisseærgerligt.

Og på sigt vel også hårdere for Danmark, fordi udlandet ikke ser med milde øjne på mange af de ting, der foregår.

– Absolut. Vi er sådan nogle små hobbitter – på den dårlige måde. For mig at se er et samfund ligesom en familie. Hvis der er nogle i familien, der har det hårdt, så hjælper man. Men der er visse folk i den debat, der kører for tiden, der synes, man godt kan have et samfund, hvor det er "os og dem", men det giver ikke nogen mening at se på et samfund på den måde. Man bliver nødt til at få det til at fungere.

Din mor er praktiserende buddhist, og for et stykke tid siden lavede du et nummer til udgivelsen Lydspor Fra Biblen. Hvad betyder religion for dig?

– Meget. Åndelighed generelt er vigtigt. Jeg ser mig selv som kristen, og min mor har været rigtig god til at introducere mig til buddhismen, og jeg synes, filosofien giver rigtig god mening. Det er som om, meget af det hænger sammen, Jeg synes, jeg forstår kristendommen ret godt, min bedstefar var teolog, og hans far var præst, og jeg synes, de var eksponenter for den gode kristendom. Den åbne kristendom, hvor næstekærlighed ikke handler om den person, der står lige ved siden af dig, men betyder, at alle er din næste. Det dobbelte kærlighedsbudskab er også vigtigt. Jeg har ikke de store forestillinger om Himmel og Helvede ­– det er ikke på den måde, jeg bruger kristendommen, men mere som filosofiske og moralske grundlag, som man i øvrigt sagtens kan have, selvom man er ateist.

Hvad er det vigtigste for dig her i livet?

– I gamle dag havde jeg sagt "musikken". Men lige nu vil jeg nok sige det sådan, at det er mit liv, der er vigtigt for mig. Forstået på den måde, at det er vigtigt for mig at få noget kvalitet ind i det, i mit forhold og samværet med familie og venner på en måde, så musikken stadig kan være det, jeg beskæftiger mig mest med. Men hvis jeg skal sige, hvad jeg ikke kan leve uden, så er det musikken.

Læs en længere udgave af interviewet om blandt andet Shaka Loveless' opvækst i Alken, om at blive genkendt i offentligheden og om de kendte gæster på det nye album, i GAFFAs artikelsektion.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA