x
Den Sorte Skole: Indians & Cowboys

Den Sorte Skole
Indians & Cowboys

Den Sorte Skole: Indians & Cowboys

GAFFA

Vinyl + download / Eget selskab
Udgivelse D. 05.11.2015
Anmeldt af
Peter T. Aagaard

Der er noget Indiana Jones over Den Sorte Skole. I stedet for at hige og søge i de samme samples som alle andre, svinger de pisken og tager på eventyr i verdensmusikken. Hjem kommer de med den hellige gral i form af bittesmå bidder af musik, som de som en slags sample-samuraier skærer i skiver, dekonstruerer og rekonstruerer til deres helt særegne udtryk.

Sampletraditionen er uløseligt forbundet med hiphop og danner fundamentet for hele genrens musikalske udtryk. Efter DJ Shadows "Endtroducing" blev sample-producernes kludetæppeproduktioner en genre i sig selv, uden man behøvede hverken rap eller scratch på toppen. Det er ud af denne tradition, Den Sorte Skole spinder deres samples sammen. Ikke blot et eller to, men flere hundrede af slagsen.

Hvor de lærte os at blende på Lektion 1 og udvidede vores musikalske horisont på de efterfølgende lektioner, er dette næsten en slags frikvarter. Det er stadig verdensmusikken, der er i fokus, og eftersigende findes der samples fra hele 75 lande på albummet.

Den Sorte Skole giver sig selv frie tøjler til ikke at blende og groove, men i stedet lege med dissonans, kakofoni og i det hele taget forvirre lytteren som en backpacker, der har mistet orienteringen. Med en elektronisk booklet, der detaljeret opremser samtlige samples, burde man ellers have et musikalsk kompas, men alligevel formår duoen at skifte retning, når man mindst venter det.      

Sine steder er musikken lækker og imødekommende, når man sumper hen til El Chark, nikker med nakken til Heli Yosa eller danser linedance til The Caucas. Men oftest stopper festen brat, og selv de samples, man synes at kende, forvrænges på nye måder, så man sjældent kan vide sig sikker på, hvilken stil der gemmer sig på næste skæring.

Søger man en Lektion IV, er dette måske ikke tilfredsstillende, da Indians & Cowboys nok vil forekomme for vild og larmende. Men er man med på enten at gå på samplejagt i musikkens krinkelkroge eller lade sig kaste rundt i et virvar af vellyd og mislyd, er dette et eventyr, der er værd at tage med på.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA