x

GAFFA Library Sessions åbnede sæsonen med Bo Evers

GAFFA Library Sessions åbnede sæsonen med Bo Evers

Se masser af billeder fra aftenen her

Sommeren er gået i hi, og Biblioteket Frederiksberg skyder atter de populære, musikkulturelle sessioner i gang i samarbejde med GAFFA. Lokale folk-rock-fans og sangskriverentusiaster søger ly ved scenen omringet af stearinlys. Dagens solstråler holder fyraften, og himlens forhastede mørke, som lurer gennem glasloftet, frembringer associationer om efterårets nådeløse kulde. Rummet er dog fyldt, og der er dømt råhygge blandt gæsterne på denne onsdag aften. 

Den musikalske anekdotefortæller Bo Evers indtager ydmygt scenen med sin guitar under armen. Selvom han kun har haft national succes siden 2014 med hittet "Fred", er han allerede blevet sammenlignet med Danmarks kære visesanger Povl Dissing. 

Tilbage i 2013 debuterede Evers og orkesteret Modspil med pladen "Forhold Baghold", hvis livlige tekster erobrede en del lytteres hjerter. GAFFAs anmelder skrev: "[det er] faktisk utroligt, at man kan blive ved med at finde nye, poetiske måder at udtrykke de gamle sandheder om manden, kvinden og deres indbyrdes relation på."

Poesien er dog langtfra Evers' eneste ekspertise, da han også er biolog mandag til onsdag. Det er ikke alle, der er så heldige som teenagerne på Hvidovre Gymnasium at have en som Evers til at forklare fotosyntesen. Det er heller ikke alle musikere, som er specielt entusiastiske over at have et bijob. Den danske singer-songwriter ser dog sin akademiske identitet som en mulighed frem for en ulempe i forhold til kreativiteten. 

Når stort set hver eneste dag går med at digte, er det rart med en afveksling, hvor man kan blive genforenet med den virkelige verden, som florerer med inspiration. Sange kan komme ud af de mest bizarre detaljer: lyden af en lastvogn, duften af en orkidé, smagen af et jordbær og andre overraskende sammentræf, Evers ikke har planer om at lade glide forbi. 

Musikken havde, for den unge humorist, altid været ment til at være en sidegesjæft. Moren bad ham lade være med at satse alt på den – et råd, han valgte at følge. Alligevel er han, på bare to år, gået hen og har tjent mere i branchen end han nogensinde har turdet drømme om. 

– Havde jeg valgt at kaste mig ud i det, var der måske blevet skrevet nogle helt andre sange, som jeg kunne have nået længere med, tænker han højlydt, da journalisten Henrik Tuxen beder ham forestille sig et scenarie, hvor han ikke arbejder som andet end musiker. Hvis man tænker på, at solokarrierens første kapitel først blev skrevet i 2014 med hittet "Fred" som indledende sætning, virker det for tidligt helt at opgive fantasien om en storslået musikkarriere på fuldtid. 

Ind til videre appellerer idéen dog ikke til Evers, som foretrækker at bevare sin kreative frihed fremfor at indgå i et samarbejde med et pladeselskab, som ikke deler hans visioner. Evers har dog, i en kort periode, været signet hos Remee og Chief 1 label RE:A:CH efter sit sologennembrud. 

Stå på en scene alene har aldrig været formålet. Være del af et orkester som The Beatles har. Styringsproblemer blandt Modspil-medlemmerne styrede dog Evers i en anden retning. Selvom han normalt stadig giver koncerter med tre fjerdedele af bandet, er kun cirka halvdelen Evers' sange. 

Drivkraften skal være noget sjovt 

På biblioteket lægger han ud med en nyskrevet sang inspireret af at være handlingslammet, når der sker så meget i verden.

– Kan se folk lider, men jeg sidder her og skider, indrømmer han syngende, og et indforstået publikum fniser og nikker.

– Mine tekster kan sagtens være politiske, men selve drivkraften bliver nødt til at være noget, som er sjovt, forklarer Evers. Følgende digt skrevet af multitænkeren Piet Hein, er en filosofi, som Evers føler sig knyttet til:

Den, som kun tar spøg for spøg
og alvor kun alvorligt
han og hun har faktisk fattet
begge dele dårligt.

Nu har I svaret på, hvorfor selv de mest tragiske emner bliver digtet om på simpel og humoristisk vis. Men selvom teksterne virker simple, kræver det utrolig meget energi at få en sætning til at lyde som om "den lige er væltet ud af ærmet," røber Evers før han slutter aftenen af i et tempo, der er så højt, at han kan slippe af sted med at synge:

Jeg vil ha' dig pæn og artig jeg vil ha' dig vildt vulgær
Jeg vil ha' dig på en bænk i parken og på D'Angleterre
Jeg vil ha' dig midt om dagen og i måneskinnets skær
Jeg vil ha' dig bagfra og i missionær

Alt i alt en god start på sæsonens Library Sessions. Med vinteren lige om hjørnet var det rart at blive mindet om, at der er plads til humor selv i de mørkeste stunder.

GAFFA Library Sessions fortsætter med Christian Hjelm på Biblioteket Frederiksberg 13. oktober. Mere info om billetsalg følger snarest.

Se masser af billeder fra aftenen her

Sætliste:

Ny sang
"Fred"
"Hallelujah"
"Sidste Vers"
"Hver anden weekend"
"Protestsangen"
"Skatter, jeg vil ha' dig"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA