11 essentielle Keith Richards-skandaler

11 essentielle Keith Richards-skandaler

Keith Richards har netop udgivet sit tredje soloalbum, "Crosseyed Heart". Og hvordan fejrer man bedre den aldrende rock'n'roller end med en liste over 11 af de bedste eskapader? I en alder af 71 år har rullestenen trods alt forsynet os med nok af slagsen. Nok til at fylde en hel bog, faktisk, hvilket Richards på sin vis også selv har gjort med selvbiografien "Life". Her har vi udvalgt nogle af de morsomste, mest tåkrummende, hovedrystende fortællinger fra guitarlegendens kompromisløse liv.

Berømt razzia og mysteriet om Mars-baren

Redlands, Keith Richards luksuriøse gods i Sussex, England, var i 1967 mål for en af årtiets mest berømte razziaer, der blev kendt som "The Redlands Bust".

Politiet blev angiveligt tippet af et sladderblad, der kørte en hetz imod Mick Jagger, som tidligere havde sagsøgt bladet. Et hold på 20 politimænd dukkede op en weekend, hvor Richards havde besøg af Jagger og hans daværende kæreste, sangerinden og skuespilleren Marianne Faithfull.

"Det banker på døren, jeg kigger ud af vinduet, og der er en hel flok dværge udenfor," erindrer Richards, der var på syre på det tidspunkt.

Rygterne begyndte straks herefter at svirre, og myten har i mange år været, at politiet, efter høfligt at være blevet lukket ind af Richards, fandt Jagger og Faithfull midt i en erotisk seance med en Mars-bar. I Keith Richards' bog har han dog afkræftet rygtet og skriver, at han blot havde efterladt chokoladebaren på sofabordet, til når han fik ædeflip.

"Hvordan Mars-baren kom ind i billedet, det ved jeg ikke. Det viser bare, hvad folk tænker," skriver Richards i sin bog.

Jagger blev idømt tre måneders fængsel for at besidde amfetamin, mens Richards blev idømt et år for at tillade cannabis i ejendommen. Begge musikere blev smidt i fængsel, men nåede kun at være der en dag, før de blev løsladt mod kaution, mens der blev afventet anke i sagen.

Kort efter førte The Times en berømt leder med overskriften "Hvem knuser en sommerfugl under et hjul?", der skildrede sagen som retsforfølgelse. Det skabte stor sympati og opbakning fra offentligheden, og en måned senere væltede appeldomstolen sagen grundet mangel på beviser.

Kørte galt med 7-årig søn under syretrip

Det har ikke været en kedelig barndom for Keith Richards' børn. Richards lidt for selvsikre attitude omkring behovet for søvn - eller mangel på samme - gik en dag i 1976 ud over hans ældste søn, Marlon. Richards faldt nemlig i søvn bag rattet, da han kørte hjem fra en koncert i Knebworth, England, sammen med sin dengang 7-årige søn. Far og søn kørte naturligvis ind i et træ, og da politiet fandt dem, arresterede de Richards, da de fandt syre i hans jakke.

"Indtil for fem eller seks år siden var der stadig mit blodige håndaftryk på bagsædet," skrev Marlon i "Life".

"Ingen er perfekt. I det mindste ramte vi ikke nogen," skrev Richards.

Blinde Rita reddede retsforfulgt Richards

Keith Richards er yderst velbevandret i retssager. Og gang på gang slipper han lettere, end hvad ret er. I 1977 fandt canadisk politi lige knap 30 gram heroin på Richards' hotelværelse. Det var nok til, at han blev anklaget for besiddelse med henblik på videresalg – en dom, der normalt koster mellem syv år og livstid i fængsel.

Da hans sag endelig skulle behandles over halvandet år senere, mindes guitaristen, at "der var fem til sekshundrede mennesker udenfor, hver gang jeg mødte op i retten, og de sang "befri Keith, befri Keith".

Rita, en hengiven blind fan, stillede op som Richards' forsvarer og tryglede dommeren om en frikendelse. Slutteligt slap Richards af sted med en omgang samfundstjeneste, der bestod i at skulle spille en velgørenhedskoncert for blinde, takket være Ritas hengivne indsats.

"Hun blaffede til vores koncerter. Tøsen var fuldkommen frygtløs. Kærligheden og hengivenheden fra fans som Rita er noget, der stadig imponerer mig," skriver Richards i sin selvbiografi, "Life".

Ni dage uden søvn endte i blodbad

Søvn er overvurderet, når man hedder Keith Richards. Richards har i sin selvbiografi påstået, at han i rullestenenes storhedstid kun sov to nætter om ugen i gennemsnit. Richards bryster sig også af, at indspilningen af "Before They Make Me Run" fra albummet "Some Girls" fra 1978, blev indspillet i løbet af fem dage uden søvn. Det er dog ingenting sammenlignet med Richards personlige rekord, der påstås at være på hele ni dage.

"Til sidst faldt jeg i søvn stående... jeg var i gang med at sætte en kassette tilbage på en hylde, og jeg havde det kanon, og jeg vendte mig om og faldt i søvn. Jeg væltede ind i kanten af højtaleren og vågnede i en blodpøl og tænkte: "er det blod?""

Satte ild til lånte huse, flygtede i bar røv og "kort T-shirt" med nøgen kæreste

Sidst i 70'erne kærestede Richards rundt med en blond svensker ved navn Lil Wergilis, som han i "Life" beskriver som "utroligt sjov, meget vittig og et fantastisk knald". Parret overnattede i et lejet et hus i L.A., da Wirgilis vækkede Richards midt om natten, fordi der var brudt en brand ud i et andet rum.

"Vi havde kun få sekunder til at springe ud af vinduet," skriver Richards i "Life". "Jeg er kun iført en kort T-shirt, og Lil er nøgen."

Grunden til branden er endnu ukendt, men Richards har fortalt The Telegraph, at han "satte ild til huset ved en fejltagelse". Parret blev samlet op og kørt i sikkerhed, og da de vendte tilbage til det lånte hus dagen efter, fandt de et stort skilt stukket i den sodede jord, hvorpå der stod "Tusind tak, Keith".

Richards har endnu flere ulykker bag sig, og ofte kan de spores tilbage til hans tilbøjelighed til at falde utidigt i søvn. I 1971 kæmpede han og hans kæreste, Anita Pallenberg, begge med en alvorlig heroinafhængighed. Under indspilningen af "Exile on Main St." opholdt parret sig i endnu en lejet villa i Sydfrankrig, og da Richards faldt i søvn med en tændt cigaret i hånden, gik der ild i sengen. Parret nåede kun lige at vågne op tids nok til at flygte fra deres eget dødsleje.

I 1973 var det Richards eget gods, Redlands, der stod for skud. Huset brød pludselig ud i en brand, der hurtigt spredte sig til husets stråtag, og Richards, Pallenberg og børnene måtte flygte ud af huset. Rygtet går, at det endnu en gang var en glemt cigaret, der satte ild til huset, men i "Life" forklarer Richards selv ulykken med, at det var mus, der gnavede igennem ledningerne.

Slog fan med guitar

Meget kan man sige om Keith Richards, men han har sine bandmedlemmers ryg. Under en koncert på Richards egen 38 års fødselsdag i 1981 sprang en fan op på scenen under "I Can't Get No Satisfaction". Richards, der kunne se manden gå målrettet efter Mick Jagger, hev lynhurtigt sin guitar af og pandede manden én med sin guitar, for derefter at hive fat i ham og smide ham af scenen.

"Den eneste grund til, at jeg gjorde det, var, at sikkerhedsvagterne ikke var der. De var to skridt for langt væk. Så jeg passede på Mick," fortalte Richards i en video på sin hjemmeside, hvor han besvarer spørgsmål fra fans.

Keith Richards var dog ikke helt uden hjerte.

"Jeg betalte for hans løsladelse bagefter. Han tilbragte ikke natten i spjældet. Han skylder mig stadig 200 dask."

Richards får selvfølgelig lige akkurat sin guitar på igen tids nok til at servere et perfekt timet riff.  Se det morsomme klip herunder.

Sniffede sin fars aske

Som far, som søn. Richards' måske mest berømte udtalelse er den, at han har sniffet sin fars aske.

"Det mærkeligste, jeg nogensinde har sniffet? Min far," fortalte Richards i et interview med NME i 2007, hvor han forklarede, at hans far var blevet kremeret, og at han simpelthen ikke kunne modstå fristelsen af lige at tage en bane af sin far blandet op med lidt kokain. For ikke at støde nogen tilføjede han dog, at hans far ville have været fløjtende ligeglad.

Da Richards senere uddybede episoden forklarede han, at han endelig havde fået plantet et træ at sprede asken omkring, og da han tog låget af urnen, blæste en smule af asken ud på bordet.

"Jeg kunne ikke bare børste ham væk, så jeg kørte min finger over det og sniffede resterne."

Den spildte aske skulle selvfølgelig ikke gå til spilde, men resten blev dog spredt ud omkring træet som planlagt.

Richards har da også for nyligt smidt ekstra brænde på bålet, da han henkastet meldte ud, at han da også håbede, at hans døtre ville sniffe hans aske, når han engang var død.

Faldt ned fra palme og blev hjerneopereret

Hvad giver man sig til på en ferie på en lille privatejet ø ved Fiji som 62-årig? Man klatrer selvfølgelig op i en kokospalme. Og falder ned.

Da Richards skulle ned fra de træ, han var klatret op i, gled han og slog hovedet ind i stammen. Richards mærkede ikke nogen særlig smerte før to dage senere, hvor han pludselig oplevede en "blændende hovedpine" og havde to slagtilfælde om natten.

Efter at have udholdt en fire timers flyvetur til Auckland, New Zealand, fandt lægerne ud af, at han havde fået kraniebrud og måtte opereres i hjernen.

"Jeg vågnede op og havde det fantastisk. Og jeg spurgte, "nå, hvornår går du i gang?" Law (hans kirurg) sagde, "det er overstået, kammerat." Efter seks uger var han tilbage på landevejen med bandet og kirugen Dr. Law ved sin side.

Noget godt er der dog kommet ud af den lille ulykke. Richards skriver i sin selvbiografi, at han ikke har taget stoffer siden hjerneoperationen. Dog siger han også, at han bare venter på, at der dukker noget nyt og mere spændende op - så er han igen "klar til at være forsøgskanin".  

Slog svensk journalist på grund af dårlig anmeldelse

I 2007 spillede The Rolling Stones en koncert i Sverige, hvor - er det efterfølgende blevet afsløret - Keith Richards var plørefuld. En koncert, som Aftonbladets udsendte anmelder, Markus Larsson, kun gav to ud af fem stjerner og beskrev som "amatøragtig" og "ynkelig". Det var Richards ikke så glad for, og han havde dengang en ophedet diskussion med journalisten per e-mail.

Tre år senere lagde Richards igen vejen forbi Sverige for at lade sig interviewe i forbindelse med promoveringen af sin bog, "Life". Interviewet går godt de første ti minutter, indtil det med ét går op for Richards, at det er den selv samme journalist, der sidder foran ham, som gav ham den ringe anmeldelse tre år forinden.

Guitaristen blev med et rasende og foreslog, at de slukkede lyset og "fik afklaret deres uenigheder her og nu".

Efterfølgende stormede Richards ud af hotelværelset, men inden da nåede han at slå journalisten i hovedet og fortælle ham, at han var "heldig, at han slap levende herfra".

Troede, Johnny Depp var hans søns pusher

Da Johnny Depp begyndte at dukke jævnligt op hjemme hos familien Richards, antog far Keith blot, at det måtte være hans søn Marlos pusher. "Det tog mig to år, før det gik op for mig, hvem han var. Han var bare en af min søn Marlons venner, der hang ud i huset og spillede guitar. Jeg spørger aldrig, hvem Marlons kammerater er, fordi, du ved, 'jeg er en dope dealer'. Så en dag under aftensmaden var jeg, sådan, 'Woah, Saksehånd!'"

I sin tid hjemme hos The Richards er Depp blevet betydeligt inspireret af Keith Richards særprægede person, og Depp har senere afsløret, at den gamle rock'n'roller var hans inspiration til rollen som piraten Jack Sparrow i Disney-franchisen "The Pirates of The Caribbean". Derfor var det da også kun oplagt, at Richards selv skulle spille Jack Sparrows far, Edward Teague, i den tredje film.

Gjorde grin med Mick Jaggers pik

Richards har skrevet mange opsigtsvækkende ting i sin selvbiografi, men passagerne om hans bedste kammerat var så sindsoprivende for Mick Jagger, at det nær havde sat venskabet over styr.

"Marianne Faithfull morede sig ikke med hans lille tissemand," skriver Richards blandt andet om Jagger. "Han har et kæmpe par nosser, men det udfylder ligesom ikke rigtig hulrummet."

Richards skriver mange knapt så pæne ting om Jagger og hans solokarriere, blandt andet at han blev utålelig omkring 80'erne, at han er en kontrol-freak, og at han tror, at Richards "tilhører ham".  

Det gjorde Jagger stiktosset, så da Richards ringede rundt til sine bandmedlemmer i 2010 for at høre, om de var klar på noget i anledning af deres kommende 50 års jubilæum, var Jagger ikke klar til at ryste fornærmelserne af sig, før Richards var kommet med en undskyldning.

Derfor måtte Richards flere år senere efter komme med en undskyldning til Jagger, og det var åbenbart alt, der skulle til for at forene bandet til en ny turné.

"Jeg synes, det var godt, at han mødtes med mig og undskyldte. Jeg vil ikke rigtig tale om det udover dét, men jeg synes, det er godt, at han sagde det, og ja, det var en forudsætning, virkelig," fortalte Mick Jagger til Rolling Stone Magazine.

"Jeg ville sige hvad som helst for at samle bandet, ikk'? Jeg ville lyve for min egen mor," sagde Richards efterfølgende. Åh, hvor rørende.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA