03.03.2022

Musikhuset Aarhus

GAFFA-Prisen 2022

Vi er tilbage for fuld smadder – og med publikum

Så skal vi til det igen! I fællesskab skal vi fejre musikken og de folk, der på daglig basis krænger deres kreativitet og hjerter ud i radioer, på pladespillere og på spillesteder landet over. GAFFA-Prisen er læsernes pris, og de gyldne G’er blev første gang uddelt i 1991 efter optælling af læsernes indsendte papirstemmesedler. Meget vand er løbet gennem åen sidenhen og siden 2010 er prisuddelingen foregået ved større gallashows.

I år bliver absolut ikke nogen undtagelse. I 2021 foregik showet til dels på pandemiens præmisser, men i år bliver GAFFA-Prisen igen en fællesoplevelse for de nominerede, og alle de musikelskere, der har lyst til at være med. Kort sagt: Vi er tilbage for fuld smadder!

GAFFA-Prisen afholdes torsdag den 3. marts klokken 20.00, hvor vi inviterer inden for i Musikhuset Aarhus’ Store Sal. Ligesom sidste år står knivskarpe Thomas Skov i spidsen for showet. Han flankeres af Carsten Holm, og sammen vil de to garvede værter guide os igennem en aften fyldt med priser, satire, seriøsitet, samtale og ikke mindst livemusik.

Vi glæder os til at fejre en lang række af musikkens fanebærer, der også i 2021 har måtte slås for det de, vi og os alle sammen har kært – nemlig musikken. Den skal fejres, og det er dig, der bestemmer, hvem der vinder. Så gør din indflydelse gældende og stem nu på gaffa.dk/prisen. Musikdanmark trænger til en fest.

Det er tredje år i træk, at GAFFA-Prisen afholdes i Musikhuset Aarhus og i byen, der både er oprindelsessted og hjemby for Skandinaviens største musikmagasin. Musikhusets Store Sal skal danne rammen om GAFFA-Prisen, der i allerhøjeste grad er et show, hvor musik og ikke mindst livemusik er i fokus.

Showet er UDSOLGT - se streaming live her:

Køb billet
Hero image Foto: Camilla Lundbye

LIVE - her er de første 4 navne

Aurora

Aurora

Norske Aurora er en sand verdensstjerne, hvis største hit, "Runaway", er streamet næsten 500 millioner gange alene på Spotify. Hun brød igennem i 2015 som bare 19-årig med netop den sang og har siden gjort sig internationalt bemærket med sin kraftfulde stemme og sin sofistikerede synthpop, der henter inspiration fra navne som Björk, Kate Bush og Bob Dylan. Aurora har netop udgivet albummet The Gods We Can Touch, som GAFFA har givet fem stjerner, og 26. august giver hun en udsolgt koncert i Store Vega.

Tina Dickow

Tina Dickow

Tina Dickow brød igennem for snart 20 år siden og er altså en mildt sagt erfaren kunstner, der har givet talrige udsolgte koncerter i ind- og udland. Hun prøver dog noget nyt, når hun 1. april udgiver sit første dansksprogede album Bitte små ryk, som vi allerede har fået to singleforløbere fra. Det lyder mildt sagt lovende! Det er en ære at byde en levende legende som Tina Dickow tilbage på scenen i Aarhus, som hun kender så godt.

Livløs

Livløs

GAFFA-Prisens liveshows er kendt for heftige metalbands, og i år bliver ingen undtagelse. Aarhus-bandet Livløs spiller melodisk dødsmetal med svensk inspiration og er aktuelle med deres andet album, And Then There Were None, der er udgivet på det store østrigske metalselskab Napalm Records. Gør dig klar til at blive mørbanket!

BRIMHEIM

BRIMHEIM

Hun kan skrive, så det basker, og hendes tekster balancerer det banale og alvorlige knivskarpt. Dansk-færøske Helena Heinesen Rebensdorff, der går under kunstnernavnet Brimheim, har i 2021 for alvor cementeret sig som en af vor tids fineste poeter, hvor den lyriske sårbarhed med ét forvandles til rocket indie-styrke, når Brimheim og band står på en scene og tryllebinder tilhørerne med brændende nærvær og hitpotentiale i skøn forening. Det har indtil videre resulteret i tre femstjernede liveanmeldelser i GAFFA-regi, og den bedrift har blandt andet sikret Brimheim en liveoptræden ved dette års GAFFA-Prisen. Vi glæder os til at præsentere dette powerhouse for dig.


PRISMA
Foto: Bobby Mandrup

PRISMA

Prisma har stået for den tredjebedste udgivelse i Danmark i 2021. I hvert fald hvis det står til GAFFAs anmelderstab. De er indstillet til nominering i hele fem kategorier ved årets GAFFA-Prisen – inklusive Årets Nye Navn – og selvom vi har at gøre med en ny duo på den danske musikscene, er søstrene Frida og Sirid Møl Kristensen hurtigt blevet kendte for deres energiske og ekstremt velspillede liveoptrædener. Prisma er ikke bare et godt liveband, men gåsehudsfremkaldende, når søstrenes karakteristiske harmonier og støvede indiepop går op i en højere enhed. Derudover har singlerne ”I Never Wanted to Meet You” og ”Villains of the Night” været i heftig rotation på P3 og P6 Beat. Hvis du endnu har Prisma til gode, så glæd dig!

CARL KNAST
Foto: Martin Melancolia

CARL KNAST

Han kan skrive, rappe og producere, og så lyder han ikke som nogen andre på den danske rap-scene. Carl Ørsted Malling har udgivet musik under aliasset Carl Knast i en årrække, men kom for alvor på radaren med nummeret ”Stank” fra 2020, der repræsenterer lige dele humor og hitpotentiale. Efterfølgende har Knast fået vinger på samarbejder med Benjamin Hav, Orgi-E og Artigeardit på ”Velkommen”, med Burhan G og Tobias Rahim på ”Dans” og med Bai-D og Andreas Odbjerg på ”Hjem uden klaver”. Ep’en Opus fra oktober beviser dog, at Carl Knast-præmissen i dén grad også fungerer, når han er på egne ben. Fra wack til alvor og tilbage igen – Carl Knast rummer det hele, og det har han med til sin optræden til GAFFA-Prisen.

FABRÄK

FABRÄK

Der er bare nogle artister, der formår at skabe en vanvittig hype, fordi de taler så rent og klart ned i en målgruppe, en tidsperiode eller en følelse. Duoen Fabräk er en af dem. Som skudt ud af en kanon, på bagkant af nedlukning og med de første spinkle skridt mod en normaliseret hverdag buldrede Fabräk ind i foråret og ind i ungdommen anno 2021 med ”Voldsom” og efterfølgende ”Daarligt”, der spyr ild mod klichéer i hobetal. På årets Spot Festival åbnede Cxrtier og Sixten højlydt med ordene "Vi er ikke et punkband!" og leverede efterfølgende en decideret punkkoncert. Arrogancen går hånd i hånd med selvironi og charme. Det fungerer, og Fabräk bringer hoppe-stemningen ind i musikhuset til GAFFA-Prisen.

Aftenens vært

THOMAS SKOV
Foto: Kenneth Nissen

THOMAS SKOV

Sidste år styrede han os igennem GAFFA-Prisen på fornemste vis, og igen i år er vi så heldige at kunne præsentere Thomas Skov som vært ved vores stort anlagte prisoverrækkelse. I modsætning til sidste år, bliver salen lykkeligvis fuld af forventningsfulde publikummer denne gang. Thomas Skov har med satirisk talent, journalistisk flair og lækkert hår charmeret sig ind i danskernes bevidst, som højtelsket vært i mange forskellige sammenhænge. På cv'et skriver han både journalist, tv- og radiovært, forfatter og foredragsholder. Det er en fremragende kombination, når vi sammen skal kigge tilbage på musikåret 2021:

"Sidste år nåede vi alle sammen at smage på virkeligheden med koncerter igen – øl i plastikkrus, mennesker i hobetal og kærlighed i overmål – og jeg elskede hvert sekund. Nu må vi gå ud fra at festivalerne og livet som vi kender det, er rundt om hjørnet – og hvad er bedre til at forsøde ventetiden end en stor hyldestfest til dem og det, der fylder vores ører og hjerter, musikerne og musikken. Jeg glæder mig til endnu engang at være kaptajn på det gode skib GAFFA-Prisen – en skude der aldrig synker trods livstruende pandemier og egenrådige regeringer – og alle er inviteret med ombord"

CARSTEN HOLM
Foto: Anna Marín

CARSTEN HOLM

Carsten Holm er mangeårig radiovært, og har en forkærlighed for den gode historie og den gode musik. Det er os en kæmpe ære at fortsætte det gode værtssamarbejde med manden der har Danmarks skønneste radiostemme, flotteste skæg og bredeste musikviden. Carsten Holm er igen i år med fra Musikhuset i Aarhus, og leverer skarpe, hyggelige og sjove interviews med vores gæster fra bagscenen i Store Sal:

"Der er ikke så meget pis over GAFFA-Prisen. Det er kærligheden til musikken og kærlighed til når det bliver spillet live. Man kan man tydeligt mærke på de deltagende musikere, at det er noget særligt – at blive vurderet af deres fans, af GAFFAs læsere og spille for publikum i salen. Og midt i alt det, fanger jeg indtrykkene fra dem alle - med 100 procent fokus på det, det hele handler om, nemlig kærligheden til musikken."

Årets nye danske navn – præsenteres i samarbejde med Samsung
Foto: Anders Witt

Årets nye danske navn – præsenteres i samarbejde med Samsung

GAFFA har altid sat en ære i at give spalteplads og spilletid til nye danske artister. Deres talent, drømme og kreativitet bærer musikkens arv videre til de næste generationer. Lige nu ser vi et fuldstændigt uhørt højt niveau fra nye danske artister, der er helt grønne på musikscenen, eller som modigt giver sig i kast med nye udfordringer oven på en allerede etableret karriere. Prisen for Årets Nye Navn er en af de vigtigste priser i dansk musik og præsenteres i samarbejde med Samsung, der med deres Music Galaxy-univers også er med til at løfte musikken og musikerne bag til nye højder.

Sidste år var det popkometerne fra Jung, der løb med sejren i kategorien. De fik ydermere fire andre GAFFA-Priser med hjem fra showet den aften. Jung var nomineret sammen med Benjamin Hav, Hugorm, Andreas Odbjerg og Rikke Thomsen. Disse fem artister havde efter læsernes vurdering formået at skabe den musik og tilhørende hype, der skal til, for at snige sig ind i danskernes hjerter – og det på trods af et år, der i musikbranchen og alle andre steder blev levet på pandemiens præmisser.

En god start og anerkendelse fra lytterne betyder meget; både når man er etableret, men også som upcoming artist. Det kan Jung skrive under på, der efter sejrene sidste år sagde følgende i et interview efterfølgende:

– Taknemmelighed er nok det vigtigste ord. Det føles faktisk meget surrealistisk, at der er så mange af jer derude, der har taget jer tid til at gå ind på GAFFAs site for at stemme på os. Det er vi godt nok glade for. Tak!

I år kan du som læser vælge mellem 54 nye danske navne, når stemmer til GAFFA-Prisen, og der er ingen tvivl om, at din stemme kan være med til at hjælpe et upcoming navn videre mod stjernerne.

HiFi-Prisen – præsenteres i samarbejde med HiFi Klubben

HiFi-Prisen – præsenteres i samarbejde med HiFi Klubben

I generationer har HiFi Klubben hjulpet musikelskere med at få bedre musikoplevelser gennem deres konstante kamp for "den gode lyd".

HiFi Klubben, som i 2021 kunne fejre sit 40 års jubilæum står sammen med GAFFA bag HiFi-Prisen - en af de mest præstigefyldte man kan modtage i Danmark, når man arbejder som proffesionel musiker.

God og unik lyd er alfa omega, når musik skabes og skal formidles en fuldendt og sammenhængende lytteroplevelse på f.eks. et helt album, men også når en et enkelt track skal skabe opmærksomhed omkring en ny kunstner i radioen eller på nettet.

Hifi Prisen gives til en person eller en gruppe, som har gjort noget ekstraordinært for den gode lyd. Det kan være en person eller en gruppe, der via egne musikproduktioner har skabt en ekstraordinært god lydoplevelse, eller det kan være en person eller en gruppe, der i sit arbejde med den lyd har hjulpet andre med deres musikalske udtryk. Derfor vil GAFFA og HiFi Klubben med denne pris hylde håndværket bag, og betydning af den gode lyd i musik. Som noget nyt har vi på forhånd indstillet en række personer for deres præstationer og udgivelser i 2021. De udvalgte musikværker vi vil bede læserne stemme blandt.

Tak Rock-Prisen – præsenteres i samarbejde med Royal Beer
Foto: Asbjørn Christensen

Tak Rock-Prisen – præsenteres i samarbejde med Royal Beer

Når GAFFA-Prisen afholdes, er der en dansk musikaktør, der går hjem med en særlig hæder. For fjerde år i træk uddeler GAFFA og Royal Beer i samarbejde en pris ved showet den 3. marts i Musikhuset Aarhus. Tak Rock-Prisen uddeles til en kunstner, et projekt eller en person, der har gjort sig særligt bemærket, eller som har ydet en ekstraordinær indsats for dansk musik. Tak Rock-Prisen er med andre ord et hædersbevis, en flidspræmie og en krammer til én person, en gruppe eller en organisation, der via deres virke har gjort noget godt for alle danske musikelskere.

I 2021 gik prisen til spillestedet Rust for koncertrækken Rust Sleeps Around og i 2020 modtog musikkollektivet Hun Solo hæder for deres arbejde og aktiviteter, der sætter fokus på kvinder i dansk musik. I 2019 var det musikkreatøren Poul Martin Bonde, der modtog prisen for sin livslange indsats for dansk musik som pladeselskabejer, A&R, producer, sangskriver, talsmand, formand, skribent for GAFFA og meget, meget mere. Vi mistede desværre Poul Martin Bonde til kræft i sommeren 2020. Modtageren af prisen udpeges af en jury bestående af Royal Beer og GAFFAs redaktion.

Årets Danske Hit - præsenteret af Hungry
Foto: Nikolaj Bransholm

Årets Danske Hit - præsenteret af Hungry

Mange musikere drømmer om at skrive et hit. Jagten på den gyldne tekstlinje, det gyldne hook og lytternes gunst foregår hver dag over hele kloden. Alligevel er det enormt svært at sige på forhånd, om en sang med indlysende hitpotentiale rent faktisk fænger an. Derfor er det også en kæmpe bedrift og en sammenblanding af mange forskellige parametre, der skal lykkes, når en artist får hul igennem med et lille mesterværk, der bare rammer rent.

Sammen med Hungry uddeler GAFFA igen i år prisen for Årets Danske Hit til den solist eller gruppe, som vores læsere mener udgav den største sang i 2021.

Sidste å rgik prisen fo rÅrets Hit til Jung, der vandt for ”Blitz, Baby”, og afsluttede GAFFA-Prisen 2021 med at spille netop den sang for seerne: ”Det var så fedt at få en pris for årets hit også få lov at spille det 28 sekunder senere. Det var den ultimative forløsning på den aften”, udtalte de efterfølgende.