Nyhed

To markante musikere modtager store legater på Spot Festival

GAFFA – alt om musik

Fallulah og Teitur modtager hver 25.000 kroner

I aftes åbnede 25 års jubilæumsudgaven af Spot Festival med blandt andet en branchemiddag, og i den forbindelse blev der uddelt to legater på hver 25.000 kroner til henholdsvis Fallulah og Teitur.

Fallulah modtager årets Ethel-pris for "at have ydet en særlig indsats for at fremme vilkårene for kvindelige musikere i det danske musikliv. Hun har med sin Spotify-playliste Hej Søster omsat sine tanker og erfaringer om kvindelige kunstneres situation til handling og dermed ændret på kvindelige kunstneres muligheder for at blive set og hørt." 


Motivationen for at skabe Hej Søster-playlisten var blandt andet en Gramex-opgørelse over de 10 danske kunstnere, der var blevet spillet mest i radioen – en liste helt uden kvinder. En anden motivation var de danske festivalers lave procentdel af kvindelige kunstnere på festivalprogrammerne.

I begrundelsen for tildelingen af legatet lyder det videre: "Hej Søster er et positivt statement, der gør opmærksom på, hvor mange kvindelige kunstnere der er, og at de lyder ret så forskelligt. Fallulah har med listen gjort det nemt og enkelt at finde og spille kvindelige kunstnere i radio, booke dem på spillesteder og på festivaler."

Kriteriet for at blive optaget på playlisten er, at man ud over at være kvindelig kunstner har materiale nok til at spille et festival-sæt, og at man har udgivet sin musik.


Playlisten blev oprettet i 2018 og har i skrivende stund 3586 følgere og ni timer og 52 minutters musik. Hør playlisten nedenfor.

Ethel-prisen blev stiftet af Pia Rasmussen, lektor i musikvidenskab og en central person i det tidlige kvindemusikmiljø, som opstod i 1970’erne. Hun var hele sit liv optaget af kvindelige musikeres forhold. Før sin alt for tidlige død i december 2016, kun 62 år gammel, testamenterede hun en del af sine midler til en pris, der kunne fortsætte hendes arbejde et stykke tid endnu. Prisen opkaldte hun efter den engelske komponist, forfatter og feminist Ethel Smyth, hvis kunstneriske liv var præget af en kamp for anerkendelse af kvindelige komponister. Prisen består af en “Ethel” – en skulptur udført af billedhuggeren Malene Bjelke – og en check på 25.000 kr.

Fallulah albumdebuterede i 2010, har udgivet tre album og er aktuel med en ny ep i juni.


Ethel-priskomité 2019 består af: 
Gunnar K. Madsen, ROSA (arrangør af Spot Festival) 
Charlotte Rørdam, Lektor i Musikvidenskab, AU 
Anya Mathilde Poulsen, Cand. mag., musikformidler og medstifter af HUN SOLO, Prismodtager 2018 
Kristina Holgersen, Komponist, tekstforfatter og sanger. Prismodtager 2017 
Mette Bjarløv, Ethel-prisens bestyrelse 
Eva Brems, Ethel-prisens bestyrelse

LÆS OGSÅ: Fallulah og Vega lancerer ny festival med lutter kvindelige artister

Færøske Teitur modtager DFDS' RockCruise-legat med blandt andet følgende begrundelse: "Han er en kunstner i konstant bevægelse og fremdrift. Han repræsenterer sangskrivning på et højt, internationalt niveau, hans lyd og musikalske atmosfære er unik, og hans performance er altid nærværende og dragende."


"Hans betydning for den færøske og danske sangskat kan ikke overvurderes, og uanset om han har spillet hjemme på Færøerne, i Danmark, Europa, USA eller Sydamerika har han skabt respekt og varme forbindelser for og med sin musik."

Teitur albumdebuterede i 2003 og har udgivet ni studiealbum, senest I Want to Be Kind fra 2018.

DFDS RockCruise-legatet kan disponeres frit af artisten – i forbindelse med koncerter, pladeindspilninger eller lignende. Det er opkaldt efter DFDS RockCruise-koncerter, som rederiet har arrangeret sammen med ROSA siden 2006 hvert år på København-Oslo-overfarten med både nye og etablerede kunstnere.


Hør playlisten Hej Søster:

ANNONCE