x
Uforløst!

John Mayer, Jyske Bank Boxen, Herning

Uforløst!

Anmeldt af Troels Frøkjær | GAFFA

Tillad mig, kære læser, at begynde bagfra: John Mayers vidunderlige kæmpehit ”Gravity”, som handler om den forbandede tyngdekraft, som altid holder ham og vi andre på jorden og forhindrer os i at svære frit, var koncertens næstsidste sang. Deri synger Mayer: ”Twice as much ain’t twice as good,” men han havde tydeligvis selv glemt linjen, for John Mayer kom med et på alle måder overlæsset setup, som mistede fokus og hurtigt mistede publikum, der ellers på forbilledligt vis var med ham fra første anslag gennem de første fire-fem numre, uanset hvad han gjorde.

John Mayer ville alt for meget og glemte stort set at spille alle sine bedste sange: Koncerten var delt op i ikke mindre end fem (!) afdelinger, som hver krævede en pause, hvor roadies kunne sætte scenen op på en ny måde. Der var fuldt band, solo-afdeling, trio-afdeling, fuldt band igen, og til sidst et underligt påklistret ligegyldigt ekstranummer, hvor Mayer sad ved et hvidt klaver med en hvid mikrofon mod en hvid væg.

Karakteristisk for hele koncerten var også, at netop først med soloen i den helt vidunderlige sang ”Gravitiy” fandt Mayer den ro, der gjorde, at koncerten faldt sit magiske punkt, og guitarens lyd gik lige derind, hvor det gør allerbedst hos publikum. Det sted, som gør, at vi igen-igen kommer til livekoncerter i stedet for bare at streame musikken hjemme i sofaen.

 

Hvad er der med sætlisten?

Jeg har været John Mayer-fan, siden jeg i 2008 første gang hørte pladen ”Battle Studies” – så var jeg solgt – og jeg har i den grad nydt hans seneste tre plader frem til den nyeste ”The Search For Everything” fra i år, som jeg dog ikke helt har forliget mig med endnu. (Men en anmelderkollega ”lovede mig” inden koncerten, at det kommer: ”Pladen er en langsom starter,” sagde han.)

Jeg har samtidig været i den heldige situation, at kunne opleve John Mayer live i alt to gange, og begge gange med GAFFA-kasketten på. Men når jeg genlæser min anmeldelse fra Plænen i Tivoli i 2014, genkalder jeg mig, hvor uforløst jeg også følte mig dengang efter koncerten.

Hvad er det med den der sætliste, John? Er det noget personligt? Jeg har nok 20-25 af Mayers sange, som ville gøre mig lykkelig at høre i veludførte udgaver, men begge gange har han omhyggeligt undgået dem og byttet dem ud med sit ringere materiale.

 

Meningsløse kirsebærtræer

Bag John Mayer og bandet var et kæmpe lærred, som blev flittigt brugt – alt for flittigt. Mange af de computeranimerede landskaber var smukke og imponerende, men også meningsløse, og de var med til at flytte fokus væk fra musikken i stedet for at understøtte den. Hvorfor skulle Mayer for eksempel stå i en japansk prydhave med blomstrende kirsebærtræer, der konstant dryssede lyserøde blade ned under hele solo-afdelingen, og hvad lavede den træbro der midt på scenen. Det gav ingen dybere mening og var med til at cementere aftenens koncert som ufokuseret og alt for ofte halvkedelig.

Når jeg så alligevel med sindsro smider tre stjerner efter oplevelsen, er det fordi John Mayer ganske enkelt spiller så svimlende fantastisk på de forskellige guitarer, at selv halvdårlige sange i en ufokuseret udgave for det meste er værd at lægge øjne og ører til. Hans band og korsangere var også ganske enkelt vidunderligt dygtige.

Soloafdelingen afsluttedes med en fin udgave af Tom Petty and The Heartsbrakers ”Free Fallin’,” som Mayer tilsyneladende har en forkærlighed for. Det forstår man jo godt, men han har nu aldrig, efter min mening, fremført den så godt som Mr. Petty selv, men ”who cares.” ”Free Fallin’ ” var trods alt et dejligt genhør.

 

Musikalsk trio-orgasme

Mange blandt publikum elskede givetvis aftenens trioafdeling med de tre sange ”Vultures,” ”Crossroad” og ”Bold As Love,” hvor Mayer virkelig gav den gas i en Hendrix-lignende musikalsk orgasme, men mig efterlod han, bassisten og trommeslageren stadig uforløst.

Men, John, jeg elsker stadig dine plader og størstedelen af dine sange, og dit kæmpetalent er uomtvisteligt, så du får en chance til hos mig, for jeg VED, at der venter en seks-stjernet koncertoplevelse med dig et sted ude i fremtiden på en aften, hvor du vil få mig til at miste jordforbindelsen. Den aften glæder jeg mig til.

 

Sætliste:

Fuldt band:

1. Helpless

2. Moving on and Getting Over

3. Changing

4. Love on the Weekend

5. Queen of California

Solo:

6. Daughters

7. 3X5

8. Stop This Train

9. Free Fallin'

Trio:

10. Vultures

11. Crossroads

12. Bold as Love

Fuldt band:

13. Rosie

14. If I Ever Get Around to Living

15. Slow Dancing in a Burning Room

16. Who Says

17. In the Blood

Ekstranumre:

18. Why Georgia

19. Gravity

20. You're Gonna Live Forever in Me

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA