Nyhed

Vinderen af Mercury Prize er fundet

Til gårsdagens Mercury Prize-uddeling konkurrerede navne som Radiohead, Bat for Lashes og The 1975 om prisen for årets bedste album. Se hvem der løb af med sejren.

I aftes blev årets Mercury Prize-uddeling afholdt, og grime-kunstneren Skepta løb af med sejren for sit album "Konnichiwa".

Mercury Prize er en årlig pris, som uddeles til årets bedste album fra Storbritannien og Irland. Prisen blev oprettet i 1992 som et alternativ til Brit Awards, og vinderen udvælges af et uafhængigt dommerpanel af musikkritikere og personer i musikbranchen. I år bestod dommerpanelet af blandt andre musiker Jamie Cullum, sanger Jessie Ware, Pulps frontmand Jarvis Cocker, producer Naughty Boy og Radio 1 DJ Annie Mac.

Prisen er kendt for at hylde mange nye og mindre kendte artister, hvorfor de nominerede dermed ofte er et godt bud på nogle talentfulde kunstnere, der er værd at holde øje med. Somme tider ser man dog også mere erfarne artister på slutlisten, hvilket også var tilfældet i år med eksempelvis navne som Bat for Lashes, David Bowie og Radiohead.


Vinderen blev Joseph Junior Adenuga, som går under kunstnernavnet Skepta, med albummet "Konnichiwa", som han udgav i maj måned. Han debuterede i 2007 med albummet "Greatest Hits", og befinder sig genremæssigt i den engelske rap-genre grime, som har sine rødder i garage, dancehall, drum’n’bass og hip-hop.

Med æren følger 25.000 pund. En nominering og en sejr kan yderligere betyde et stort boost af karrieren, da det gennem tiden har vist sig at have enorm indflydelse på salget af det pågældende nominerede album. Dette er anden gang, at en grime-kunstner går hjem med Mercury-prisen. Tilbage i 2003 vandt Dizzee Rascal prisen for debutalbummet "In Da Corner".

Jarvis Cocker, som annoncerede vinderen, udtalte, at David Bowie ville have støtte op omkring dommerpanelets beslutning:


"Vi i dommerpanelet er sikre på, at hvis David Bowie havde kigget ned på Hammersmith Apollo her til aften, så ville han have, at 2016-prisen skulle gå til Skepta", skriver NME.

Herunder kan du se annonceringen af den målløse vinder:

I en pressemeddelelse påpegede dommerne endvidere, at de forskellige tolv albums deler vigtige karakteristika:


"Det er musik, som prøver finde en mening i disse foruroligende tider – dybtfølt, vredt, eftertænksomt og betagende. 2016's Mercury Prize er kendetegnet ved kunstnernes musikalske ambitioner, uforudsigelige instrument set-ups og utrolige arrangementer”, skriver dommerne ifølge Rolling Stone.

De 12 nominerede til den prestigefyldte Mercury Prize var som følger:

Anohni: Hopelessness
Bat For Lashes: The Bride
David Bowie: Blackstar
Jamie Woon: Making Time
Kano: Made in the Manor
Laura Mvula: The Dreaming Room
Michael Kiwanuka: Love & Hate
Radiohead: A Moon Shaped Pool
Savages: Adore Life
Skepta: Konnichiwa
The 1975: I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it
The Comet Is Coming: Channel the Spirits


Herunder kan du se musikvideon til Skeptas nummer "Shutdown", som er at finde på vinder-albummet:

ANNONCE